Теми статей
Обрати теми

Щодо оформлення заяв про згоду на виїзд дітей за кордон до Польської Республіки та їх тимчасове проживання у зв’язку з війною в Україні

Інформаційний лист Нотаріальної палати України

З 24 лютого 2022 року, у зв’язку зі спричиненими війною загрозами здоров’ю та життю населенню України, розпочаті та продовжуються процеси міграції мирного населення (серед якого велика кількість дітей) на території інших держав.

9 березня 2022 року Польським Сеймом прийнято Закон Республіки Польща «Про допомогу громадянам України у зв’язку зі збройним конфліктом на території цієї країни» (далі — Закон), який впорядковує ряд правовідносин перебування на її території громадян України, у тому числі дітей.

Закон встановлює конкретні правила легалізації перебування громадян України, які прибули на територію Республіки Польща безпосередньо з території України у зв’язку з бойовими діями на її території, та громадян України, які мають Карту поляка, які разом з найближчими родичами через ці бойові дії потрапили на територію Польської Республіки.

Закон стосується громадян України, а також другого з подружжя громадянина України, який не є громадянином України, якщо він прибув на територію Республіки Польща безпосередньо з території України у зв’язку з бойовими діями, що ведуться на території України.

Законодавство Республіки Польща не містить поняття «малолітня» дитина, проте містить поняття «неповнолітня» дитина, що охоплює також і дітей, що є малолітніми відповідно до законодавства України.

З аналізу статті 25 Закону вбачається, що якщо неповнолітній громадянин України перебуває на території Республіки Польща без нагляду дорослих, такій дитині призначається тимчасовий опікун, яким може бути громадянин Республіки Польща.

Для визначення поняття та кола дорослих, які здійснюють нагляд за дитиною у Республіці Польща, обмежень не встановлено, це може бути будь-який громадянин України, обов’язкова наявність родинних стосунків не вимагається.

Визначення дорослої особи (осіб), які будуть здійснювати нагляд за неповнолітньою дитиною на території республіки Польща, є правомочністю батьків дитини.

У зв’язку з цим можливим вбачається засвідчення справжності підпису заявників на заявах про визначення дорослої особи (осіб) такою (такими), що буде (будуть) здійснювати тимчасовий нагляд за неповнолітніми дітьми на території Республіки Польща, а також комбінування даної заяви із заявою батьків про згоду на виїзд дитини за кордон, передбаченої Правилами перетинання кордону громадянами України, затвердженими постановою Кабінету Міністрів України від 27 січня 1995 р. № 57 (у редакції постанови Кабінету Міністрів України від 25 серпня 2010 р. № 724).

Додаток 1.

Додаток 2.

28.03.2022 року

Комісія з аналітично-методичного забезпечення

нотаріальної діяльності Нотаріальної палати України

Відділ методичного забезпечення та інформаційно-аналітичної роботи

Нотаріальної палати України

img 1

завантажити файл

img 2

завантажити файл

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі