Теми статей
Обрати теми

Актуальне запитання. Щодо виїзду за кордон особи, яка стала здобувачем освіти закордонного ВНЗ

Відповідно до роз’яснень ДПСУ від 3 травня громадяни України чоловічої статі віком від 18 до 60 років можуть виїхати за кордон, якщо є здобувачами фахової передвищої та вищої освіти за кордоном (студентський квиток або студентська віза; перекладені та нотаріально завірені документи на навчання особи у закордонному виші; військово-облікові документи з записом щодо надання їм відстрочки від призову (призову за мобілізацією); довідка, видана територіальним центром комплектування та соціальної підтримки (далі — ТЦКСП) для виїзду за кордон для здобувачів фахової передвищої та вищої освіти, асистентів-стажистів, аспірантів та докторантів, які навчаються за кордоном за денною або дуальною формами здобуття освіти).
Чи може особа, яка стала здобувачем освіти закордонного вишу за денною або дуальною формою здобуття освіти після 24 лютого, маючи запрошення від зазначеного вишу, перекладене та нотаріально завірене, маючи військово-облікові документи з записом щодо надання їй відстрочки від призову (призову за мобілізацією), довідку, видану ТЦКСП для виїзду за кордон, виїхати за кордон? Чи може бути підставою у відмові виїзду за кордон громадянину України чоловічої статі віком від 16 до 60 років вступ після 24.02.2022 у вищий навчальний заклад іншої країни? Чи є у людини, що перетинає кордон, право проводити фото- і відеофіксацію при розмові з прикордонником, який перевіряє документи на право перетину кордону?

Згідно з частиною другою статті 17, статтею 65 Конституції України захист суверенітету і територіальної цілісності України, забезпечення її економічної та інформаційної безпеки є найважливішими функціями держави, справою всього Українського народу.

Захист Вітчизни, незалежності та територіальної цілісності України, шанування її державних символів є обов’язком громадян України.

Відповідно до Закону України «Про правовий режим воєнного стану» воєнний стан — це особливий правовий режим, що вводиться в Україні або в окремих її місцевостях у разі збройної агресії чи загрози нападу, небезпеки державній незалежності України, її територіальній цілісності, та передбачає надання відповідним органам державної влади, військовому командуванню, військовим адміністраціям та органам місцевого самоврядування повноважень, необхідних для відвернення загрози, відсічі збройної агресії та забезпечення національної безпеки, усунення загрози небезпеки державній незалежності України, її територіальній цілісності, а також тимчасове, зумовлене загрозою, обмеження конституційних прав і свобод людини і громадянина та прав і законних інтересів юридичних осіб із зазначенням строку дії цих обмежень.

Указом Президента України від 24.02.2022 № 64/2022 в Україні введено воєнний стан. Указом Президента України від 24.02.2022 № 65/2022 «Про загальну мобілізацію» оголошено загальну мобілізацію.

З метою врегулювання питань перетинання громадянами України державного кордону України в умовах дії на території України правового режиму воєнного стану Кабінетом Міністрів України внесено зміни до Правил перетинання державного кордону громадянами України, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 27.01.95 № 57, якими визначено категорію громадян України віком 18 — 60 років, зокрема і військовозобов’язаних, що мають право на перетинання державного кордону України у разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану.

Разом з тим інформуємо, що листами Генерального штабу Збройних Сил України від 24.03.2022 №300/1/С/962 та від 03.04.2022 № 300/1/С/1079 надіслано роз’яснення щодо виїзду за кордон призовників та військовозобов’язаних, яким надано відстрочку від призову для продовження навчання, зокрема, які навчаються у закладах освіти за кордоном та на час оголошення мобілізації перебували на території України й не змогли в установленому порядку виїхати за межі території України.

Однак вказана категорія осіб під час перетинання державного кордону України має пред’явити відповідні документи для підтвердження факту такого навчання в будь-якому іноземному вищому навчальному закладі.

Також інформуємо, що згідно з частиною першою статті 14 Закону громадянину України відмовляється у перетинанні державного кордону лише за обґрунтованим рішенням уповноваженої службової особи підрозділу охорони державного кордону із зазначенням причин відмови. Рішення про відмову у перетинанні державного кордону оформляється у двох примірниках.

Один примірник рішення про відмову у перетинанні державного кордону видається особі, яка підтверджує своїм підписом на кожному примірнику факт отримання такого рішення.

Зазначаємо, що відповідно до пункту 1 частини п’ятої статті ??? Закону України «Про прикордонний контроль» (далі — Закон) у пунктах пропуску через державний кордон встановлюється прикордонний режим.

Згідно з пунктом 19 статті 1 Закону режим у пунктах пропуску через державний кордон — порядок перебування і пересування всіх осіб і транспортних засобів у межах території прикордонних залізничних і автомобільних станцій, морських і річкових портів, аеропортів і аеродромів, відкритих для міжнародного сполучення, а також здійснення іншої діяльності, пов’язаної з пропуском через державний кордон осіб, транспортних засобів та вантажів, який встановлюється наказом начальника органу охорони державного кордону, погодженим з керівником митного органу та керівником підприємства, на території якого розміщено пункт пропуску через державний кордон.

Відповідно до зазначеного вище наказу начальника органу охорони державного кордону у пункті пропуску через державний кордон встановлюються режимні правила, а саме — забороняється особам, які перетинають державний кордон, без дозволу або розпорядження посадової особи складу прикордонних нарядів використовувати засоби аудіо-, фото- та відео- документування.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі