Теми статей
Обрати теми

Державна реєстрація народження та смерті на тимчасово окупованій території України

Матеріал підготовлено Південно-Східним міжрегіональним управлінням Міністерства юстиції

Як зареєструвати новонароджену дитину, яка народилася на тимчасово окупованій території України?

Таке запитання виникає у батьків, які перебувають на тимчасово окупованих територіях.

Державна реєстрація народження може бути проведена у будь-якому відділі державної реєстрації актів цивільного стану України (далі — відділ ДРАЦС) за місцем звернення заявника.

Заявниками для проведення державної реєстрації народження є батьки, а також родичі або особа, якій батьки новонародженої дитини доручають реєстрацію народження.

Винятком є проведення державної реєстрації народження дитини, батьки якої не перебувають у шлюбі між собою.

Які документи необхідні для реєстрації новонародженої дитини?

Медичне свідоцтво про народження (форма № 103/о, затверджена наказом Міністерства охорони здоров’я України від 08.08.2006 № 545).

Також для проведення державної реєстрації народження необхідно надати:

паспортні документи батьків;

свідоцтво про їх шлюб;

паспорт заявника (якщо для реєстрації народження звернулась інша особа).

Якщо свідоцтво про шлюб не збереглося, інформацію про проведену державну реєстрацію шлюбу спеціаліст відділу ДРАЦС має можливість перевірити за даними Державного реєстру актів цивільного стану громадян.

Якщо йдеться про окуповані території Запорізької області, державна реєстрація народження проводиться будь-яким відділом ДРАЦС у місті Запоріжжі за місцем звернення.

Мешканцям інших регіонів можна звернутися до будь-якого відділу ДРАЦС на підконтрольній Україні території.

У випадку якщо мати дитини не перебуває у шлюбі та не має змоги звернутися до відділу ДРАЦС для проведення державної реєстрації народження, державна реєстрація народження здійснюється відповідно до вимог частини першої статті 135 Сімейного кодексу України (за заявою матері). Така реєстрація також може бути проведена і за заявою іншої особи.

У разі відсутності можливості особистого звернення до відділу ДРАЦС також можна скористатися послугою єМалятко через Єдиний державний вебпортал електронних послуг «Дія» та зареєструвати народження дитини й замовити до 9 інших державних послуг, потрібних для новонародженої дитини.

У випадку встановлення факту народження на тимчасово окупованій території України відповідно до ст. 317 Цивільно-процесуального кодексу України заява про встановлення цього факту може бути подана до будь-якого суду за межами такої території України. Цю заяву також можна подати за допомогою підсистеми «Електронний суд» відповідно до Закону України «Про електронні документи та електронний документообіг» (ср. ).

Для державної реєстрації смерті пред’являють один з документів, які підтверджують факт смерті особи:

— лікарське свідоцтво про смерть (форма № 106/о), форма якого затверджена наказом Міністерства охорони здоров’я України від 08.08.2006 № 545;

— фельдшерська довідка про смерть (форма № 106-1/о), форма якої затверджена наказом Міністерства охорони здоров’я України від 08.08.2006 № 545;

лікарське свідоцтво про перинатальну смерть (у випадку мертвонародження або смерті дитини на першому тижні життя);

— рішення суду про оголошення особи померлою;

— рішення суду про встановлення факту смерті особи в певний час.

До відділу ДРАЦС надається виключно оригінал документа (ксерокопії, завірені копії, нотаріально завірені копії, фото тощо для реєстрації смерті не приймаються).

За наявності пред’являються паспорт померлого, а також військово-облікові документи для вилучення та подальшої їх передачі до територіальних органів ДМС та територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки. Непередача зазначених документів не є перешкодою для державної реєстрації смерті.

Державна реєстрація смерті проводиться будь-яким органом державної реєстрації актів цивільного стану за зверненням заявника.

Якщо факт смерті засвідчено медичним закладом або бюро судово-медичної експертизи, заявником може бути будь-яка особа.

Якщо немає можливості звернення до відділу ДРАЦС, то відповідно до ст. 317 Цивільно-процесуального кодексу України заява про встановлення факту смерті особи на тимчасово окупованій території України може бути подана родичами померлого або їхніми представниками до будь-якого суду за межами такої території України. Цю заяву також можна подати за допомогою підсистеми «Електронний суд» відповідно до Закону України «Про електронні документи та електронний документообіг».

Рішення суду про встановлення факту народження або смерті виконуються відділами ДРАЦС негайно.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі