Теми статей
Обрати теми

Ефективне представлення старостою інтересів жителів1

Паламар Василь, староста сіл Іванків, Гуштинка, Бережанка, Трійця Старо-Подильської територіальної громади у 2016–2020 рр.
Мабуть, кожен із вас відчув на собі те почуття, коли після виборів депутатів представницьких органів місцевого самоврядування представляти інтереси громадян у цих органах було нікому! А ще — коли депутат слабо впливає чи взагалі не впливає на вирішення проблем, які б не хотіли бачити в селі. Після того як «з’явився» інститут старости, у громадянина побільшало можливостей бути почутим у раді та її виконавчих органах. У цій статті поділюсь власним досвідом представництва інтересів громадян — жителів старостинського округу.

1 Матеріал було розроблено в рамках проєкту Координатора проєктів ОБСЄ в Україні «Підтримка належного врядування в об’єднаних громадах як складова реформи децентралізації», що виконується за підтримки Місії США до ОБСЄ та урядів Німеччини, Норвегії та Литви.

Представник інтересів чи посадова особа?

Відповідно до чинного законодавства (Закон України від 21.05.1997 № 280/97-ВР «Про місцеве самоврядування»2 ) затвердження старости на посаду відбувається (після громадського обговорення кандидатури) за поданням голови ТГ та затвердженням на сесії.

2 Закон № 280.

Є, звичайно, непрямий вплив на такі призначення через депутатів, які представляють старостинський округ у громаді, але на практиці часто ці депутати — особистісно або політично заангажовані, не рівномірно представляють усі населенні пункти, становлять малу частку і, відповідно, не можуть належно пролобіювати бажання мешканців. Мабуть, кожен може ще багато додати, чому депутат слабо впливає на затвердження старостою людини, яку б хотіли бачити в селі.

І от уже з цього моменту слід з’ясувати, а хто є старостою — представник інтересів свого округу чи посадова особа, яка виконує свою роботу (і часто виконує добросовісно, однак авторитету в мешканців та їх задоволення власне його роботою не отримує)?

Немало голів ТГ самостійно мінімізували цю дилему — провівши свого часу (ще коли це не було передбачено на законодавчому рівні) із громадами округів обговорення різних кандидатур перед їх затвердженням на сесії. Це додало «ваги» посаді старости як представника громади, адже за його кандидатуру не лише проголосували депутати, але й підтримала її більшість мешканців.

І в подальшому такі голови не сприймають старосту як звичайного працівника апарату, якому можна ставити десятки завдань, не звертаючи увагу на те, чи може цей староста їх виконати. Вони сприймають старосту, як топпосадову особу громади, який може:

— самостійно «приймати рішення» в межах свого округу і нести за це відповідальність;

— комунікує безпосередньо з громадою і тим самим підносить авторитет та рівень довіри не лише свій, а й голови громади тощо.

Через виконком

Отже, як представляє староста свою громаду через виконком?

Це чи не єдиний, передбачений Законом № 280, спосіб представництва інтересів громади, адже староста за моїх часів за посадою був членом виконавчого комітету (наразі — як вирішать голова та рада).

Однак тут, шановні старости, давайте подивимося на практиці, хто ви…

Якщо ви сміливо і без остраху вносите пропозиції до проєктів рішень, які відповідають інтересам чи особливостям вашого округу, або, навпаки, можете проголосувати проти, якщо рішення не відповідають інтересам жителів округу, то це, дійсно, можна вважати повноцінним представництвом!

Або ж ви лише для кількості голосів, а ваші пропозиції чи зауваження ігноруються, а голосування не «так, як усі» має «наслідки», то чи дійсно це є повноцінним представництвом?

Через сесію

Тут лише єдиний момент! Регламентом ради має бути гарантоване право виступу для старости на сесії!

Якщо це право є, то мої вітання — ви маєте чудовий інструмент і вашу думку поважають!

Однак поширена практика, коли староста присутній на сесії для «галочки», він, як і усі, має отримати «дозвіл» висловити думку мешканців або слово отримує лише тоді, коли відповідає на звинувачення у бездіяльності.

Через роботу постійних депутатських комісій

Якщо староста — представник округу, то його запрошують на засідання комісій, а питання, які стосуються старостинського округу, обговорюють зі старостою і беруть до уваги його позицію.

Якщо ж староста — посадова особа, то він навіть не знає, коли ці комісії засідають і які питання розглядають.

Через роботу тимчасових робочих груп та комісій

Ну, здається, яке представництво тут може бути? Звичайна робоча група чи нарада. Але насправді не все так просто. Якщо староста дійсно є виразником волі громади і до його думки дослухаються, як і жителі, так і апарат ради, то робота в таких групах допомагає лобіювати інтереси округу та враховувати особливості при вирішенні питань.

Такі групи та комісії якраз і напрацьовують рішення та пропозиції, які зазвичай мають підтримку у сесійній залі, засіданні виконкому чи в голови місцевої ради.

Але тут є інший бік медалі: якщо староста лише формально член робочої групи чи комісії і вся його функція полягає в підписі колективного рішення. А часто старосту не залучають до такої роботи, якщо це стосується більш глобальних питань життя громади.

Через проведення робочих нарад та засідань

Згадайте свої наради. Якщо ви там рівний серед рівних, то вітаю! У ваших руках ще один механізм для здійснення представницьких функцій. Ви маєте можливість оперативно і дієво вирішувати різноманітні питання безпосередньо з людьми, які володіють інформацією або ресурсом.

Але якщо ви лише для масовки, або щоб отримати безліч завдань, які у ваших можливостях (і я навмисно говорю про можливості, а не повноваження), або лише для звіту про те, як минув певний період, то ви староста — посадова особа.

Староста — посадова особа

Прочитавши мої нариси, можливо, у вас склалося враження, що найгірший варіант — староста — посадова особа? Тоді ви глибоко помиляєтеся. Це найкращий варіант роботи та представництва інтересів жителів округу, але за певних умов:

Якісне місце роботи

Приміщення (офіс старости) має створювати комфортні і сприятливі умови роботи, тобто відремонтоване, забезпечене оргтехнікою та меблями тощо

Чітка робота установ і закладів

Керівники установ і закладів на території старостинького округу мають бути активні та

ініціативні, вирішувати дрібні робочі проблеми самостійно або через безпосередніх керівників; мають долучатися до ініціатив старости і завжди готові допомогти у вирішенні питань, де їх участь доцільна

Високий рівень самоорганізації населення

Жителі округу несуть співмірну відповідальність із старостою за благоустрій, проведення

акцій чи святкувань, готові фізично і матеріально долучатися до життя своєї громади

Наявність працівників, які вирішують дрібні господарські питання

Староста не відволікається на питання повсякденного прибирання, розчищення снігу,

обкошування, посадки клумб або побілки бордюрів…

За цих умов староста глибоко занурюється в адміністративну роботу, має можливості і час надавати ефективні, оперативні та якісні послуги. Також він розвиває свій рівень компетенції та професійно вдосконалюється. Він може надати будь-яку консультацію та інформацію, навіть якщо вона за межами його повноважень

Головне — завдяки поєднанню усього, про що я тільки но зазначив, він (староста) юридично грамотно із відповідним фаховим обґрунтуванням може представляти інтереси мешканців усіма без винятку способами, про які говорили вище

Якщо ви староста, який уже має достатньо можливостей для представництва старостинського округу, ну що ж, вам пощастило й не пощастило одночасно.

Пощастило, бо вас уже поважають і цінують у громаді, до вашої думки дослухаються і вам легше представляти інтереси мешканців у ТГ.

Водночас на вас лягають питання, які вимагають високої ініціативності, самостійності, адже керівництво ТГ вам дає свободу дій, але одночасно хоче від вас більшого, ніж на «це» є у вас ресурсів. Так само на вас високий рівень вимог від мешканців, адже вони очікують від вас вирішення тих питань, які ви не в змозі вирішити.

Єдиний шлях до ефективної роботи та представництва — це максимальне залучення самих мешканців і посилена увага до адміністративної роботи, чітке планування роботи та ефективне використання часу.

Підсумуємо:

Бути старостою — це мистецтво!

Мистецтво — знайти своє місце у житті громади. Немає якогось ідеального варіанта для ефективного представлення старостою інтересів жителів, і кожен із вас повинен звертати увагу на особливості своєї ТГ і підлаштовуватися таким чином, щоб використовувати усі можливості, щоб доносити думку мешканців.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі