Теми статей
Обрати теми

Актуальне запитання. Щодо безробітних ВПО у старостинському окрузі

У нашому старостинському окрузі багато внутрішньо переміщених осіб, які втратили роботу. Яка може бути роль старости в наданні допомоги таким людям?

Нормами ст. 54-1 Закону України від 21.05.1997 № 280/97-ВР «Про місцеве самоврядування» прямо не передбачено допомоги, сприяння чи безпосередньої участі у вирішенні питань безробіття жителів старостинського округу. Водночас у старости є таке повноваження, як сприяння жителям відповідного старостинського округу в підготовці документів, що подаються до органів місцевого самоврядування та місцевих органів виконавчої влади, а також у поданні відповідних документів до зазначених органів. Тож у рамках цього повноваження староста може надавати всю необхідну консультаційно-інформаційну допомогу.

В умовах воєнного стану питання порядку реєстрації безробітних та виплати допомоги регулюється постановою КМУ від 19.03.2022 № 334 «Деякі питання реєстрації, перереєстрації безробітних та ведення обліку осіб, які шукають роботу, нарахування та виплати допомоги по безробіттю на період дії воєнного стану».

Крім того, 07.05.2022 набув чинності Закон України від 21.04.2022 № 2220-IX «Про внесення змін до деяких законів України щодо функціонування сфер зайнятості та загальнообов’язкового державного соціального страхування на випадок безробіття під час дії воєнного стану» (далі — Закон про безробіття).

Цей Закон спрощує отримання статусу безробітного та соціальних виплат для внутрішньо переміщених осіб (ВПО), а також осіб, які перебувають на тимчасово окупованих територіях, або територіях, де ведуться бойові дії. Правила, які встановлюються зазначеним законодавчим актом, діятимуть на період воєнного стану та 180 днів після його закінчення.

Тож хто має право на отримання допомоги?

Право на допомогу має особа, яка отримала офіційний статус безробітного. Набути цей статус можуть:

— особи працездатного віку до призначення пенсії (зокрема, на пільгових умовах або за вислугу років), які через відсутність роботи не мають заробітку або інших передбачених законодавством доходів, готові та здатні приступити до роботи;

— інші категорії осіб, визначені в ч. 1 ст. 43 Закону України від 05.07.2012 № 5067-VI «Про зайнятість населення» (ср. ).

Отримати статус безробітного можуть особи, які після введення воєнного стану працювали за трудовим договором, цивільно-правовим договором або гіг-контрактом.

Закон про безробіття в умовах війни передбачає, що в разі втрати частини заробітної плати (доходу) внаслідок зупинення (скорочення) виробництва продукції (надання послуг) допомогу по частковому безробіттю можуть отримати не тільки наймані працівники, а й ФОП.

Допомога по частковому безробіттю надається роботодавцям та ФОП, якщо зупинення (скорочення) виробництва продукції (надання послуг) призвело до скорочення робочого часу та зменшення їх доходів.

Щоб отримати допомогу, необхідно звернутись із заявою до центру зайнятості: через Портал «Дія», особисто прийти в центр зайнятості або надіслати заяву електронною поштою.

За Законом про безробіття, в умовах війни, виплата допомоги по безробіттю може здійснюватися без особистого візиту до центру зайнятості, за умови підтвердження безробітним наміру перебувати у статусі безробітного не рідше, ніж 1 раз на 30 днів будь-якими засобами комунікації.

Законом про безробіття в умовах війни максимальний розмір виплат становить 1,5 мінімальні заробітні плати. Статус безробітного надається з першого дня реєстрації особи в центрі зайнятості, а допомога по безробіттю призначається з першого дня отримання статусу безробітного.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі