Теми статей
Обрати теми

Щодо виплати пенсії у разі виїзду пенсіонера на тимчасове проживання за кордон

Витяг з листа Департаменту пенсійного забезпечення Пенсійного фонду України від 21.07.2022 № 2800-030202-8/30081

<…>

Органи Пенсійного фонду України у своїй діяльності керуються Конституцією та законами України, указами Президента України та постановами Верховної Ради України, прийнятими відповідно до Конституції України та законів України, актами Кабінету Міністрів України, іншими актами законодавства.

Згідно з частиною другою статті 5 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» (далі — Закон) порядок здійснення пенсійних виплат за загальнообов’язковим державним пенсійним страхуванням визначається виключно цим Законом.

Так, статтею 47 Закону передбачено, що пенсія виплачується щомісяця, за зазначеним у заяві місцем фактичного проживання пенсіонера в межах України незалежно від задекларованого або зареєстрованого місця проживання пенсіонера організаціями, що здійснюють виплату і доставку пенсій, або через установи банків у порядку, передбаченому Кабінетом Міністрів України.

Таким чином, нараховані щомісяця суми призначених пенсій, зокрема, виплачуються одержувачам через відповідні відділення АТ «Укрпошта».

У разі виїзду пенсіонера на тимчасове проживання за кордон виплата пенсії в Україні з цієї причини не припиняється.

Підстави для припинення виплати пенсії визначено частиною першою статті 49 Закону, згідно з якою виплата пенсії за рішенням територіальних органів Пенсійного фонду або за рішенням суду припиняється, зокрема, у разі неотримання призначеної пенсії протягом 6 місяців підряд та в інших випадках, передбачених законом.

Тривале зберігання нарахованих пенсійних коштів відділеннями АТ «Укрпошта» чинним законодавством не передбачено.

Відповідно до частини першої статті 46 Закону нараховані суми пенсії, на виплату яких пенсіонер мав право, але не отримав своєчасно з власної вини, виплачуються за минулий час, але не більше ніж за три роки до дня звернення за отриманням пенсії.

Заступник директора Департаменту Любов БРИЧОК

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі