Теми статей
Обрати теми

Актуальне запитання. Чи може староста за новими нормами законопроєкту № 4535 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розвитку інституту старост» бути депутатом ради?

Мацокін Андрій, головний редактор всеукраїнського видання «Держслужбовець» і спецвипуску «Юридичні практики»
Запитання, яке не дає спокою останнім часом посадовим особам та експертам!

На старосту, за положеннями законопроєкту № 4535 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розвитку інституту старост» (далі — проєкт № 4535), поширюються вимоги щодо обмеження сумісності його діяльності з іншою роботою (діяльністю), встановлені Законом України від 21.05.1997 № 280/97-ВР «Про місцеве самоврядування в Україні» (далі — Закон № 280) для сільського, селищного, міського голови.

Ще раз звертаємо увагу!

У нормі щодо сільського, селищного, міського голови (це ч. 4 ст. 12 Закону № 280) йдеться про два види обмеження.

Так, голова не може:

1) бути депутатом будь-якої ради (бо у нього вже є представницький мандат);

2) суміщати свою службову діяльність з іншою посадою, в тому числі на громадських засадах,

займатися іншою оплачуваною (крім викладацької, наукової і творчої діяльності, медичної практики, інструкторської та суддівської практики зі спорту) або підприємницькою діяльністю (бо тут діють антикорупційні обмеження).

Тож у нових нормах щодо старости йдеться саме про неможливість суміщення діяльності старости з іншою роботою (діяльністю), тобто про другий вид обмежень для голови.

Тому з урахуванням такого розділення обмежень можна сказати, що депутатом староста бути може, бо він не має представницького мандату, а обіймати ще одну посаду чи займатися іншою діяльністю, крім визначеної законодавчо, ні.

Але! Нагадую, що староста є (поки що, тобто до набуття чинності проєктом № 4535) членом виконкому за посадою, а до складу виконкому не можуть входити інші депутати відповідної ради (тобто цієї ж ради, якою утворено цей виконком), крім секретаря!

Отже, староста може бути депутатом іншої ради. Депутатом своєї ради він зможе бути за умови, що не буде входити до складу виконкому.

Якщо законотворці хочуть поставити крапку в цьому питані, то варто уточнювати все ж таки обмеження, щоб не давати можливості вільного трактування положень законодавчих актів. Тож у найближчому майбутньому або чергові зміни до законодавства, або судові справи (з різними підходами та різною практикою). І знову ж таки пам’ятаємо про правило — «закон зворотної сили не має». Тож ті старости, які мають представницький мандат (наприклад, є депутатами районної ради), з ним і залишаться до кінця своєї каденції.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі