Теми статей
Обрати теми

Проєкт № 4535 — готовність № 1

Брусенцова Яна, директор Департаменту видань для публічно-правової сфери, головний редактор видань «Місцеве самоврядування» та «Радник старости», юрист
Уже багато місяців ми здебільшого тільки говоримо про ті зміни, на які чекають і старости, і представники органів місцевого самоврядування загалом. Я знову про законопроєкт № 4535 (упевнена, що всі його знають). Стосується він інституту старост, і ним запропонована низка змін до Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні».

У цьому номері нашого видання ми більшу частину змін розглянемо в окремих матеріалах, які сформовані на підставі ваших запитань і подані для зручності у форматі «запитання — відповідь». Тож знайомтеся.

Крім того, ми намагалися спрацювати на упередження та провели декілька заходів, присвячених темі оновлення статусу старост (сподіваємося, що більшість із вас була присутня на них та мала змогу отримати відповіді на свої запитання).

До речі, на час підготовки цього матеріалу, на жаль, законопроєкт № 4535 так і не було підписано Президентом, а відповідно, ми не бачимо його останню редакцію. Тож оперуємо лише тими матеріалами, які є у вільному доступі на сайті Верховної Ради України.

Який же перелік основних змін «наздогнав» старост? Наводжу його у таблиці нижче.

1

Членство у виконавчому комітеті стане не обов’язковим.

Примітка. Варіанти можливих подій описано в окремому матеріалі цього ж номера

2

Виборність посади старости збережено.

Примітка. Щоправда, староста належить до категорії тих виборних посад, які затверджуються

3

Підвищено «категорійність» посади старости: з VI на V.

Примітка. Залишається під питанням, яким чином відтепер зміняться ранги старост, адже в межах п’ятої категорії також три ранги, і законодавець не уточнив, як їх тепер присвоювати старостам

4

Дещо трансформовано перелік повноважень старости, визначених у ст. 541 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні».

Примітка. Змістовно майже весь перелік повноважень старости, перерахований в означеній статті, залишився незмінним. Виникли певні доповнення, які пов’язані більше з тим, що посада старости тепер не обов’язково входить до складу виконкому (як-от, гарантований виступ на засіданні виконкому для старости тепер передбачений тощо).

Є й цікаве доповнення, яке залишається поки що загадкою: відтепер передбачається, що староста «сприяє жителям відповідного старостинського округу у підготовці документів, що подаються до органів місцевого самоврядування та місцевих органів виконавчої влади, а також у поданні відповідних документів до зазначених органів». Не зрозумілим у цьому контексті є те, яким саме чином староста має сприяти поданню відповідних документів до зазначених органів — самостійно принести чи знайти адресу такого органу, на яку вже сам заявник відправить свої документи

5

Подвійне обговорення кандидатури старости.

Примітка. Уперше кандидатура обговорюється жителями, потім — уже депутатами на сесії. Тут цікаво буде дивитися на рішення сесій, якщо кандидатура старости, погоджена жителями, не знайде підтримки серед депутатів. Рішення-відмови мають бути мотивованими й обґрунтованими, як на мене

6

Обов’язковість письмової форми звіту старости.

Примітка. Про таку необхідність та доречність ми давно вже писали на своїх сторінках. Чудово, що законодавець дійшов таких же висновків. Повторю: сама «фішка» не в письмовій формі, а в тому, щоб звіт було розміщено потім для загального ознайомлення всіма жителями (особливо важливо, щоб із ним міг ознайомитися кожен, хто не зміг бути присутнім на публічній зустрічі зі старостою).

Щодо строків звітування: тут, думаю, будемо бачити креатив із боку депутатів (уже сьогодні є випадки, коли вимагають, щоб староста звітував щокварталу, а не щорічно, як це визначено на законодавчому рівні)

Далі буде... Ми охопили певну частину практичних питань, які можуть у вас виникнути. Будемо й надалі їх розбирати. А ви пишіть нам у наших соцоціальних мережах та месенджерах. Наш контент ми формуємо з ваших запитань, пам’ятайте про це. Ми завжди раді вам допомогти!

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі