Теми статей
Обрати теми

Роз’яснення щодо автоматичної зміни постачальника природного газу без згоди споживача

За інформацією офіційного сайту Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини*

* ознайомитися можна за посиланням: b.optima-osvita.org/my/

Проблемне питання

До Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини (далі — Уповноважений) надходять звернення громадян щодо сприяння у поверненні їм коштів, які були ними сплачені за послугу з постачання природного газу (далі — послуга) підприємству, яке вже не є надавачем послуги.

Приклад: до Уповноваженого звернулася мешканка м. Чернігова з проханням допомогти їй повернути кошти, які були перераховані нею на рахунок АТ «Чернігівгаз» за послугу.

Заявниця зазначає, що лише через деякий час вона дізналася про те, що за адресою її проживання змінився постачальник природного газу з АТ «Чернігівгаз» на ТОВ «Газопостачальна компанія» «Нафтогаз України».

Проблема зумовлена тим, що зміна надавача послуги з постачання та розподілу природного газу часто відбувається без попереднього інформування споживачів, внаслідок чого у них виникає заборгованість перед новим постачальником.

Законодавча база

Закон України «Про ринок природного газу» (далі — Закон).

Положення про Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, затверджене Указом Президента України від 10 вересня 2014 року № 715/2014 (далі — Положення).

Наказ Міністерства енергетики України від 08.06.2022 № 198 «Про постачання природного газу побутовим споживачам», зареєстрований в Міністерстві юстиції України 14 червня 2022 р. за № 637/37973 (далі — наказ).

Постанови Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг:

від 30.09.2015 № 2500 «Про затвердження Типового договору постачання природного газу побутовим споживачам», зареєстрована в Міністерстві юстиції України 06.11.2015 за № 1386/27831 (далі — постанова № 2500);

від 30.09.2015 № 2496 «Про затвердження Правил постачання природного газу», зареєстрована в Міністерстві юстиції України 06 листопада 2015 р. за № 1382/27827 (зі змінами) (далі — постанова № 2496).

За яких обставин у споживачів може автоматично змінитися постачальник послуги

Відповідно до положень частини першої статті 1 Закону постачальником «останньої надії» є визначений Кабінетом Міністрів України постачальник, який не має права відмовити в укладенні договору постачання природного газу на обмежений період часу.

Згідно з частиною першою статті 15 Закону, у разі якщо постачальника ліквідовано, визнано банкрутом, його ліцензію на провадження діяльності з постачання природного газу анульовано або її дію зупинено, а також в інших випадках, передбачених правилами для постачальника «останньої надії», постачання природного газу споживачу здійснюється у порядку, визначеному правилами для постачальника «останньої надії», та на умовах типового договору постачання постачальником «останньої надії», що затверджується Регулятором, яким відповідно до Закону та Положення є Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (далі — НКРЕКП).

Договір постачання між постачальником «останньої надії» і споживачем вважається укладеним з моменту початку фактичного постачання природного газу такому споживачу.

Відповідно до розпорядження Кабінету Міністрів України від 22.07.2020 № 917-р «Про визначення товариства з обмеженою відповідальністю «Газопостачальна компанія «Нафтогаз України» постачальником «останньої надії» ТОВ «Газопостачальна компанія «Нафтогаз України» визнано переможцем конкурсу постачальник «останньої надії» строком на три роки (ср. ).

Відтак, у зв’язку із відсутністю у багатьох постачальників природного газу необхідного ресурсу для потреб побутових споживачів та неможливістю здійснювати постачання природного газу побутовим споживачам такі споживачі включаються до реєстру ТОВ «ГК «Нафтогаз України», як постачальники «останньої надії».

На сьогодні ТОВ «ГК «Нафтогаз України» забезпечує безперебійність постачання природного газу тим споживачам, які в силу об’єктивних обставин залишились без постачальника.

Щодо тарифів постачальника «останньої надії» на послуги

Згідно з наказом Міненерго ТОВ «ГК «Нафтогаз України» зобов’язується здійснювати постачання природного газу побутовим споживачам на умовах Типового договору постачання природного газу побутовим споживачам, затвердженого постановою НКРЕКП № 2500 та базової річної пропозиції за ціною 7,96 грн/куб. м.

Як повернути кошти, які були помилково сплачені підприємству, яке вже не є постачальником (надавачем) послуги

Згідно з положеннями розділу III Правил постачання природного газу, затверджених постановою НКРЕКП № 2496, розрахунковим періодом за договором постачання природного газу побутовим споживачам є календарний місяць, крім випадку зміни постачальника відповідно до розділів V та VI цих Правил, коли для попереднього постачальника розрахунковий період має визначатися як сума газових діб місяця, що передували даті зміни постачальника, а для нового — як сума газових діб місяця, наступних за датою зміни постачальника.

При здійсненні постачання природного газу в рамках базової річної пропозиції оплата рахунка (платіжного документа) постачальника має бути здійснена не пізніше 25-го числа місяця, наступного за розрахунковим.

У разі помилково сплачених коштів сума переплати зараховується в рахунок оплати на наступний розрахунковий період або повертається на поточний рахунок споживача на його письмову вимогу протягом п’яти робочих днів після отримання такої вимоги.

Таким чином, з метою повернення коштів переплати за спожитий природний газ споживач має право звернутись із відповідною письмовою заявою до постачальника природного газу (попереднього постачальника).

У разі, якщо попередній постачальник не реагує на таке звернення, споживач має право звернутися до НКРЕКП.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі