Теми статей
Обрати теми

Актуальне запитання. Щодо призупинення дії трудового договору під час війни

Наша громада розташована в зоні бойових дій. Частина старостинських округів — під окупацією, а частина — ні. У тих, що під окупацією, із старостами голова хоче призупинили трудові відносини, решту старост в округах — направити в простій. У чому різниця цих процесів, крім фінансів?

Призупинення дії трудового договору тимчасово звільняє роботодавця від обов’язку забезпечувати працівника роботою, а працівника — від обов’язку виконувати роботу за укладеним трудовим договором. Це вимушений захід у період режиму воєнного стану для багатьох роботодавців і працівників. Можливість призупинити дію трудового договору через військову агресію проти України передбачив Закон України від 15.03.2022 № 2136-ІХ «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» (далі — Закон № 2136). Тож керівники підприємств, організацій та установ, що через бойові дії не можуть виконувати свої функції, почали використовувати цей спосіб у відносинах із працівниками, зокрема тими, які перебувають на окупованій території.

Шукаючи спосіб «трансформувати» трудові відносини, слід зважати на конкретну ситуацію. Одна річ, коли ОМС усе ж таки якось працюють, а інша — громада постійно перебуває під обстрілами або в окупації, в ОМС працівників уже давно немає, усі або виїхали, або ж ховаються в підвалах.

Призупинення — це не звільнення, воно не припиняє трудових відносин. Головна умова, щоб призупинити дію трудового договору, — абсолютна неможливість роботодавця надати роботу, а працівника — виконувати її. Право призупинити трудові відносини мають як староста, так і ОМС. У цьому разі трудові відносини фактично тривають, але: роботодавець тимчасово припиняє забезпечувати працівника роботою; працівник, відповідно, тимчасово припиняє виконувати роботу за укладеним трудовим договором (ч. 1 ст. 13 Закону № 2136).

Про призупинення дії трудового договору роботодавець і працівник повідомляють один одного в будь-який доступний спосіб (ч. 2 ст. 13 Закону № 2136). Оптимальний варіант: працівник повідомляє роботодавця заявою; роботодавець повідомляє працівника, коли ознайомлює з розпорядчим документом. Водночас залишаються без відповіді такі, наприклад, ситуації:

1. Староста не може подати заяву особисто. Напевно, що ОМС має отримати заяву будь-яким доступним способом: електронною поштою, через Вайбер, Телеграм тощо. Якщо призупинення ініціює староста, його заяву зазначають як підставу до рішення про призупинення трудового договору.

2. Якщо ініціатором виступає роботодавець, то для старости це — місцева рада. Якщо рада не може зібратися через відсутність умов чи кворуму, то чи може голова своїм розпорядженням призупинити дію трудового договору?

3. Роботодавець видає розпорядчий документ про припинення дії трудового договору і має ознайомити з ним старосту. А якщо він не може це зробити фізично? Напевно, що документ надсилають будь-яким доступним способом: на електронну пошту, через Вайбер, Телеграм. У відповідь працівник має надати підтвердження, що ознайомився з ним.

Зауважте: якщо воєнний стан ще діє, але роботодавець уже може забезпечити працівника роботою і він може її виконувати, трудовий договір поновлюють. Знову ж пам’ятаємо, що для старости роботодавець — це місцева рада.

Під час призупинення дії трудового договору староста перебуває у трудових відносинах, але тимчасово не працює.

Якщо говорити про простій, то варто пам’ятати, що період простою необмежений, але оплата передбачена — як, правило, мінімум 2/3 посадового окладу. Якщо є оплата, то зараховується страховий стаж.

Період призупинення дії трудового договору визначений на законодавчому рівні (ст. 13 Закону № 2136), в той же самий час він не оплачується, а тому і страховий стаж не буде йти, оскільки немає сплати ЄСВ.

Загалом виходить, що призупинення дії трудового договору більш вигідне роботодавцю, ніж простій, ― немає обов’язку нараховувати зарплату. Однак шанс отримати втрачену заробітну плату все ж таки є, бо відшкодування «у повному обсязі покладається на державу, що здійснює військову агресію проти України» (ч. 3 ст. 13 Закону № 2136). Мається на увазі не тільки зарплата, а й гарантійні та компенсаційні виплати працівникам, до яких можна віднести й ЄСВ. Механізму такого відшкодування, зрозуміло, на сьогодні не існує.

Призупинення ≠ відпустка без збереження, хоча немає звільнення і немає й зарплати. За основними практичними наслідками вони нічим не відрізняються. Страхового стажу не буде в обох випадках, оскільки немає ЄСВ, якщо немає доходу за повний місяць. Однак відпустка без збереження заробітної плати — ініціатива працівника за згодою роботодавця, а призупинення дає певний шанс отримати фінансову компенсацію в майбутньому після перемоги над агресором.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі