Теми статей
Обрати теми

Питання спадкування в умовах воєнного стану

Матеріал підготовлено Південно-Східним міжрегіональним управлінням Міністерства юстиції

Незважаючи на тяжкі події, які випали на долю всього українського народу через підступну війну, розв’язану російською федерацією, велика кількість нотаріусів по всій території України продовжують працювати та надавати нотаріальні послуги, самовіддано виконуючи свій професійний обов’язок. Протягом останніх п’яти місяців десятки тисяч громадян були змушені виїхати за межі рідних областей, мігруючи в більш західні регіони України, рятуючись від війни.

Сьогодні одним з найбільш запитуваних видів нотаріальних дій залишається видача свідоцтва про право на спадщину і, відповідно, у громадян виникають певні запитання, на найголовніші з яких ми б хотіли відповісти. Ось деякі з них.

Що робити, якщо немає можливості подати заяву про прийняття спадщини або відмову від її прийняття за місцем відкриття спадщини?

Сьогодні такі заяви можна подати до будь-якого нотаріуса на території України, незважаючи ані на останнє місце проживання спадкодавця, ані на місцезнаходження нерухомості, що може входити до складу спадкового майна. Тобто якщо спадкоємець перебуває у Львові, а спадкодавець проживав у Запорізькій області, заява про прийняття спадщини або заява про відмову від її прийняття може бути подана до будь-якого нотаріуса міста Львова.

Які зараз встановлюються строки для прийняття спадщини або відмови від її прийняття?

Строк для прийняття спадщини або відмови від її прийняття зупиняється на час дії воєнного стану, але не більше ніж на чотири місяці. Свідоцтво про право на спадщину видається спадкоємцям після закінчення строку для прийняття спадщини. Наприклад, якщо спадщина відкрилася 1 червня 2022 року, то строк для прийняття спадщини або відмови від її прийняття спливає 1 квітня 2023 року, видача свідоцтва проводиться з 2 квітня 2023 року, якщо воєнний стан не буде припинено або скасовано раніше.

Якщо спадщина відкрилася менше ніж за 4 місяці до дня припинення чи скасування воєнного стану, то строк для прийняття спадщини або відмови від її прийняття спливає через 6 місяців з дня, наступного за днем припинення чи скасування воєнного стану.

Як подати заяву про прийняття спадщини або відмову від її прийняття, перебуваючи за кордоном?

За кордоном нотаріальні дії вчиняють консульські установи або дипломатичні представництва України, в тому числі вони видають свідоцтва про право на спадщину та посвідчують заповіти. Перебуваючи за кордоном, спадкоємець може скласти заяву про прийняття спадщини або відмову від її прийняття, справжність підпису на якій має бути нотаріально засвідчена. Після цього заява надсилається поштою до будь-якого державного або приватного нотаріуса на території України на вибір спадкоємця.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі