Теми статей
Обрати теми

Щодо деяких питань організації медичної допомоги під час воєнного стану

Роз’яснення Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини від 19.04.2022

До Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини звертається багато громадян із проханням надати роз’яснення щодо питань можливості отримати медичну допомогу в разі вимушеної зміни місця проживання під час воєнного стану, ліки.

В умовах воєнного стану Міністерство охорони здоров’я України наказом від 17.03.2022 № 496 «Деякі питання надання медичної допомоги в умовах воєнного стану» врегулювало питання надання первинної медичної допомоги внутрішньо переміщеним особам, які переїхали чи вимушено змінили місце проживання.

Громадяни зі статусом внутрішньо переміщеної особи для отримання медичної допомоги можуть звертатися в будь-який заклад охорони здоров’я за своїм вибором, якщо цей заклад має можливість забезпечити відповідне лікування.

Усі заклади охорони здоров’я зобов’язані надавати медичні послуги всім особам, які до них звертаються за місцем перебування.

У закладах охорони здоров’я першої медичної допомоги вам мають забезпечити:

ведення обліку переміщених осіб, які звертаються для отримання первинної медичної допомоги;

надання первинної медичної допомоги та медичної допомоги пацієнтам у невідкладному стані з числа переміщених осіб;

проведення вакцинації відповідно до вимог Календаря профілактичних щеплень.

Лікарі, надавачі медичних послуг, до яких звернулися переміщені особи, для отримання медичної допомоги, проведення вакцинації згідно з Календарем профілактичних щеплень не мають права наполягати на необхідності подання їм декларації про вибір лікаря.

Також лікарі за потреби мають оформити рецепти на необхідні ліки, в т. ч. за Урядовою програмою «Доступні ліки». Лікар, за наявності технічних можливостей, оформляє Е-рецепт. У разі відсутності доступу до електронної системи охорони здоров’я лікар випише паперовий рецепт.

На період дії воєнного стану дозволено використовувати електронні та паперові рецепти за програмою «Доступні ліки» та інсуліни.

Знайти аптеки, які працюють та відпускають лікарські засоби за програмою «Доcтупні ліки», можна за посиланням: https://tabletki.ua/uk/category/1248/.

У разі порушення ваших прав на охорону здоров’я ви можете звертатися на гарячу лінію Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, яка працює безкоштовно та цілодобово: 0 800 50 17 20.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі