Теми статей
Обрати теми

Практикум для старост: для використання та врахування в роботі

За інформацією сайту Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини від 28.10.2022

За реагування Уповноваженого вжито заходів щодо неналежної поведінки посадової особи тергромади Черкаської області та захисту від дискримінації за мовною ознакою.

До Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини звернулась громадянка Т., член родини військовослужбовця, щодо обмеження її права на соціальний захист/соціальну допомогу та дискримінації за мовною ознакою.

Заявниця скаржилась на приниження її честі та гідності з боку посадової особи однієї із громад Черкаської області, під час звернення до адміністрації органу для отримання гуманітарної допомоги, через мовну ознаку.

Основні засади державної політики у сфері соціального захисту військовослужбовців та членів їх сімей визначено у Законі України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» (далі — Закон), відповідно до статті 2 якого заборонено обмежувати військовослужбовців та членів їх сімей у правах і свободах, визначених законодавством України.

Забезпечення виконання Закону, інших нормативно-правових актів щодо соціального і правового захисту військовослужбовців та членів їх сімей покладається на органи державної влади та органи місцевого самоврядування (стаття 4 Закону).

Форми дискримінації з боку державних органів, органів влади Автономної Республіки Крим, органів місцевого самоврядування, їх посадових осіб, юридичних осіб публічного та приватного права, а також фізичних осіб, визначені статтею 5 Закону України «Про засади запобігання та протидії дискримінації в Україні», забороняються.

З метою сприяння у захисті прав заявниці у відносинах з органами місцевого самоврядування, зокрема її права як члена сім’ї військовослужбовця на соціальний захист, Секретаріатом було направлено відповідні листи реагування до Черкаської обласної військової адміністрації та головного управління Національної поліції в Черкаській області.

За реагуванням Секретаріату Уповноваженого вжито заходів, спрямованих на усунення фактичної нерівності у можливостях для особи реалізовувати на рівних підставах права і свободи, надані Конституцією і законами України, зокрема:

— органом місцевого самоврядування з посадовою особою проведено роз’яснювальну роботу щодо дотримання норм етичної поведінки та винесено усне попередження про недопущення таких порушень у майбутньому;

— місцевим правоохоронним органом з посадовою особою проведено профілактичну бесіду та попереджено про персональну відповідальність за вчинення протиправних дій відносно громадян.

Тези розділення народу України за мовною ознакою активно використовуються у пропаганді та виправдуванні війни з боку країни-агресора. Консолідація зусиль та недопущення розділення українського народу на будь якому ґрунті — запорука нашої майбутньої перемоги.

Наголошуємо, що Конституцією України проголошено рівність усіх людей у своїх правах та заборону дискримінації за будь-якою ознакою та закликаємо дотримуватися вказаних норм.

Питання дотримання прав людини і громадянина та забезпечення можливості їх реалізації без будь-якої дискримінації перебуває на постійному контролі Уповноваженого та Секретаріату Уповноваженого.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі