Теми статей
Обрати теми

Актуальне запитання. На яку допомогу має право сім’я з двома дітьми дошкільного віку, батько яких має 3 групу інвалідності (переселенці)?

На яку допомогу має право сім’я з двома дітьми дошкільного віку, батько яких має 3 групу інвалідності (переселенці з м. Слов’янська)? Куди потрібно звертатися? Які пакети документів треба підготувати (чи можливе подання онлайн)? Які строки подання документів на допомогу ООН і МОМ у Закарпатській області?

Відповідь було надано Департаментом соціального захисту населення Закарпатської обласної військової адміністрації в листі від 05.04.2022 № 321/03.3.

Отже…

Департамент соціального захисту населення обласної військової адміністрації, розглянувши ваше звернення щодо надання роз’яснення про дотримання прав внутрішньо переміщених осіб, у межах компетенції повідомляє про таке.

Облік внутрішньо переміщених осіб ведеться відповідно до Порядку оформлення i видачі довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 01.10.2014 № 509 «Про облік внутрішньо переміщених осіб».

Перше, що потрібно зробити, якщо інформації про людину ще немає у Єдиній інформаційній базі даних про внутрішньо переміщених осіб, — це стати на облік внутрішньо переміщеної особи та отримати відповідну довідку.

Заяву можна подати до структурного підрозділу з питань соціального захисту населення районних, виконавчих органів міських, районних територіальних громад a6o центру надання адміністративних послуг.

Наступний крок — необхідно подати заяву на отримання допомоги.

Постановою KMУ від 20.03.2022 № 332 затверджено Порядок надання допомоги на проживання внутрішньо переміщеним особам.

Допомога надається щомісячно з місяця звернення на період введення воєнного стану та одного місяця після його припинення чи скасування на кожну внутрішньо переміщену особу, відомості про яку включено до Єдиної інформаційної бази даних про внутрішньо переміщених осіб, у таких розмірах:

— для осіб з інвалідністю та дітей — 3000 гривень;

— для інших осіб — 2000 гривень.

Допомога виплачується за повний місяць незалежно від дати звернення за їï наданням та дати припинення чи скасування воєнного стану. Внутрішньо переміщена особа може також подати заяву через Портал Дія (після активації Miнцифри цієї послуги).

Для отримання допомоги внутрішньо переміщена особа заповнює заяву, яка формується засобами Єдиного державного вебпорталу електронних послуг, зокрема з використанням мобільного додатка Порталу Дія (далі — Портал Дія). У заяві зазначаються:

— прізвище, власне ім’я, по батькові (за наявності) заявника;

— реєстраційний номер облікової картки платника податків;

— дата народження;

— відомості про задеклароване/зареєстроване місце проживання на території адмініcтpaтивнo-тepитopiaльнoї одиниці, звідки перемістилася особа;

— адреса місця, куди перемістилася особа, та контактний номер телефону;

— номер поточного рахунка із спеціальним режимом використання для зарахування допомоги «єПідтримка» a6o номер банківського рахунку (за стандартом IBAN) заявника для виплати допомоги;

— наявність статусу особи з інвалідністю;

— відомості про неповнолітніх дітей, які перемістилися разом із внутрішньо переміщеною особою.

Інформація про неповнолітню дитину включається до заяви одного з батьків. Заява вважається поданою в разі заповнення особою всіх полів форми.

Для подання заяви з використанням мобільного додатка Порталу Дія внутрішньо переміщеній особі необхідно встановити мобільний додаток Порталу Дія на електронний пристрій, критерії якого підтримують використання такого додатка, підключений до Інтернету, та пройти електронну ідентифікацію та автентифікацію з використанням інтегрованої системи електронної ідентифікації, електронного підпису, що базується на кваліфікованому сертифікаті електронного підпису, a6o інших засобів електронної ідентифікації, які дають змогу однозначного встановлення особи.

За підсумками домовленостей обласної військової адміністрації з Міжнародною організацією з міграції (MOM) Агентства ООН з питань міграції, УBKE ООН та ВГІП ООН доручено виконавчим органам місцевих рад підготувати списки вразливих категорій громадян (самотні жінки та чоловіки, які самотужки виховують дітей; сім’ї з дітьми; домогосподарства з особами з інвалідністю; люди похилого віку старше 65 років; вагітні жінки тощо) з числа внутрішньо переміщених та/або евакуйованих у Закарпатську область осіб у зв’язку із введенням воєнного стану на території України, для виплати їм грошової допомоги за рахунок коштів міжнародних донорів. Строк подання таких документів на сьогодні необмежений.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі