Теми статей
Обрати теми

За реагування Уповноваженого поновлено право дитини, розлученої із сім’єю, на визнання біженцем або особою, яка потребує додаткового захисту

Інформація з офіційного сайту Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини

До Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини на початку 2022 року надійшло звернення від неповнолітнього хлопця, громадянина Ісламської Республіки Афганістан, щодо сприяння у захисті в Україні. Неповнолітній прибув до України без супроводу законних представників та відповідно до українського законодавства вважається дитиною, розлученою із сім’єю.

Під час здійснення провадження, відкритого Уповноваженим за зверненням неповнолітньої дитини, було з’ясовано, що територіальним підрозділом Державної міграційної служби у Харківській області понад 5 місяців розглядалося питання надання дитині, розлученій із сім’єю, статусу біженця або особи, що потребує додаткового захисту.

Натомість розгляд заяви про визнання біженцем або особою, яка потребує додаткового захисту, повинен здійснюватися протягом двох місяців з дня прийняття рішення про оформлення документів для вирішення питання щодо визнання біженцем або особою, яка потребує додаткового захисту (стаття 9 Закону України «Про біженців та осіб, які потребують додаткового або тимчасового захисту»).

Через зволікання з прийняттям рішення неповнолітній Х. був позбавлений можливості отримати статус дитини, позбавленої батьківського піклування, та було порушено його право на належний соціальний захист.

За результатами реагування Уповноваженого ВРУ з прав людини Державною міграційною службою України прийнято рішення про надання неповнолітньому Х. статусу особи, яка потребує додаткового захисту. Це дає підстави органу опіки та піклування за місцем проживання дитини надати йому статус позбавленої батьківського піклування та отримати пільги та гарантії, передбачені державою для такої категорії дітей.

Право неповнолітнього Х., розлученого із сім’єю, громадянина Ісламської Республіки Афганістан, на захист в Україні поновлено.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі