Теми статей
Обрати теми

Актуальне запитання. Щодо виплати призначеної грошової компенсації за належні для отримання жилі приміщення відповідно до постанови КМУ від 18.04.2018 № 280

Наша сім›я була у перших номерах черги і за довідкою Міністерства у справах ветеранів всі ветерани АТО/ВПО, які перебували в черзі на початок поточного року, отримають у 2022 році грошову компенсацію за належні для отримання жилі приміщення для внутрішньо переміщених осіб, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України. На сьогодні: місто Лисичанськ з липня 2022 року окуповано, у зв’язку з окупацією вже вдруге вимушено переселилася з Луганської області до іншої області України та стала на облік як ВПО. Мій чоловік, ветеран АТО/ООС ВПО, у червні 2022 року загинув на фронті при виконанні бойового завдання. Прошу надати наступну інформацію: який АЛГОРИТМ ДІЙ для отримання грошової компенсації за належні для отримання жилі приміщення для внутрішньо переміщених осіб, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України згідно з постановою КМУ № 280 від 18.04.2018 для осіб: 1) які повторно у зв’язку з подіями після 24 лютого 2022 року змінили адресу фактичного проживання на іншу область в Єдиній інформаційній базі даних про внутрішньо переміщених осіб; 2) у яких змінилася категорія пільги «сім›я ветерана АТО/ВПО» на — «сім›я загиблого ветерана війни ВПО», які повторно у зв’язку з подіями після 24 лютого 2022 року змінили адресу фактичного проживання на іншу область?

Відповідь була надана Міністерством у справах ветеранів України в листі від 12.08.2022 № 5398/09/09.2-22.

Отже…

Відповідно до пункту 19 Порядку виплати грошової компенсації за належні для отримання жилі приміщення для внутрішньо переміщених осіб, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України (далі — Порядок), затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 18.04.2018 № 280 (із змінами), у разі змін у майновому стані, у складі сім’ї, зміни місця проживання, втрати статусу учасника бойових дій або особи з інвалідністю внаслідок війни, скасування дії довідки про взяття на облік внутрішньо переміщених осіб, зняття з квартирного обліку, внутрішньо переміщена особа, якій призначено грошову компенсацію, зобов’язана протягом 30 календарних днів поінформувати у письмовій формі орган соціального захисту населення про такі зміни (набуття внутрішньо переміщеною особою та членами її сім’ї, на яких розраховано грошову компенсацію, майнових прав на житло чи права власності на житлове приміщення, після призначення грошової компенсації, державної реєстрації народження або смерті члена сім’ї, державної реєстрації шлюбу/розірвання шлюбу, включення до складу сім’ї нових членів сім’ї тощо) та подати копії відповідних підтвердних документів.

Пунктом 33 Порядку передбачено, у разі смерті внутрішньо переміщеної особи, якій призначено грошову компенсацію та не виплачено, грошова компенсація виплачується уповноваженому члену сім’ї на підставі заяви, копії документа, що посвідчує особу уповноваженого члена сім’ї, копії свідоцтва про смерть та згоди довільної форми від інших членів сім’ї, на яких розраховано грошову компенсацію.

Заяву та зазначені документи уповноважений член сім’ї особисто подає органу соціального захисту населення (у тому числі через центр надання адміністративних послуг), який протягом п’яти робочих днів вносить до комісії подання про виплату грошової компенсації уповноваженому члену сім’ї.

Рішення щодо виплати уповноваженому члену сім’ї призначеної грошової компенсації приймається комісією з урахуванням положень, зазначених у пункті 11 цього Порядку.

Комісія протягом трьох робочих днів з дати прийняття рішення щодо виплати уповноваженому члену сім’ї грошової компенсації надсилає уповноваженому члену сім’ї копію рішення.

Після отримання копії рішення комісії уповноважений представник сім’ї звертається до уповноваженого банку із заявою про відкриття спеціального рахунка. До заяви додається копія рішення комісії.

Після відкриття спеціального рахунка уповноважений представник сім’ї повідомляє про його реквізити органу соціального захисту населення.

Виплата грошової компенсації уповноваженому члену сім’ї здійснюється з урахуванням норм, зазначених у пунктах 16 (щодо здійснення перерахунку розміру грошової компенсації у разі зміни опосередкованої вартості спорудження 1 кв. метра загальної площі житла), 19 (в частині змін у майновому стані), 22, 24 — 28 і 30 цього Порядку, із збереженням черговості виплати грошової компенсації.

Додатково повідомляємо, що відповідно до вимог постанови Кабінету Міністрів України від 01.04.2022 № 401 «Про спрямування коштів до резервного фонду державного бюджету» видатки загального фонду Державного бюджету України на 2022 рік, передбачені Мінветеранів за бюджетною програмою 1511050 «Субвенція з державного бюджету місцевим бюджетам на виплату грошової компенсації за належні для отримання жилі приміщення для внутрішньо переміщених осіб, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України і брали безпосередню участь в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення, перебуваючи безпосередньо в районах антитерористичної операції у період її проведення, у здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях, забезпеченні їх здійснення, перебуваючи безпосередньо в районах та у період здійснення зазначених заходів, та визнані особами з інвалідністю внаслідок війни ІІІ групи відповідно до пунктів 11 — 14 частини другої статті 7 або учасниками бойових дій відповідно до пунктів 19 — 21 частини першої статті 6 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», та які потребують поліпшення житлових умов», скорочено на 3263224,0 тис. грн та спрямовано до резервного фонду державного бюджету з метою підвищення обороноздатності держави в умовах воєнного стану, введеного Указом Президента України від 24.02.2022 № 64 (ср. ).

Після відновлення фінансування за бюджетною програмою 1511050 та припинення воєнного стану Мінветеранів будуть унормовані зміни до постанови, зокрема в частині здійснення виплати грошової компенсації внутрішньо переміщеним особам, яким її призначено (не виплачено) та які з 24.02.2022 перемістились з території адміністративно-територіальної одиниці, на якій проводяться бойові дії.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі