Теми статей
Обрати теми

Актуальне запитання. Щодо отримання відпустки батьком

Староста отримав статус батька-одинака, який сам виховує дитину. Як йому оформити відпустку для догляду за нею до досягнення дитиною трирічного віку?

Право оформити відпустку на рівні з матір’ю батько отримав ще 09.05.2021 у зв’язку із набранням чинності Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення рівних можливостей матері та батька у догляді за дитиною», яким було внесено зміни до ч. 3 ст. 179 КЗпП та ч. 1 ст. 18 Закону України «Про відпустки».

Тож, крім матері дитини, ця відпустка може бути використана повністю або частинами також:

— бабою, дідом;

— іншими родичами, які фактично доглядають за дитиною;

— особою, яка усиновила чи взяла під опіку дитину;

— одним із прийомних батьків чи батьків-вихователів.

Для отримання відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку необхідно звернутися до роботодавця з такими документами:

— письмова заява на ім’я роботодавця;

— копія свідоцтва про народження дитини (для підтвердження віку дитини).

У випадку, якщо відпустку бажає отримати інша особа (крім матері), додатково надається:

— довідка з місця роботи (служби, навчання) матері дитини про те, що вона стала до роботи до закінчення цієї відпустки;

— довідка органу праці та соціального захисту населення за місцем проживання матері про припинення їй виплати допомоги по догляду за дитиною (із зазначенням дати);

— документи на підтвердження статусу особи, яка усиновила чи взяла під опіку дитину, прийомних батьків чи батьків-вихователів для відповідних осіб ( рішення суду або органу опіки та піклування).

У разі, якщо чоловік є вдівцем, роботодавцю необхідно надати такі документи:

— письмову заяву на ім’я роботодавця;

— копію свідоцтва про народження дитини;

— копію свідоцтва про укладення шлюбу;

копію свідоцтва про смерть жінки;

— копію паспорта.

Надання відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку оформляється наказом (розпорядженням) власника.

За бажанням особи, яка перебуває у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, вона може працювати на умовах неповного робочого часу або вдома. У випадку виходу на роботу відпустка переривається, проте виплата допомоги при народженні дитини не припиняється.

Відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку зараховуються як до загального, так і до безперервного стажу роботи і до стажу роботи за спеціальністю (частина друга ст. 181 КЗпП).

Крім того, такий період зараховують до:

страхового стажу як період, за який сплачено страхові внески виходячи з розміру мінімального страхового внеску (абзац другий ч. 1 ст. 21 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування»);

страхового стажу для призначення пенсії (п. 8 ч. 1 ст. 11 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування»).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі