Теми статей
Обрати теми

Актуальне запитання. Про надання первинної медичної допомоги та вибір сімейного лікаря

Ковшова Олена, заступник головного редактора видань «Місцеве самоврядування» та «Радник старости», аналітик
Я — староста й до мене звертаються мешканці із запитаннями щодо медичної тематики. Чи можете надати мені відповіді з цього приводу, аби я зміг їм відповісти по суті та компетентно? Запитання такого змісту:
1. Як надається первинна допомога у випадку відпустки сімейного лікаря?
2. Де можна оскаржити дії сімейного лікаря?
3. Який порядок зміни сімейного лікаря?

Запитання, які вас турбують, дійсно, потребують уваги. Наказом Міністерства охорони здоров’я України № 503 від 19.03.2018 «Про затвердження Порядку вибору лікаря, який надає первинну медичну допомогу, та форми декларації про вибір лікаря, який надає первинну медичну допомогу» затверджено власне Порядок вибору лікаря, який надає первинну медичну допомогу, в частині II «Вибір, зміна та відмова від лікаря, який надає ПМД» якого зазначається:

1. Пацієнт (його законний представник) має право обрати лікаря, який надає ПМД, незалежно від зареєстрованого місця проживання такого пацієнта з числа осіб, які зазначені в договорі про медичне обслуговування населення, укладеному між відповідним надавачем ПМД та Національною службою

здоров’я України (далі — НСЗУ).

2. Пацієнт має право обрати лікаря, який надає ПМД, за умови, що кількість пацієнтів, які вже обрали такого лікаря відповідно до цього Порядку, не перевищує оптимальний обсяг практики ПМД, встановлений у Порядку надання первинної медичної допомоги, затвердженому наказом Міністерства охорони здоров’я України від 19.03.2018 № 504, ... або іншу кількість, встановлену відповідно до договору про медичне обслуговування населення за програмою державних гарантій медичного обслуговування населення (далі — програма медичних гарантій), укладеного надавачем ПМД, у якому зазначений такий лікар.

3. У період тимчасової відсутності лікаря, який був обраний пацієнтом відповідно до цього Порядку, у зв’язку з відпусткою чи іншими обставинами, що зумовлюють тимчасову неможливість здійснювати прийом пацієнтів лікарем, пацієнт має право на отримання медичних послуг ПМД у іншого лікаря того самого надавача ПМД без подання нової Декларації.

4. Пацієнт, який не обрав лікаря та перебуває у невідкладному стані, має право отримати безперервну та безоплатну ПМД у державних і комунальних закладах охорони здоров’я, а також звернутися до НСЗУ або його територіальних органів за роз’ясненнями стосовно надавачів ПМД для забезпечення можливості реалізувати своє право на вибір лікаря.

5. Пацієнт (йoго законний представник) має право змінити лікаря, який надає ПМД, шляхом подання тому самому або іншому надавачу ПМД нової Декларації відповідно до цього Порядку.

6. Пацієнт (його законний представник) має право відмовитись від лікаря, який надає ПМД, без обрання нового лікаря шляхом подання заяви про припинення поданої ним Декларації.

7. Одночасний вибір двох a6o більше лікарів, які надаютъ ПМД, не допускається.

8. Надавачі ПМД зобов’язані забезпечити пацієнтам (ïx законним представникам) для прийняття ними рішення про вибір лікаря, який надає ПДМ, можливість ознайомитись з інформацією про:

1) надавача ПМД: повне найменування юридичної особи або пpiзвищe, ім я, по батькові фізичної особи — підприємця (ФОП); код ЄДРПОУ; інформацію про наявність ліцензії на провадження господарської діяльності з медичної практики;

2) лікарів, які надають ПМД у такого надавача ПМД, а саме пpiзвищe, ім’я, по батькові лікаря; освіта; лікарська спеціальність; стаж роботи за спеціальністю; кваліфікаційна категорія; місце (адреса) та графік роботи лікаря;

3) дату, строк та номер дії договору про медичне обслуговування населення за програмою медичних гарантій, укладеного між надавачем ПМД та Уповноваженим органом, а також перелік медичних послуг, які надавач ПМД зобов’язаний надавати за таким договором.

9. Інформація, зазначена у пункті 8 цього розділу, розміщується надавачем ПМД за кожним місцем надання медичних послуг ПМД та на його вебсайті (у разі наявності) з дотримання вимог законодавства України про захист персональних даних.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі