Теми статей
Обрати теми

Актуальне запитання. Щодо виплати пенсії пенсіонеру у разі зміни фактичного місця проживання

Як може отримати пенсійні виплати людина, яку через різке погіршення стану здоров’я родичі змушені були забрати до себе (змінивши місце проживання)? У родичів на руках є довідка з центру первинної медико-санітарної допомоги про те, що людина лежача і потребує стороннього догляду, а також відомість ЦНАП про те, що людина не зареєстрована, але фактично проживає за новою адресою. Ми телефонували на гарячу лінію Пенсійного фонду, де змалювали свою ситуацію (бабуся вже другий місяць не отримує пенсію). До банку для оформлення картки (пенсію раніше приносила поштарка) її транспортувати неможливо через дуже поганий стан здоров’я, юрист ЦНАПу у складанні довіреності нам допомогти не може. На гарячій лінії нам відповіли, що, скоріш за все, ситуація законним шляхом не вирішиться... Тобто людина, яка пропрацювала 40 років і раптом стала недієздатною, втрачає право на пенсію?

Відповідь була надана Пенсійним фондом України в листі від 16.08.2022 № 2800-030202-8/34105.

Отже…

Інформуємо, що згідно зі статтею 47 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» (далі — Закон) пенсія виплачується щомісяця, за зазначеним у заяві місцем фактичного проживання пенсіонера в межах України незалежно від задекларованого або зареєстрованого місця проживання пенсіонера організаціями, що здійснюють виплату і доставку пенсій, або через установи банків у порядку, передбаченому Кабінетом Міністрів України.

Пунктом 1.1 Порядку подання та оформлення документів для призначення (перерахунку) пенсій відповідно до Закону, затвердженого постановою правління Пенсійного фонду України від 25.11.2005 № 22-1 (зі змінами) та зареєстрованого в Міністерстві юстиції України від 27.12.2005 за № 1566/11846 (далі — Порядок № 22-1), передбачено, що заява про переведення виплати пенсії за новим місцем проживання (Заява про виплату пенсії — додаток 2) подається заявником до територіального органу Пенсійного фонду України через структурний підрозділ, який здійснює прийом та обслуговування осіб (сервісний центр).

Таку заяву також може бути подано заявником разом зі сканованими копіями документів, які відповідають оригіналам документів та придатні для сприйняття їх змісту (мають містити чітке зображення повного складу тексту документа та його реквізитів), через вебпортал електронних послуг Пенсійного фонду України з використанням кваліфікованого електронного підпису або електронної системи BankID відповідно до Положення про організацію прийому та обслуговування осіб, які звертаються до органів Пенсійного фонду України, затвердженого постановою правління Пенсійного фонду України від 30.07.2015 № 13-1, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 18.08.2015 за № 991/27436.

У разі неможливості для пенсіонера звернутись щодо переведення виплати пенсії за новим місцем проживання у визначений чинним законодавством спосіб, у зв’язку зі станом здоров’я, існує можливість виїзду спеціалістів відповідного територіального органу Пенсійного фонду України для прийому відповідної заяви за місцем проживання.

Водночас у цьому випадку слід враховувати обмежені можливості територіальних органів Пенсійного фонду України на територіях деяких населених пунктів у період дії воєнного стану.

Отримати більш детальну інформацію щодо переведення виплати пенсії за новим місцем проживання можливо при зверненні до відповідного територіального органу Пенсійного фонду України відповідно до вимог Закону України «Про звернення громадян», з наданням даних для належної ідентифікації особи як одержувача пенсії.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі