Теми статей
Обрати теми

Актуальне запитання. Чи зможе староста здійснювати реєстрацію місця проживання та зняття з реєстрації місця проживання, якщо не буде членом виконавчого комітету, бо з набуттям чинності законопроєктом № 4535 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розвитку інституту старост» це буде цілком вірогідним?

Брусенцова Яна, директор Департаменту видань для публічно-правової сфери, головний редактор видань «Місцеве самоврядування» та «Радник старости», юрист, Лічманенко Олена, заступник директора департаменту — начальник управління з питань розвитку адміністративних послуг департаменту економічного розвитку Дніпропетровської облдержадміністрації
Запитання не зовсім просте. Надання відповіді на нього ускладнене останніми змінами, які були внесені і в законодавство, яким регламентовано відносини у сфері адмінпослуг, і які запропоновані до Закону України від 21.05.1997 № 280/97-ВР «Про місцеве самоврядування в Україні» (далі — Закон № 280).

Але основний колізійний момент, як на мене, полягає в тому, що відповідно до Закону України від 11.12.2003 № 1382-IV САМЕ органом реєстрації місця проживання, зняття з реєстрації місця проживання визначено САМЕ виконавчий орган сільської, селищної або міської ради, сільського голову (у разі якщо відповідно до закону виконавчий орган сільської ради не утворено), що здійснює реєстрацію, зняття з реєстрації місця проживання особи на території відповідної адміністративно-територіальної одиниці, на яку поширюються повноваження відповідної сільської, селищної або міської ради.

Тобто маємо двох суб’єктів, які можуть здійснювати відповідні реєстраційні дії:

— виконавчий орган ради (має бути юридичною особою, якщо вже дотримуватися всіх вимог законодавства; в положенні про такий орган обов’язково повинне бути зазначено вказане повноваження)

або

— сільський голова, якщо в сільській раді не створено відповідний виконавчий орган.

Отже, староста, щоб мати відповідні повноваження, повинен щонайменше бути, так би мовити, структурною одиницею виконавчого органу, в повноваженнях якого є здійснення реєстрації місця проживання та зняття з реєстрації місця проживання. Це якщо говорити про те, щоб староста міг бути повноцінним суб’єктом надання вказаної послуги.

Станом на сьогодні з «натяжечкою» староста це може робити будучи членом виконавчого комітету, але за умови, що САМЕ виконавчий комітет як виконавчий орган ради має означене вище повноваження.

Інший варіант, який дозволяє старості здійснювати повноваження у сфері відповідної адмінпослуги, — це покладення на нього відповідного завдання радою, якщо в цій же раді вже є утворений центр надання адміністративних послуг.

Власне, така можливість передбачена ст. 13 Закону України від 06.09.2012 № 5203-VI «Про адміністративні послуги» (зі змінами), де зазначається, що за рішенням органу, який прийняв рішення про утворення центру надання адміністративних послуг, окремі завдання адміністратора, пов’язані з наданням адміністративних послуг, отриманням заяв та документів, видачею результатів надання адміністративних послуг, може здійснювати староста. Звісно, щоб отримати право саме надавати вказану послугу, а не приймати документи та передавати їх до ЦНАПу (тобто здійснювати весь спектр дій, пов’язаних з реєстрацією та зняттям з реєстрації місця проживання), початково таке право повинен мати адміністратор ЦНАПу. В свою чергу, щоб адміністратор ЦНАПу мав такі права, в положенні про ЦНАП повинно бути таке повноваження, як реєстрація та зняття з реєстрації місця проживання.

Нижче наводимо вам приклад рішення до останнього варіанту.

img 1

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі