Теми статей
Обрати теми

Щодо внесення змін до Порядку надання допомоги на проживання внутрішньо переміщеним особам

Роз’яснення Уповноваженого Верховної Ради з прав людини від 05.09.2022

19.08.2022 Урядом прийнято зміни до Порядку надання допомоги на проживання внутрішньо переміщеним особам, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 20.03.2022 № 332.

Змінами передбачено:

— надання допомоги внутрішньо переміщеній особі (ВПО) з 1-го числа місяця, наступного за місяцем, в якому громаду, звідки перемістилася особа, включено до переліку територіальних громад, що розташовані в районі проведення воєнних (бойових) дій або які перебувають в тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні). ДП «Інформаційно-обчислювальний центр Міністерства соціальної політики України» (далі — ДП ІОЦ) автоматично без повторного звернення осіб, нараховує допомогу у разі включення територіальної громади до зазначеного переліку територіальних громад, який двічі на місяць затверджується наказом Мінреінтеграції;

— призначення допомоги органом соціального захисту населення протягом десяти робочих днів з дати надходження заяви про надання допомоги;

— у разі зміни ВПО місця обліку та неотримання допомоги на проживання за попереднім місцем проживання/перебування, виплата призначається за останнім місцем обліку.

Змінами також урегульовано питання щодо надання можливості на отримання допомоги ВПО, які мають право та заяви яких були подані через засоби Єдиного державного вебпорталу електронних послуг (Портал «Дія») до 30 квітня 2022 року і не були повністю ним сформовані або знаходилися в обробці.

Для цього ВПО можуть звернутися особисто чи поштою до органу соціального захисту населення та подати до 1 жовтня поточного року за встановленою формою заяву на виплату із зазначенням, зокрема, номера банківського рахунку (за стандартом IBAN) або персональних даних одержувача. Одночасно необхідно додатково подати інформацію, збережену на носіях, що підтверджує факт подання заяви через Портал «Дія» (наприклад, скріншот).

У свою чергу, Мінцифри надасть Мінсоцполітики переліки ВПО, які мають право на допомогу. Переліки будуть надіслані в розрізі районів та міст, де такі особи первинно подавали документи через Портал «Дія».

Крім того, визначено, що допомога на проживання не надаватиметься ВПО, які були взяті на облік до 24 лютого 2022 року. За винятком осіб, які:

— отримували щомісячну адресну допомогу ВПО для покриття витрат на проживання, у тому числі на оплату житлово-комунальних послуг;

— повторно перемістилися з тимчасово окупованої Росією території, з території громад, що розташовані в районі проведення воєнних дій або які перебувають у тимчасовій окупації, оточенні чи блокуванні після 24 лютого 2022 року.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі