Теми статей
Обрати теми

Актуальне запитання. Щодо використання єДокумента під час воєнного стану

Під час виконання своїх повноважень староста має часті переміщення між населеними пунктами громади. Інколи він забуває паспорт удома. У таких випадках виникають ситуації непорозуміння на блокпостах. Чи можна використовувати єДокумент, якщо забув паспорт удома?

Порядок використання єДокумента в період дії воєнного стану визначений постановою КМУ від 10.03.2022 № 248 (далі — Порядок). Власне цією постановою визначено, що таке єДокумент, процедуру його формування, пред’явлення та встановлення достовірності.

Зокрема, Порядком регламентовано, що єДокумент — це документ, що посвідчує особу в період дії воєнного стану, у формі відображення в електронній формі інформації, що ідентифікує особу та міститься в паспорті громадянина України та/або в паспорті громадянина України для виїзду за кордон, та/або в посвідченні водія разом з унікальним електронним ідентифікатором (QR-кодом), який забезпечує перевірку зазначеної інформації.

Пред’явлення особою єДокумента може здійснюватися на період дії воєнного стану.

За умови використання особа пред’являє єДокумент без додаткового пред’явлення документів, що посвідчують особу та підтверджують громадянство України. Бо в єДокументі відображаються такі відомості (дані):

1) назва документа;

2) реквізити (назва, серія та/або номер) паспорта громадянина України або паспорта громадянина України для виїзду за кордон, або посвідчення водія;

3) прізвище, власне ім’я, по батькові (за наявності) особи українською мовою та латинськими літерами;

4) стать;

5) громадянство (за наявності);

6) дата народження;

7) відцифрований образ обличчя особи (за наявності);

8) реєстраційний номер облікової картки платника податків з Державного реєстру фізичних осіб — платників податків (за наявності);

9) адреса зареєстрованого місця проживання та дата реєстрації (за наявності).

Усі ці відомості відображаються з використанням інформації, що міститься в паспорті громадянина України та/або в паспорті громадянина України для виїзду за кордон, та/або в посвідченні водія, які підтверджують громадянство України з використанням інтегрованої системи електронної ідентифікації, електронних підписів, що базуються на кваліфікованому сертифікаті електронного підпису, відповідно до вимог Закону України «Про електронні довірчі послуги», а також інших засобів ідентифікації, які дають змогу однозначно встановити фізичну особу.

Але перевірка єДокумента з використанням унікального електронного ідентифікатора (QR-коду) є обов’язковою умовою його використання. Тож без зчитування такого коду перевірка єДокумента може стати неможливою, і тому краще старості при виконанні своїх повноважень не забувати паспорт удома.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі