Теми статей
Обрати теми

Актуальне запитання. Щодо комендантської години, обмежень та повноважень патрулів

На території нашої громади встановлено комендантську годину. Хто має здійснювати контроль за її дотриманням?

Визначення терміна «комендантська година» (тобто заборона перебування в певний період доби на вулицях та в інших громадських місцях без спеціально виданих перепусток і посвідчень) міститься в п. 5 ч. 1 ст. 8 Закону України від 12.05.2015 № 389-VIII «Про правовий режим воєнного стану».

Порядок та процедура запровадження комендантської години врегульовані постановою КМУ від 08.07.2020 № 573 «Питання запровадження та здійснення деяких заходів правового режиму воєнного стану», якою затверджено Порядок здійснення заходів під час запровадження комендантської години та встановлення спеціального режиму світломаскування в окремих місцевостях, де введено воєнний стан.

Комендантська година — заборона військовим комендантом у певний час доби і на певний час перебувати на вулицях та в громадських місцях мешканцям певного населеного пункту, де встановлено Президентом України воєнний (надзвичайний) стан.

Комендантська година та встановлення спеціального режиму світломаскування запроваджуються шляхом видання наказу військовим командуванням або військовою адміністрацією.

За дотриманням комендантської години слідкують комендантські патрулі. Вони складаються з числа військовослужбовців чи співробітників правоохоронних органів.

На території, де запроваджено комендантську годину, необхідно мати перепустки та посвідчення, які видає військова комендатура для перебування у визначений період доби на вулицях та в інших громадських місцях. Перепустка є документом, що видається в комендатурі із зазначенням строку дії та пред’являється громадянином України разом із документом, що посвідчує особу та підтверджує громадянство.

Зверніть увагу! Перепустки діють лише в межах території, де запроваджено комендантську годину.

Виконання питань дотримання комендантської години мешканцями конкретного населеного пункту покладається військовим комендантом на спеціально виділені для цієї мети комендантські патрулі з числа військовослужбовців чи співробітників органів внутрішніх справ або спільні патрулі із залученням особового складу військовослужбовців і поліції.

Під час комендантської години в’їзд/виїзд (вхід/вихід) на територію/з території, де запроваджено комендантську годину, здійснюється лише через визначені комендатурою блокпости (посилений контрольно-пропускний пункт, який тимчасово встановлюється на в’їзді/виїзді (вході/виході) на територію/з території, де введено воєнний стан та запроваджено комендантську годину, на якому облаштовуються місця для перевірки осіб, транспортних засобів, багажу та вантажів, позиції вогневих засобів та бойової техніки, місця для відпочинку та забезпечення життєдіяльності особового складу, який виконує завдання на блокпосту).

У разі порушення комендантської години комендантський патруль має право:

— затримувати осіб, які вчинили або вчиняють правопорушення;

— перевірити документи, що посвідчують особу, та з’ясувати, чи може людина перебувати на вулиці в цей час;

— здійснити огляд речей, транспортного засобу, багажу та вантажів, службових приміщень і житла затриманої особи;

— вилучати предмети, що є знаряддям, засобом або предметом правопорушення;

— у разі необхідності та згоди використовувати засоби зв’язку і транспортні засоби, що належать особам, підприємствам, установам і організаціям (за винятком іноземних) для запобігання вчиненню кримінального правопорушення;

— застосовувати фізичну силу та спецзасоби до правопорушників.

За наявності правових підстав особу, яка здійснила порушення режиму встановленої комендантської години, може бути затримано та притягнуто до адміністративної чи кримінальної відповідальності.

За невиконаня вимог законного розпорядження або вимоги патруля порушнику загрожує відповідно до ст. 185 Кодексу України про адміністративні правопорушення штраф, громадські чи виправні роботи або адміністративний арешт до 15 діб.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі