Теми статей
Обрати теми

Актуальне запитання. Щодо звільнення за електронною заявою

Чи можна звільнити старосту за заявою, яку він направив на електронну пошту та Вайбер?

З урахуванням внесених змін у сфері трудового законодавства у зв’язку з прийняттям Закону України від 15.03.2022 № 2136-IX «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» (далі — Закон), у відносинах між роботодавцем та працівником відбулися певні зміни.

Відповідні зміни відбулися під час застосування таких підстав для звільнення:

розірвання трудового договору, укладеного на невизначений строк, з ініціативи працівника (ст. 38 Кодексу законів про працю України (далі — КЗпП));

за угодою сторін (п. 1 ч. 1 ст. 36 КЗпП);

у зв’язку із закінченням строку дії трудового договору (п. 2 ч. 1 ст. 36 КЗпП);

розірвання трудового договору з ініціативи власника або уповноваженого ним органу у випадку змін в організації виробництва і праці (п. 1 ч. 1 ст. 40 КЗпП).

Зокрема, передбачається, що за власною ініціативою працівник може розірвати трудовий договір без двотижневого строку попередження, але за винятком залучення такого працівника до суспільно-корисних робіт, виконання робіт на об’єктах, віднесених до критичної інфраструктури.

Варто також нагадати, що відповідно до ч. 3 ст. 29 КЗпП ознайомлення працівників з наказами (розпорядженнями), повідомленнями, іншими документами роботодавця щодо їхніх прав та обов’язків допускається з використанням визначених у трудовому договорі засобів електронного зв’язку. У такому разі підтвердженням ознайомлення вважається факт обміну відповідними електронними документами між роботодавцем та працівником. Однак варто враховувати, що така процедура оформлення трудових відносин має бути чітко врегульована відповідними локальними актами роботодавця.

Є варіант спрощений — обмін документами через засоби електронного зв’язку. Він може застосовуватися за певної умови. У період дії воєнного стану порядок організації кадрового діловодства та архівного зберігання кадрових документів у районах активних бойових дій роботодавець може визначити самостійно. Це також передбачено Законом.

Наприклад, для фіксації доведення інформації або документів до відома працівника можна за аналогією взяти за основу норми Порядку фіксації доведення інформації або документів до відома державного службовця шляхом використання засобів телекомунікаційного зв’язку, затвердженого постановою КМУ від 11.12.2019 № 1042. Водночас його також потрібно зафіксувати в локальному документі. І в разі виникнення трудового спору суд, імовірніше, оцінюватиме докази, надані сторонами справи, у тому числі документи, де зафіксована процедура обміну електронними документами.

Водночас зверніть увагу, що звільнення старости потребує безпосередньої участі відповідної місцевої ради в цьому процесі, яка розглядає і ухвалює це питання на своєму пленарному засіданні. Тож подати документ про звільнення староста в електронному вигляді може, але для повноцінного його розгляду та винесення рішення потрібні умови, за яких місцева рада зможе зібратися на пленарне засіданні.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі