Теми статей
Обрати теми

Актуальне запитання. Щодо отримання допомоги для малозабезпечених

Підкажіть, будь ласка, чи може ВПО сподіватися на допомогу малозабезпеченим сім’ям, у разі якщо людина має двох дітей (4 та 7 років) і є вдовою? Останній місяць перебуває на обліку у центрі зайнятості, бо підприємство закрилося через війну.

Згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 24.02.2003 № 250 «Про затвердження Порядку призначення і виплати державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім’ям» державна соціальна допомога малозабезпеченим сім’ям призначається і виплачується сім’ям, які постійно проживають на території України та з поважних або незалежних від них причин мають середньомісячний сукупний дохід менший від прожиткового мінімуму для сім’ї.

Звертаємо увагу, що дохід при цьому враховується за останні два квартали, що передують місяцю, який передує місяцю звернення за призначенням державної соціальної допомоги. Так, у разі подання документів на виплату у проміжку з серпня по жовтень 2022 року до уваги братимуться доходи родини за січень-червень 2022 року (І та ІІ квартали).

Отже, щоб зрозуміти, чи є у людини право на допомогу, для початку необхідно підрахувати отримані доходи за відповідний період. Провести відповідні підрахунки можна і самостійно, керуючись методикою, затвердженою постановою Кабінету Міністрів України від 22.07.2020 № 632 «Деякі питання виплати державної соціальної допомоги» (ср. ).

Разом із тим варто пам’ятати, що законодавством визначені також випадки, коли допомога малозабезпеченим сім’ям не призначається. Так, у виплатах може бути відмовлено, якщо:

— хто-небудь із складу родини протягом 12 місяців перед зверненням за наданням допомоги здійснив покупку або оплатив одноразово послуги на суму, яка на дату купівлі/оплати перевищує 50 тис. гривень;

— у власності сім’ї є друга квартира (будинок), крім житла:

розташованого на тимчасово окупованій територій або лінії зіткнення;

непридатного для проживання, що підтверджено актом обстеження;

отриманого дитиною-сиротою, дитиною, позбавленою батьківського піклування, особою з їх числа за рахунок державного чи місцевого бюджету;

у гуртожитках.

За наявності другої квартири/будинку на допомогу можуть розраховувати багатодітні малозабезпечені родини за умови, що загальна площа такого житла не перевищує 13,65 кв. метра на одного члена сім’ї та додатково 35,22 кв. метра на сім’ю;

— у власності сім’ї є більше ніж один автомобіль, транспортний засіб, що підлягає державній реєстрації, з дати випуску якого минуло менше ніж 15 років. При цьому не враховуються:

мопеди та причепи;

транспортні засоби, отримані безоплатно чи придбані на пільгових умовах через органи соціального захисту населення;

транспортні засоби, придбані батьками-вихователями дитячих будинків сімейного типу;

— працездатні члени такої родини, які досягли 18-річного віку станом на початок періоду, за який враховуються доходи, не працювали, не проходили військової служби, не провадили підприємницької чи професійної незалежної діяльності, не здобували освіти за денною або дуальною формою здобуття освіти, не зареєстровані в центрі зайнятості як безробітні або як такі, що шукають роботу, сумарно більше ніж три місяці протягом періоду, за який враховуються доходи.

Щоправда, допомогу все ж може бути призначено, якщо такі особи, зокрема, доглядали за дітьми до досягнення ними 3-річного віку або за особою з інвалідністю ІІ групи внаслідок психічного розладу, або за дитиною з інвалідністю віком до 18 років тощо.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі