Теми статей
Обрати теми

Актуальне запитання. Щодо отримання допомоги на проживання ВПО

Я оформила статус ВПО на себе та на своїх дітей. На жаль, допомогу досі не отримала. Прошу перевірити, чи є моє ім’я та ім’я моїх дітей у реєстрі для нарахування допомоги по ВПО.

Відповідь було надано Міністерством цифрової трансформації України в листі від 15.06.2022 № 1/10-9-484-2022.

Отже…

Міністерство цифрової трансформації України в межах компетенції розглянуло Ваше звернення від 08.06.2022 щодо нарахування коштів для внутрішньо переміщеної особи в мобільному додатку Єдиного державного вебпорталу електронних послуг та з урахуванням інформації, наданої листом державного підприємства «ДІЯ» від 10.06.2022 № 6852/07-17, повідомляє.

Відповідно до частини другої статті 19 Конституції України органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов’язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Механізм видачі довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи регулюється Порядком оформлення і видачі довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 01.10.2014 № 509 (далі — Порядок № 509), згідно з пунктом 6-1 особа, яка включена до Єдиної інформаційної бази даних про внутрішньо переміщених осіб, може замовити електронну довідку, яка підтверджує факт внутрішнього переміщення і взяття на облік такої особи (далі — електронна довідка), разом з унікальним електронним ідентифікатором (QR-кодом, штрихкодом, цифровим кодом). Замовлення та формування електронної довідки здійснюється безоплатно. Електронна довідка формується засобами Єдиної інформаційної бази даних про внутрішньо переміщених осіб та Порталу Дія і передається в мобільний додаток Порталу Дія (Дія) особи за її запитом шляхом використання інформації, наявної в Єдиній інформаційній базі даних про внутрішньо переміщених осіб та переданої до Порталу Дія з дотриманням вимог законодавства про інформацію та законодавства про захист персональних даних.

Разом з тим механізм надання допомоги на проживання внутрішньо переміщеним особам визначено Порядком надання допомоги на проживання внутрішньо переміщеним особам, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 20.03.2022 № 332 «Деякі питання виплати допомоги на проживання внутрішньо переміщеним особам» (далі — Порядок № 332), згідно з пунктом 6 якого для отримання допомоги внутрішньо переміщена особа заповнює заяву, яка формується засобами Порталу Дія.

Відповідно до пунктів 9 та 10 Порядку № 332 список внутрішньо переміщених осіб, які звернулися щодо виплати допомоги на проживання, за формою згідно з додатком 2 формується органами соціального захисту населення та Мінцифри на підставі поданих заяв після проведення перевірки інформації та подається державному підприємству «Інформаційно-обчислювальний центр Міністерства соціальної політики». Державне підприємство «Інформаційно-обчислювальний центр Міністерства соціальної політики» на підставі списків, отриманих від Мінцифри, включає інформацію про внутрішньо переміщених осіб, які подали заяву для виплати допомоги, до Єдиної інформаційної бази даних про внутрішньо переміщених осіб та щомісяця до 2, 12 і 22 числа формує Реєстри внутрішньо переміщених осіб, які звернулися щодо виплати допомоги на проживання, за формою згідно з додатком 3 до цього Порядку через АТ «Ощадбанк» на банківський рахунок (за стандартом IBAN) у банку, в якому відкрито рахунок одержувача.

Згідно з пунктом 2 Порядку використання коштів державного бюджету для надання допомоги на проживання внутрішньо переміщеним особам, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 20.03.2022 № 332 (далі — Порядок), головним розпорядником бюджетних коштів за бюджетною програмою «Надання щомісячної адресної допомоги внутрішньо переміщеним особам для покриття витрат на проживання, в тому числі на оплату житлово-комунальних послуг» є Мінсоцполітики.

Відповідно до пункту 5 Порядку Мінсоцполітики подає в Казначейство подання на перерахування коштів для виплати допомоги на проживання внутрішньо переміщеним особам за формою, наведеною в додатку до цього Порядку, сформоване на підставі Реєстру внутрішньо переміщених осіб, які звернулися щодо виплати допомоги на проживання, та платіжне доручення на перерахування коштів АТ «Ощадбанк».

Мінцифри реалізовано комплексну послугу для переселенців щодо одночасного оформлення довідки про взяття на облік внутрішньо переміщених осіб та надання їм допомоги на проживання. Також реалізована можливість відображення довідки ВПО у мобільному додатку Порталу Дія (Дія) за умови наявності та коректного відображення інформації про особу в Єдиній інформаційній базі даних про внутрішньо переміщених осіб.

Разом з тим зазначаємо, що в рамках реалізації згаданого проекту Мінцифри здійснює тільки забезпечення технічної реалізації подання отримувачами заяв з використанням мобільного додатку Порталу Дія (Дія).

Враховуючи викладене, надсилаємо звернення громадянки <…> до Мінсоцполітики для його розгляду в межах компетенції та надання відповіді заявнику.

Водночас інформуємо, що частиною першою статті 55 Конституції України кожному гарантується право на оскарження в суді рішень, дій чи бездіяльності органів державної влади, органів місцевого самоврядування, посадових і службових осіб. Згідно з частиною першою статті 5 Кодексу адміністративного судочинства України кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до адміністративного суду, якщо вважає, що рішенням, дією чи бездіяльністю суб’єкта владних повноважень порушені її права, свободи або інтереси.

Директор директорату розвитку

електронних послуг Мстислав БАНІК

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі