Теми статей
Обрати теми

Актуальне запитання. Чи може староста, яка наразі перебуває у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, працювати в старостинському окрузі?

Мацокін Андрій, головний редактор всеукраїнського видання «Держслужбовець» і спецвипуску «Юридичні практики»
Чи може староста, яка наразі перебуває у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, працювати в старостинському окрузі?

Так, може.

Частина 8 ст. 179 Кодексу законів про працю України (далі — КЗпП) надає такій особі право працювати на умовах неповної зайнятості, тож роботодавець не може їй у цьому відмовити.

Норма ч. 8 ст. 179 КЗпП говорить, що за бажанням матері, батька дитини або осіб, зазначених у частині сьомій цієї статті, у період перебування їх у відпустці для догляду за дитиною вони можуть працювати на умовах неповного робочого часу або вдома.

Зверніть увагу, в цій статі йдеться про право на неповну зайнятість у період, поки дитині не виповниться три роки.

Водночас зазначені норми охоплюють не тільки відпустку, про яку запитує читач, а ще й щонайменше оплачувану відпустку, що надається підприємством за рахунок власних коштів, та відпустку без збереження заробітної плати для догляду за дитиною більшої тривалості (ніж передбачено законодавством); відпустку без збереження заробітної плати тривалістю, визначеною в медичному висновку, але не більш як до досягнення дитиною шестирічного віку (ч. 6 і 7 ст. 179 КЗпП).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі