Теми статей
Обрати теми

Актуальне запитання. Щодо отримання знижки плати за користування житлом (квартирної плати, плати за управління багатоквартирними будинками), комунальними послугами (газ, електрична і теплова енергія, водопостачання, водовідведення та інші послуги) у межах середніх норм споживання, передбачених законом

Як дружина ліквідатора наслідків аварії на ЧАЕС категорії I та відповідно до приписів п. 11 ст. 20 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» я маю право на 50 % знижку плати за користування житлом (квартирної плати, плати за управління багатоквартирними будинками), комунальними послугами (газ, електрична і теплова енергія, водопостачання, водовідведення та інші послуги) у межах середніх норм споживання, передбачених законом, причому таке право мають і я, і мій чоловік, а не я або мій чоловік. Яким чином держава реалізує це право?

Відповідь була надана Департаментом адміністрування програм соціальної підтримки Національної соціальної сервісної служби України в листі від 21.03.2022 № 0000-030202-ПІ/57-2022/3634.

Отже…

Департамент адміністрування програм соціальної підтримки Нацсоцслужби розглянув Ваш запит, який надійшов із Мінсоцполітики, стосовно призначення пільг з оплати житлово-комунальних послуг і повідомляє.

Пунктом 11 частини першої статті 20 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» від 28.02.1991 № 796-ХІІ громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, віднесеним до категорії I, та членам їхніх сімей передбачено 50-відсоткову знижку плати за користування житлом (квартирної плати, плати з утримання будинків), комунальними послугами (газ, електрична і теплова енергія, водопостачання, водовідведення та інші послуги) у межах середніх норм споживання, передбачених законодавством.

До членів сімей громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, належать: дружина (чоловік), неповнолітні діти, непрацездатні батьки, особа, яка проживає разом з постраждалою внаслідок Чорнобильської катастрофи особою з інвалідністю I групи та доглядає за нею, за умови, що ця особа не перебуває у шлюбі; особа, яка перебуває під опікою або піклуванням громадянина, що має право на пільги, та проживає разом із ним.

Відповідно до Закону України «Про житлово-комунальні послуги» від 09.11.2017 № 2189-VIII (далі — Закон № 2189) передбачені законодавством пільги на оплату житлово-комунальних послуг виплачуються споживачу у грошовій формі в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

Згідно з Порядком надання пільг на оплату житлово-комунальних послуг, придбання твердого палива і скрапленого газу у грошовій формі, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 17.04.2019 № 373 «Деякі питання надання житлових субсидій та пільг на оплату житлово-комунальних послуг, придбання твердого палива і скрапленого газу у грошовій формі» (зі змінами) (далі — Порядок), з 01.10.2019 пільги на оплату житлово-комунальних послуг надаються особам, які мають на такі пільги право, у грошовій формі (готівковій або безготівковій).

Відповідно до Порядку пільги нараховує структурний підрозділ з питань соціального захисту населення районної, районної у м. Києві державної адміністрації, виконавчого органу міської, районної у місті (у разі її утворення) ради (далі — структурний підрозділ з питань соціального захисту населення) на підставі даних Єдиного державного автоматизованого реєстру осіб, які мають право на пільги.

Структурні підрозділи з питань соціального захисту населення розраховують щомісяця суму пільги на оплату житлово-комунальних послуг виходячи з розміру знижки, на яку пільговик має право згідно із законом, кількості членів сім’ї, які мають таке право відповідно до законодавчих актів, та визначені статтею 51 Бюджетного кодексу України, та з урахуванням встановлених цін/тарифів (внесків) та соціальних нормативів у сфері житлово-комунального обслуговування.

Також Законом № 2189 передбачено, що при наданні житлово-комунальних послуг застосовуються державні соціальні нормативи у сфері житлово-комунального обслуговування, встановлені законодавством (постанова Кабінету Міністрів України від 06.08.2014 № 409 «Про встановлення державних соціальних стандартів у сфері житлово-комунального обслуговування» (зі змінами) (далі — постанова).

Постановою затверджено соціальну норму житла, в межах якої держава надає громадянам пільги на оплату житлово-комунальних послуг, витрат на управління багатоквартирним будинком (далі — соціальна норма житла) та соціальні нормативи користування житлово-комунальними послугами, в межах яких надаються пільги та житлові субсидії (далі — соціальний норматив).

Так, постановою встановлено соціальну норму житла, в межах якої держава надає громадянам пільги на оплату житлово-комунальних послуг, витрат на управління багатоквартирним будинком для:

оплати житлової послуги — послуги з управління багатоквартирним будинком;

витрат на управління багатоквартирним будинком — 21 кв. м загальної площі на одну особу та додатково 10,5 кв. м на сім’ю;

оплати комунальних послуг — послуг з постачання теплової енергії для потреб централізованого або автономного опалення, з постачання та розподілу природного газу або постачання та розподілу електричної енергії для індивідуального опалення незалежно від джерела та виду енергії — 21 кв. м опалювальної площі на одну особу та додатково 10,5 кв. м на сім’ю.

Також постановою встановлено соціальні нормативи, в межах яких держава надає громадянам пільги на оплату житлово-комунальних послуг, а саме — для послуги з постачання теплової енергії (для потреб централізованого або автономного опалення) та індивідуального опалення (у разі використання природного газу або електричної енергії), для користування послугами з централізованого водопостачання та водовідведення, для користування послугами з постачання та розподілу природного газу, для користування послугами з постачання та розподілу електричної енергії у житлових приміщеннях (будинках) тощо.

Соціальні нормативи, в межах яких надаються пільги на оплату житлово-комунальних послуг, становлять:

для користування послугами з постачання теплової енергії (для потреб централізованого або автономного опалення) у разі використання теплової енергії для централізованого або автономного опалення — 0,0383 Гкал на 1 кв. м опалювальної площі на місяць в опалювальний період. До нормативу застосовується регіональний коригуючий коефіцієнт;

у разі використання природного газу для індивідуального опалення — 4 куб. метри природного газу на 1 кв. м опалювальної площі на місяць в опалювальний період;

у разі використання електричної енергії для індивідуального опалення — 30 кВт·г на 1 кв. м опалювальної площі на місяць в опалювальний період;

для користування послугами з централізованого водопостачання — 2 куб. метра холодної води за наявності послуги з постачання гарячої води на одну особу на місяць та 3,6 куб. метри холодної води на одну особу на місяць за відсутності послуги з постачання гарячої води;

для користування послугами з постачання гарячої води — 1,6 куб. метра на одну особу на місяць;

для користування послугами з централізованого водовідведення — 3,6 куб. метра на одну особу на місяць;

для користування послугами з постачання та розподілу природного газу за наявності газової плити та централізованого гарячого водопостачання — 3,3 куб. метра на одну особу на місяць; за наявності газової плити в разі відсутності централізованого гарячого водопостачання та газового водонагрівача — 5,4 куб. метра на одну особу на місяць; за наявності газової плити та газового водонагрівача — 10,5 куб. метра на одну особу на місяць;

для користування послугами з постачання та розподілу електричної енергії у житлових приміщеннях (будинках):

у житлових приміщеннях (будинках) — 70 кВт⋅г на місяць на сім’ю (домогосподарство) з однієї особи і додатково 30 кВт⋅г на місяць на кожного іншого члена сім’ї (домогосподарства), але не більш як 190 кВт⋅г на місяць.

Тобто пільги розраховуються не за фактичним обсягом споживання відповідної послуги, а виходячи із соціального нормативу, визначеного постановою. Водночас споживання послуг понад соціальні нормативи оплачується на загальних підставах.

Пунктом 7 Порядку визначено, що пільговики, яким надається пільга у грошовій формі, зобов’язані сплачувати щомісяця вартість фактично спожитої послуги з урахуванням суми пільги, перерахованої управителям, об’єднанням, виконавцям комунальних послуг або виплаченої таким пільговикам готівкою.

Водночас повідомляємо, що Порядком передбачено, що за отриманням інформації про будь-які питання, пов’язані з нарахуванням пільги, пільговики звертаються до структурних підрозділів з питань соціального захисту населення.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі