Теми статей
Обрати теми

Актуальне запитання. Чому для отримання пенсії кожен рік необхідно посвідчувати довіреність?

Брусенцова Яна, директор Департаменту видань для публічно-правової сфери, головний редактор видань «Місцеве самоврядування» та «Радник старости», юрист
Чому для отримання пенсії кожен рік необхідно посвідчувати довіреність?

Зрозуміло, що іноді за станом здоров’я чи з інших причин пенсіонер не має можливості особисто отримувати належні йому пенсійні виплати. Відтак, він може доручити одержання своєї пенсії певній особі, адже відповідно до закону пенсія може виплачуватися за довіреністю.

Зокрема, ч. 2 ст. 47 Закону України від 09.07.2003 № 1058-IV «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» (далі — Закон про пенсійне страхування) визначено, що:

«Пенсія може виплачуватися за довіреністю, порядок оформлення і строк дії якої визначаються законом. Виплата пенсії за довіреністю здійснюється протягом усього періоду дії довіреності за умови поновлення пенсіонером заяви про виплату пенсії за довіреністю через кожний рік дії такої довіреності.»

Отже, як бачимо, законодавець чітко визначив, що не довіреність має бути кожного року нова, а після того, як виплату пенсії за довіреністю здійснювали протягом 12 місяців, її одержувач має особисто звернутись із заявою щодо продовження виплати пенсії за довіреністю до управління Пенсійного фонду за місцем перебування на обліку. Виплата пенсії за довіреністю продовжується знову на один рік, починаючи з місяця, що настає за місяцем подання заяви.

Слід нагадати, що відповідно до Закону України від 02.09.1993 № 3425-XII «Про нотаріат» (далі — Закон про нотаріат) довіреність — це письмовий документ, який видає одна особа іншій для представництва перед третіми особами. Довіреності, зазвичай, посвідчують нотаріально.

Однак якщо в населеному пункті немає нотаріусів, довіреність особи на одержання пенсії може посвідчити уповноважена на це посадова особа ОМС, в тому числі й староста.

З цього приводу в ст. 245 ЦК зазначається, що:

«Довіреність особи, яка проживає у населеному пункті, де немає нотаріусів, може бути посвідчена уповноваженою на це посадовою особою органу місцевого самоврядування, крім довіреностей на право розпорядження нерухомим майном, довіреностей на управління і розпорядження корпоративними правами та довіреностей на користування і розпорядження транспортними засобами.»

Ця ж норма продубльована і в ст. 40 Закону про нотаріат.

Зважайте щодо строку довіреності, то в тій же ст. 245 ЦК вказується, що строк довіреності встановлюється у довіреності. Якщо строк довіреності не встановлений, вона зберігає чинність до припинення її дії.

Особа, яка видала довіреність, може в будь-який час її скасувати. А скасувавши, негайно необхідно повідомити про це того, кому доручали отримання пенсії, та установу, що видає пенсію.

Також є свої особливості використання довіреностей у разі отримання коштів через пошту.

Зокрема, п. 5.6 розд. V Інструкції про виплату та доставку пенсій, соціальних допомог національним оператором поштового зв’язку, затвердженої спільним наказом Міністерства транспорту та зв’язку України, Міністерства праці та соціальної плітики України від 28.04.2009 № 464/156, визначено, що виплата пенсій, соціальних допомог може здійснюватися за довіреністю.

Після першої виплати довіреність на виплату пенсій, соціальних допомог відбирається і зберігається у виплатному об’єкті поштового зв’язку в порядку, що забезпечує наявність довіреності в окремій справі. Якщо виплата пенсій, соціальних допомог провадиться за довіреністю на вчинення ряду дій, у виплатному об’єкті поштового зв’язку зберігається ксерокопія такої довіреності.

У разі якщо довіреність оформлена на строк понад один рік, одержувач пенсій, соціальних допомог особам, які не мають права на пенсію, та інвалідам і державної соціальної допомоги на догляд після закінчення кожного року дії довіреності звертається з відповідною заявою до відповідного органу Пенсійного фонду, органу праці та соціального захисту населення щодо продовження виплати за довіреністю.

У відомості на виплату пенсій, соціальних допомог особам, які не мають права на пенсію, та інвалідам і державних соціальних допомог на догляд орган Пенсійного фонду, орган праці та соціального захисту населення після одного року дії довіреності робить відмітку навпроти прізвища одержувача про поновлення заяви про виплату пенсій, соціальних допомог особам, які не мають права на пенсію, та інвалідам і державних соціальних допомог на догляд за довіреністю.

У разі відсутності відповідної відмітки у відомості виплата пенсії, соціальних допомог особам, які не мають права на пенсію, та інвалідам і державних соціальних допомог на догляд за довіреністю, з дати вчинення якої минуло більше року, не допускається.

Отже, всі, хто задіяний в отриманні/наданні, зокрема, пенсій, повинні розуміти, що при одержанні пенсії через пошту довіреність мають показують працівнику поштового зв’язку під час отримання пенсії. Під час першої виплати пенсії через пошту таку довіреність або її копію залишають на виплатному об’єкті поштового зв’язку. Після того, як виплату пенсії за довіреністю здійснювали протягом 12 місяців, пенсіонер має особисто звернутись із заявою щодо продовження виплати пенсії за довіреністю до органу Пенсійного фонду.

Контроль за виплатою пенсії за довіреностями в установах банків дещо інший.

Зокрема, п. 16 Порядку виплати пенсій та грошової допомоги через поточні рахунки в банках, затвердженого постановою КМУ від 30.08.1999 № 1596, визначено, що якщо суми пенсії та грошової допомоги одержуються за довіреністю більш як один рік або не одержуються з поточного рахунка більш як один рік, уповноважений банк зобов’язаний повідомити про це відповідному органу Пенсійного фонду або органу соціального захисту населення не пізніше 28-го числа місяця, у якому виникли такі обставини, а одержувач — подати нову заяву до органу Пенсійного фонду або органу соціального захисту населення згідно з вимогами, визначеними в пункті 10 цього Порядку.

У разі невиконання одержувачем цієї умови орган Пенсійного фонду або орган соціального захисту населення припиняє перерахування пенсії та грошової допомоги на поточний рахунок у визначену одержувачем установу уповноваженого банку та проводить виплату через національного оператора поштового зв’язку за зазначеним у заяві місцем фактичного проживання одержувача в населеному пункті у межах України в установленому порядку.

Отже, якщо пенсіонер не подає зазначену заяву, виплату пенсії здійснюють шляхом уключення у відомості на виплату пенсії через відділення поштового зв’язку. Проте якщо з дати отримання довіреності минуло більше як рік, працівники поштового зв’язку не мають права виплачувати пенсію довіреній особі.

Якщо пенсіонер не може особисто звернутися із заявою щодо продовження виплати пенсії за довіреністю або виплату пенсії переведено з банку на поштове відділення (через відсутність заяви щодо продовження виплати пенсії через банк), відповідно до законодавства виплату пенсії припиняють після шести місяців її неотримання (ст. 49 Закону про пенсійне страхування). У такому випадку для поновлення виплати пенсії пенсіонеру необхідно особисто звернутись до органів Пенсійного фонду за місцем перебування на обліку.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі