Теми статей
Обрати теми

Актуальне запитання. Якщо заява про відмову від довідки ВПО не надана особою, чи достатньо для її скасування інформації від тергромади?

Чи достатньо для скасування дії довідки ВПО інформації від територіальної громади про вибуття ВПО з місця реєстрації, якщо заява про відмову від довідки ВПО особою не надана?*

Ні, не достатньо.

Частиною першою статті 12 Закону України «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб» (далі — Закон про ВПО) визначено вичерпний перелік підстав для скасування дії довідки ВПО. Ними є:

1) подання ВПО заяви про відмову від довідки;

2) скоєння ВПО кримінального правопорушення: дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади; посягання на територіальну цілісність і недоторканність України; терористичний акт; втягнення у вчинення терористичного акту; публічні заклики до вчинення терористичного акту; створення терористичної групи чи терористичної організації; сприяння вчиненню терористичного акту; фінансування тероризму; вчинення кримінального правопорушення проти миру, безпеки людства та міжнародного правопорядку або військового кримінального правопорушення;

3) повернення ВПО до покинутого місця постійного проживання;

4) виїзд ВПО на постійне місце проживання за кордон;

5) подання ВПО завідомо недостовірних відомостей, зокрема, під час подання заяви про взяття на облік.

У наведеній в запитанні ситуації важливим є з’ясування вибуття ВПО, тобто чи:

і) відбулося повернення ВПО до покинутого місця постійного проживання;

іі) ВПО виїхала на постійне місце проживання за кордон.

Залежно від конкретної підстави може бути різний порядок дій суб’єкта, який приймає рішення про скасування дії довідки ВПО.

і) У випадку повернення ВПО до покинутого місця постійного проживання згідно з абзацом сьомим частини першої статті 12 Закону про ВПО передбачено, що у разі неповідомлення ВПО про її повернення до покинутого місця постійного проживання рішення про скасування дії довідки приймається на підставі інформації про тривалу відсутність (понад 60 днів) особи за місцем проживання, яка дає обґрунтовані підстави вважати, що ВПО повернулася до покинутого місця постійного проживання.

Довідково: Інформацією, яка дає обґрунтовані підстави вважати, що ВПО повернулася до покинутого місця постійного проживання, згідно з частиною першою статті 12 Закону про ВПО є:

– дані, отримані з відповідних державних реєстрів;

дані, отримані в результаті обміну інформацією структурного підрозділу з питань соціального захисту населення районних, районних у місті Києві державних адміністрацій, виконавчих органів міських, районних у містах (у разі утворення) рад з органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування;

– дані, отримані в результаті обміну інформацією структурного підрозділу з питань соціального захисту населення районних, районних у місті Києві державних адміністрацій, виконавчих органів міських, районних у містах (у разі утворення) рад з громадськими об’єднаннями, волонтерськими, благодійними організаціями, іншими юридичними та фізичними особами, що надають допомогу внутрішньо переміщеним особам відповідно до статті 16 Закону про ВПО.

У разі наявності у ВПО обґрунтованих причин для продовження строку її відсутності за місцем проживання понад 60 днів така особа звертається з відповідною письмовою заявою за місцем проживання до структурного підрозділу з питань соціального захисту населення районних, районних у місті Києві державних адміністрацій, виконавчих органів міських, районних у містах (у разі утворення) рад. У такому разі строк відсутності внутрішньо переміщеної особи за місцем проживання може бути збільшено до 90 днів.

При цьому відповідно до пункту 72 Порядку оформлення і видачі довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 01.10.2014 № 509, уточнено, що на період дії карантину або обмежувальних заходів, пов’язаних із поширенням гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, та протягом 30 днів з дня його відміни забороняється прийняття рішення про скасування дії довідки про взяття на облік ВПО на підставі інформації про тривалу відсутність (понад 60 днів) особи за місцем проживання, яка дає обґрунтовані підстави вважати, що ВПО повернулася до покинутого місця постійного проживання.

На дату підготовки відповіді відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 27.05.2022 № 630 «Про внесення змін до деяких актів Кабінету Міністрів України щодо запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» Урядом продовжено на території України карантин та режим надзвичайної ситуації з метою запобігання поширенню СOVID-19 до 31 серпня 2022 року.

Отже, скасовувати дію довідки ВПО із зазначеної у запитанні підстави протягом періоду дії карантинних обмежень та протягом 30 днів з дня його відміни не можна, навіть якщо є наявна відповідна інформація від органу місцевого самоврядування в якості інформації, яка дає обґрунтовані підстави вважати, що ВПО повернулася до покинутого місця постійного проживання.

іі) У випадку виїзду ВПО на постійне місце проживання за кордон законодавством не передбачено, хто саме має (може) повідомити, зокрема, уповноважений орган про те, що ВПО виїхала на постійне місце проживання за кордон.

У цій ситуації доречно керуватися положеннями пункту 71 Порядку № 509, де передбачено, що у разі наявності підстав, передбачених у статті 12 Закону про ВПО, МВС, Національна поліція, ДМС, СБУ, Адміністрація Держприкордонслужби, Мінфін, Мінцифри подають уповноваженому органу відповідну інформацію для прийняття рішення щодо зняття з обліку внутрішньо переміщених осіб.

Отже, однозначно можна стверджувати, що відповідна інформація може і має бути надана визначеними суб’єктами.

* Інформація розміщена на сайті Децентралізація, з якою можна ознайомитися за посиланням.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі