Теми статей
Обрати теми

Актуальне запитання. Чи підпорядкований, та/або підзвітний, та/або підконтрольний староста керівникам виконавчих органів ради у разі здійснення діяльності за напрямами цих виконавчих органів?

Мацокін Андрій, головний редактор всеукраїнського видання «Держслужбовець» і спецвипуску «Юридичні практики»
Чи підпорядкований, та/або підзвітний, та/або підконтрольний староста керівникам виконавчих органів ради в разі здійснення діяльності за напрямами цих виконавчих органів?

Ні, не підзвітний, не підконтрольний і не підпорядкований.

Спершу нагадаю вам про норму, в якій сказано про місце старости в структурі ради. Ідеться про ч. 2 ст. 541 Закону України від 21.05.1997 № 280/97-ВР «Про місцеве самоврядування в Україні» (далі — Закон № 280).

Староста працює на постійній основі в апараті відповідної ради та її виконавчого комітету, а в разі обрання членом цього виконавчого комітету — у виконавчому комітеті ради. Здійснює повноваження, визначені цим Законом та іншими законами України.

Порядок організації роботи старости визначається Законом № 280 та іншими законами України, а також Положенням про старосту.

У ч. 6 ст. 541 Закону № 280 визначено, що при здійсненні наданих повноважень староста є відповідальним і підзвітним сільській, селищній, міській раді та підконтрольним сільському, селищному, міському голові.

Законодавство не дає визначення поняттям «підпорядкованість». «підзвітність» та «підконтрольність».

У роботах науковців із цього приводу зазначається, що підзвітність та підконтрольність — стан організаційних відносин, за яким один орган має право перевіряти діяльність іншого, а той зобов’язаний надавати необхідні можливості для таких перевірок і звітувати про свою діяльність.

За змістом «підконтрольність» ширша ніж «підзвітність», оскільки завжди передбачає одержання інформації та звітів. Підзвітність може застосовуватись окремо від здійснення в повному обсязі функцій контролю.

Підпорядкованість — залежність від кого-, чого-небудь у частині виконання дій, доручень, наказів та ін.

Варто не забувати, що підпорядкованість у класичному варіанті передбачає такий стан службових відносин, відповідно до якого одна особа з-поміж усіх своїх можливих дій щонайменше має право впливати на діяльність іншої. На відміну від підконтрольності, підпорядкованість передбачає організаційну та службову залежність однієї особи від іншої, а також наявність обов’язку виконувати розпорядження та вказівки тієї особи, яка займає вище становище в ієрархії відповідних посад.

Основний функціонал старости передбачений нормами ст. 541 Закону № 280 і не потребує додаткового рішення про його покладання на старосту. У разі ж коли ми говоримо про додаткові повноваження, якими хочемо наділити старосту, то вони мають бути відображені в положенні про старосту та додатково покладені на старосту окремим рішенням ради чи виконавчого комітету. Причому кожне конкретне повноваження доцільно деталізувати у відповідному розпорядчому документі.

І тут хочу звернути увагу на змістовну частину таких рішень! При наданні старості додаткових повноважень ми покладаємо на нього здійснення певних обов’язків, а не змінюємо структуру чи штатний розпис. Це як змінити посадову інструкцію звичайного працівника — потрібно додержатись відповідної процедури зміни істотних умов праці, передбаченої Кодексом законів про працю України. Але ж при зміні інструкції ми не змінюємо підпорядкованість, підконтрольність або підзвітність.

Тож, які б повноваження ми не покладали на старосту, норми Закону № 280, у частині підзвітності та підконтрольності, не змінюються!

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі