Теми статей
Обрати теми

Уповноважений закликає громадян України обов’язково повідомляти про факти зникнення родичів і близьких

Інформація з офіційного сайту Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини

4 роки тому Верховна Рада України, реагуючи на особливості зникнення людей з березня 2014 року, які проживають на тимчасово окупованих територіях, а також потреби криміналізації насильницьких зникнень, ухвалила Закон України «Про правовий статус осіб, зниклих безвісти за особливих обставин», який поширюється на події під час збройного конфлікту, воєнних дій, тимчасової окупації частини території України, надзвичайних ситуацій природного чи техногенного характеру. Також Закон передбачає низку норм про права родичів зниклих безвісти, включно із соціальною підтримкою. Про це повідомив Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець.

З початком повномасштабного вторгнення Російської Федерації на територію України ця проблема набула інших масштабів. Станом на 12 липня 2022 року органи української влади мають інформацію щодо 7200 осіб, зниклих безвісти за особливих обставин. Однак така цифра не повною мірою відображає масштаби проблеми, оскільки велика кількість українських громадян наразі не мають можливості звернутися до органів державної влади, також немає доступу до стабільного інтернету та мобільного зв’язку, особливо це стосується тимчасово окупованих територій України.

«Інформація про кількість постраждалих внаслідок збройного конфлікту доволі чутлива та потребує ретельного збору й аналізу, а також one voice політики всіх органів влади, коли йдеться про оголошення таких цифр назагал», — зазначив Дмитро Лубінець.

Уповноважений Верховної Ради України з прав людини закликає громадян України обов’язково повідомляти до органів Національної поліції України за місцем постійного чи тимчасового проживання про факти зникнення родичів і близьких.

Для цього зберіть максимум інформації про зниклого та обставини зникнення (час, місце зникнення, обставини, коли востаннє контактували та якими засобами зв’язку, контакти родичів і близьких тощо).

Омбудсмен нагадав, що 20 травня Кабінет Міністрів України призначив Олега Котенка Уповноваженим з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин, на якого Урядом покладено обов’язок координації діяльності із розшуку зниклих. Зв’язатися з Офісом Уповноваженого з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин, можна за контактами:

«Гаряча лінія» 0800 339 247, +38 095 896 0421 (пн — пт з 9:00 до 18:00, у вихідні та у вечірній час відправляти повідомлення на номер +38 095 896 0421 у Вайбер чи Телеграм), а також на електронну пошту war2022people@gmail.com

Нагадаємо інші контакти, за якими родичі можуть звернутися до державних органів влади в разі втрати зв’язку із близькою людиною в зоні активних бойових дій чи на тимчасово окупованих територіях і розшуку їх у списках полонених та/або загиблих:

➡️ «Гаряча лінія» Об’єднаного Центру з пошуку та звільнення полонених при Службі безпеки України: +38 067 650 83 32, +38 098 087 36 01 (цілодобово), також звернення можна надіслати електронною поштою united.centre.ssu@gmail.com

➡️ «Гаряча лінія Національного інформаційного бюро з пошуку військовополонених і цивільних заручників, оператори мають верифіковані списки осіб, які утримуються Російською Федерацією, або їх проксі на тимчасово окупованих територіях: 1648 або +38 044 287 81 85 (з будь-якої країни світу), nib.uncp.info@gmail.com, чат-бот у Телеграмі: @nib_uncp_bot

➡️ «Гаряча лінія» Національної поліції України для родичів загиблих внаслідок бойових дій. Звертатися в разі, якщо ви шукаєте людину, яка могла загинути під час воєнних дій, або володієте інформацією про чиєсь місце смерті чи захоронення та в разі потреби отримання консультацій щодо процедури розшуку та захоронення цивільних громадян (0 800 21 21 51, +38089 420 18 67, цілодобово)

➡️ «Гаряча лінія» Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини: 0 800 50 17 20 або за електронною поштою hotline@ombudsman.gov.ua

➡️ Родичі також можуть звернутися до Міжнародного Комітету Червоного Хреста в Україні. За безкоштовним номером телефону 0 800 300 155, електронною поштою ctabureau@icrc.org або заповнити форму

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі