Теми статей
Обрати теми

Актуальне запитання. Чи можна виділити кошти для благоустрою мені як старості за окремими видами робіт для того, аби проводити такі роботи по селу вчасно?

У нашому старостинському окрузі є проблема з фінансуванням. Справа у тому, що коли виділяють кошти на певні роботи з благоустрою, наприклад сезонне косіння трави, прибирання певних територій, то ці роботи проводяться із величезним запізненням, коли вже, по суті, вони не потрібні або мешканці разом зі мною впорались самі. Чи можна виділити ці кошти мені як старості за окремими видами таких робіт для того, аби проводити такі роботи по селу вчасно?

Чинним законодавством не передбачено можливості виділяти кошти за бюджетними програмами, зокрема, із благоустрою, старості. Староста хоча і є посадовою особою місцевого самоврядування, але не наділений так би мовити «фінансовими» повноваженнями, у тому числі не може розпоряджатись грошовими ресурсами місцевого бюджету (так само, як і, зокрема, земельними тощо).

Як правило, ОМС затверджують бюджетні програми з благоустрою певних населених пунктів на відповідний рік та прописують усі заходи, які треба виконати з благоустрою цих територій. Серед таких заходів може бути як сезонне косіння трави, так і прибирання певних територій у певному населеному пункті (селі, селищі тощо).

Благоустрій території громади – це комплекс робіт з інженерного захисту, розчищення та озеленення території, а також ряд соціально-економічних, організаційно-правових та екологічних заходів із поліпшення мікроклімату, санітарного очищення території населених пунктів громади.

До речі, Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України наказом від 27.11.2017 № 310 затвердило Типові правила благоустрою території населеного пункту. На їх підставі ОМС розробляють власні правила благоустрою, а в разі їх незатвердження треба застосовувати Типові правила. Такими правилами благоустрою визначено, зокрема, порядок здійснення бла-гоустрою, вимоги до впорядкування територій підприємств, установ, організацій у сфері благоустрою населених пунктів, вимоги до утримання зелених насаджень на об’єктах благоустрою — територіях загального користування, вимоги до санітарного очищення території тощо. Тож рекомендуємо старості ознайомитись із усіма документами, що прийняті радою з питань благоустрою. Так староста буде розуміти порядок організації благоустрою та відповідальних за його виконання. Це допоможе знайти правильні, дієві та законні механізми реагування в разі виникнення проблем, пов’язаних із благоустроєм підвідомчої йому території.

Тобто нераціонально та недоцільно робити з сезонного косіння трави чи прибирання певних територій або подібних заходів окрему бюджетну програму. Окрім того, староста не належить до розпорядників чи отримувачів бюджетних коштів за вимогами Бюджетного кодексу України.

Як правило, програми з благоустрою виконують управління або відділи житлово-комунальних господарств через комунальні підприємства.

Староста може виступати ініціатором покращення умов утримання об’єктів благоустрою села, проведення одноразових акцій із санітарного очищення окремих територій, подавати пропозиції щодо внесення змін до програм з благоустрою для підвищення ефективності управління у цій сфері. Також він може подавати до ОМС службові записки, в яких доповідати про проблеми мешканців та пропонувати оптимальні шляхи їх вирішення, отримувати інформацію щодо виконання тих чи інших заходів програми.

Зауважимо, що проблеми із вчасним фінансуванням бюджетних програм можуть виникати з різних причин: через затримки надходжень коштів до місцевого бюджету, пов’язані з роботою ОМС та органів Державної казначейської служби України тощо.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі