Теми статей
Обрати теми

ВПО мають право на отримання лікування замісною підтримувальною терапією в умовах воєнного стану

Роз’яснення Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини від 28.10.2022

Нормативно-правове забезпечення:

наказ Міністерства охорони здоров’я України від 04.03.2022 № 409 «Про надання паліативної допомоги та замісної підтримувальної терапії пацієнтам в умовах воєнного стану»;

наказ Міністерства охорони здоров’я України від 27.03.2012 № 200 «Порядок проведення замісної підтримувальної терапії осіб з психічними та поведінковими розладами внаслідок вживання опіоїдів».

В якому закладі охорони здоров’я можна продовжити лікування за програмою замісної підтримувальної терапії (далі — ЗПТ) у разі вимушеної зміни місця проживання в умовах воєнного стану?

Для продовження лікування в іншому регіоні України або закладі охорони здоров’я пацієнтам, які отримують ЗПТ із числа внутрішньо переміщених осіб, слід звернутися до одного із центрів ЗПТ і стати у ньому на облік. З мапою центрів можна ознайомитися за посиланням.

Які документи необхідні для взяття на облік в одному із центрів ЗПТ?

Для взяття на облік необхідно надати документ, який підтверджує особу, медичну документацію (виписка із медичної карти амбулаторного (стаціонарного) хворого (форма 027/о)).

Як діяти, якщо медична документація відсутня?

Медичні працівники проводять ідентифікацію пацієнта одним із таких способів:

звернення до лікуючого лікаря за попереднім місцем проживання пацієнта та з’ясування питань: отримання лікування ЗПТ, видачі пацієнту препаратів для самостійного прийому, можливості отримати копію виписки із медичної карти амбулаторного (стаціонарного) хворого (форма 027/о);

перевірки даних через центральну базу електронної системи охорони здоров’я (ЕСОЗ) щодо отримання пацієнтом лікування. Таку перевірку можливо провести у разі наявності у пацієнта доступу до номера телефону, який зареєстрований у ЕСОЗ, а також надання пацієнтом доступу до своїх чутливих даних, повідомивши лікарю код, який надійде в СМС-повідомленні на телефон;

перевірки даних про попереднє лікування в базі даних Syrex (система управління базами даних, розроблена Альянсом громадського здоров’я в Україні, яка використовується для моніторингу та обліку інформації щодо охоплених клієнтів та послуг, наданих у рамках програм профілактики ВІЛ на рівні спільнот).

На який термін можна отримати препарати ЗПТ для самостійного прийому?

Обсяги забезпечення пацієнтів препаратами ЗПТ для самостійного прийому в умовах воєнного стану збільшено на 15 днів та не може перевищувати потреби більше ніж на 30 днів.

Як можна отримати препарати ЗПТ для самостійного прийому?

Під час воєнного стану в Україні препарати ЗПТ для самостійного прийому можна отримати у закладі охорони здоров’я відповідно до призначення лікуючого лікаря або за рецептом у фармацевтичних (аптечних) закладах.

У разі порушення ваших прав на отримання лікування замісною підтримувальною терапією ви можете звертатися на гарячу лінію Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, яка працює безоплатно: понеділок — п’ятниця з 9:00 до 20:00 та субота, неділя з 9:00 до 15:00; за номером телефону: 0 800 50 17 20.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі