Теми статей
Обрати теми

Актуальне запитання. Відпустка за вислугу років у період воєнного стану

Чи може староста взяти відпустку за вислугу років у період воєнного стану?

Частиною 6 ст. 21 Закону України «Про службу в органах місцевого самоврядування» передбачено, що посадовим особам, які мають стаж служби в органах місцевого самоврядування понад 10 років, надається додаткова оплачувана відпустка тривалістю до 15 календарних днів. Порядок і умови надання додаткових оплачуваних відпусток встановлюються Кабінетом Міністрів України.

Відповідно до ст. 12 Закону України від 15.03.2022 № 2136 «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» (далі — Закон № 2136) у період дії воєнного стану роботодавець може обмежити кількість днів щорічної відпустки до 24 календарних днів та в подальшому відмовити працівнику в наданні невикористаної частини щорічної відпустки з перенесенням її на післявоєнний стан.

Водночас положення Закону № 2136 не передбачають повноважень керівника обмежити кількість днів додаткових відпусток, на відміну від кількості днів щорічної основної відпустки. Проте керівник також може відмовити в наданні невикористаних днів додаткових відпусток, у період дії воєнного стану.

Отже, щорічні додаткові відпустки за поточний період, зокрема відпустки за вислугу років, можуть надаватися посадовим особам місцевого самоврядування в установленому порядку. Натомість керівник може відмовити в наданні невикористаних за попередні періоди днів такої відпустки.

Окремо зверніть увагу, що ч. 2 ст. 12 Закону № 2136 встановлено, що в період дії воєнного стану роботодавець може відмовити працівнику в наданні будь-якого виду відпусток (крім відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами та відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку), якщо такий працівник залучений до виконання робіт на об’єктах критичної інфраструктури.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі