Теми статей
Обрати теми

Що робити іноземцю, якщо у нього закінчився термін перебування на території України

Інформація з офіційного сайту Уповноваженого верховної ради України з прав людини

Відповідно до статті 26 Конституції України іноземці та особи без громадянства, які перебувають в Україні на законних підставах, користуються тими самими правами і свободами, а також несуть такі самі обов’язки, як і громадяни України, за винятками, встановленими Конституцією, законами чи міжнародними договорами України.

Підстави для перебування іноземців та осіб без громадянства на території України визначаються статтею 4 Закону України «Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства».

Строк перебування іноземців, які є громадянами держав з візовим порядком в’їзду, а також осіб без громадянства обмежено строком дії візи. Тобто іноземець чи особа без громадянства може тимчасово перебувати на території України протягом наданого візою дозволеного терміну перебування, але не більше ніж до останнього дня строку дії візи. Громадяни держав з безвізовим порядком в’їзду можуть тимчасово перебувати на території України не більше ніж 90 днів протягом 180 днів, якщо інший строк не визначено міжнародними договорами України.

Під час перебування на території України обчислення дозволеного іноземцю строку перебування здійснюють посадові особи ДМС шляхом відрахування 180 днів назад від дня контролю.

Якщо строк закінчується і іноземець хоче залишитися на території України, то треба продовжити строк перебування. Якщо термін закінчується та іноземець не бажає залишатися в Україні, то треба покинути Україну у визначений законодавством строк.

За порушення іноземцями строку перебування в Україні передбачена адміністративна відповідальність. Якщо іноземці та особи без громадянства, які прибули в Україну з тимчасовою метою (бізнес, навчання, працевлаштування, туризм тощо), порушили встановлений законодавством України строк перебування в державі, вони несуть адміністративну відповідальність, передбачену статтею 203 Кодексу України про адміністративні правопорушення. Відповідно до положень статей 26 і 30 Закону України «Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства» іноземці, що порушили строки перебування в Україні, можуть бути примусово повернуті або примусово видворені до країни походження або третьої країни. Примусове повернення може супроводжуватися забороною в’їзду в Україну.

Статтею 2041 Кодексу України про адміністративні правопорушення передбачена адміністративна відповідальність за незаконне перетинання або спробу незаконного перетинання державного кордону України. Чинність цієї статті не поширюється на випадки повернення в Україну без встановлених документів громадян України, які стали жертвами злочинів, пов’язаних з торгівлею людьми, а також на випадки прибуття в Україну іноземців чи осіб без громадянства з наміром отримати притулок чи бути визнаними в Україні біженцями або особами, які потребують додаткового захисту, якщо вони звернулися із заявою про надання притулку чи заявою про визнання біженцем або особою, яка потребує додаткового захисту, відповідно до чинного законодавства України.

Відповідно до статті 5 Закону України «Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства» підтвердженням законного перебування на території України поза межами строків візових обмежень є посвідка про постійне або тимчасове проживання, які видаються в порядку, визначеному чинним законодавством України.

Порядком оформлення, видачі, обміну, скасування, пересилання, вилучення, повернення державі, визнання недійсною та знищення посвідки на постійне проживання, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 25.04.2018 № 321, та Порядком оформлення, видачі, обміну, скасування, пересилання, вилучення, повернення державі, визнання недійсною та знищення посвідки на тимчасове проживання, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 25.04.2018 № 322, визначено строк та порядок звернення, перелік документів та строки розгляду заяв про оформлення (у тому числі замість втрачених або викрадених) та обміну посвідок на постійне чи тимчасове проживання та підстави відмови під час приймання документів для оформлення, обміну посвідки.

На сьогодні у зв’язку зі збройною агресією РФ та дією воєнного стану в Україні ускладнено можливість оформлення (у тому числі замість втрачених або викрадених) та обміну посвідок на постійне чи тимчасове проживання, у зв’язку із чим Державною міграційною службою України розробляються механізми продовження дії виданих раніше посвідок на постійне чи тимчасове проживання.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі