Теми статей
Обрати теми

Актуальне запитання. Щодо забезпечення житлом ВПО

18 травня 2022 року заступник керівника Офісу президента К. Тимошенко в інтерв’ю https://nv.ua/ukr/ukraine/events/shcho-s... заявив, що станом на сьогодні Україна займається будівництвом та закупівлею 32 тисяч квартир для переселенців. Ураховуючи вищезазначене, прошу надати перелік адрес, за якими здійснюються будівництво та закупівля цих квартир.

Відповідь було надано Міністерством розвитку громад та територій України в листі від 16.06.2022 №7/31/5410-22.

Отже…

Міністерство розвитку громад та територій України розглянуло Ваш запит на публічну інформацію (<…>), який надійшов листом Офісу Президента України від 25.05.2022 за № 22/1-06/996, про надання інформації щодо будівництва та закупівлі квартир для внутрішньо переміщених осіб та в межах компетенції повідомляє.

Відповідно до Положення про Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 08.06.2016 № 376 (в редакції постанови Кабінету Міністрів України від 06.05.2020 № 371), одним з основних завдань Мінреінтеграції є формування та реалізація державної політики з питань внутрішньо переміщених осіб (далі — ВПО) з тимчасово окупованих територій України та громадян України, які покинули своє місце проживання на тимчасово окупованих територіях України внаслідок або з метою уникнення негативних наслідків збройного конфлікту та/або тимчасової окупації частини території України та виїхали за кордон (далі — особи, які виїхали за кордон), сприяння реалізації їх прав і свобод та створення умов для добровільного повернення таких осіб до покинутого місця проживання або інтеграції за новим місцем проживання.

Мінреінтеграції відповідно до покладених завдань, серед іншого:

— забезпечує координацію розроблення та здійснення заходів, спрямованих, зокрема, на відновлення та стале функціонування житлового фонду, систем життєзабезпечення на тимчасово окупованих територіях України в процесі їх реінтеграції, а також прилеглих до них територіях;

— збирає та аналізує інформацію про необхідність, забезпечення житлом та вирішення інших питань соціального захисту внутрішньо переміщених осіб з тимчасово окупованих територій України та осіб, які виїхали за кордон.

З початку повномасштабної війни російської федерації проти України Мінрегіоном вживається низка заходів щодо забезпечення житлом осіб, житло яких було зруйновано або стало непридатним для проживання внаслідок надзвичайної ситуації воєнного характеру, спричиненої збройною агресією російської федерації проти України.

З метою вирішення питання забезпечення житлом ВПО Мінрегіоном спільно із Держмолодьжитлом було розроблено низку проєктів нормативно-правових актів, в тому числі спрямованих на створення додаткових механізмів та спрощення процедур реалізації проєктів будівництва житла для ВПО, запровадження програм відновлення зруйнованого та пошкодженого житла.

Зокрема, постановою Кабінету Міністрів України від 19.04.2022 № 469 внесено зміни до Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для збільшення статутного капіталу Держмолодьжитла, з подальшим спрямуванням на виконання Державної програми забезпечення молоді житлом на 2013 — 2023 роки, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 11.05.2011 № 488 (ср. ).

Відповідно до внесених змін одним із напрямів використання коштів статутного капіталу Держмолодьжитла визначено будівництво або придбання житла для тимчасового проживання ВПО з метою наступної передачі такого житла в оренду (найм), оренду з правом викупу.

Кабінетом Міністрів України 29.04.2022 прийнято рішення, завдяки яким розширюються механізми забезпечення житлом внутрішньо переміщених осіб.

Так, постановою Кабінету Міністрів України № 495 «Деякі заходи з формування фондів житла, призначеного для тимчасового проживання внутрішньо переміщених осіб» затверджено:

Порядок формування фондів житла, призначеного для тимчасового проживання, обліку та надання такого житла для тимчасового проживання внутрішньо переміщених осіб;

Порядок викупу, будівництва житла з метою передачі для тимчасового проживання внутрішньо переміщених осіб (далі — Порядок викупу);

Порядок та умови надання субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на викуп, будівництво житла з метою передачі для тимчасового проживання внутрішньо переміщених осіб.

Вищезазначеним Порядком викупу визначено механізм викупу, будівництва житла з метою передачі для тимчасового проживання внутрішньо переміщених осіб за рахунок коштів державного, місцевих бюджетів, коштів міжнародних донорів, добровільних внесків фізичних і юридичних осіб, інших джерел, не заборонених законодавством.

Також пунктом 2 Порядку означено, що Держмолодьжитло, сільські, селищні, міські ради чи уповноважені ними органи здійснюють придбання житла у відчужувачів житла (власників житла, замовників будівництва житла, тощо) у порядку, встановленому законодавством, за умови, що вартість придбання 1 кв. метра загальної площі житла (з урахуванням всіх обов’язкових платежів, що сплачуються покупцем при придбанні житла) не перевищує граничну вартість, визначену цим Порядком.

Водночас інформуємо, що на даний час Мінрегіоном проводиться робота щодо розроблення Концепції державної цільової програми забезпечення житлом громадян України, квартири чи будинки яких зруйновано чи пошкоджено внаслідок збройної агресії російської федерації проти України, зокрема, опрацьовуються пропозиції, що надійшли від більш ніж 30 центральних та місцевих органів виконавчої влади.

Концепція включатиме короткостроковий, середньостроковий та довгостроковий етапи щодо забезпечення житлом громадян України цієї категорії.

Одним із кроків Концепції після закінчення бойових дій (воєнного стану) заплановано приступити до масового будівництва.

На сьогодні розпочато відновлення та пошкодженого житлового фонду.

Окреслене питання потребує ретельного опрацювання, залучення значної кількості зацікавлених сторін та фахівців різних сфер (експертизи, проектування, будівництва, житлової політики тощо), а сам процес є досить трудомістким, потребує пошуку та аналізу великої кількості матеріалів, що вимагає часу.

Наразі міністерство співпрацює з міжнародними фінансовими організаціями щодо залучення фінансування для забезпечення внутрішньо переміщених осіб тимчасовим житлом.

З повагою

Заступник Міністра Наталія КОЗЛОВСЬКА

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі