Теми статей
Обрати теми

Про формування податкового кредиту підприємцем — платником ПДВ при придбанні нерухомості

Редакція ВД
Лист від 19.06.2008 р. № 12465/7/16-1517-26

Про формування податкового кредиту підприємцем — платником ПДВ при придбанні нерухомості

Лист Державної податкової адміністрації України від 19.06.2008 р. № 12465/7/16-1517-26

 

Державна податкова адміністрація України у відповідь на лист <...> стосовно окремих питань формування податкового кредиту з податку на додану вартість фізичними особами — суб'єктами підприємницької діяльності, зареєстрованими платниками ПДВ, при придбанні нерухомого майна повідомляє наступне.

Загальний порядок формування податкового кредиту з податку на додану вартість як для юридичних, так і для фізичних осіб, зареєстрованих платниками ПДВ, регламентується

пунктом 7.4 статті 7 Закону України «Про податок на додану вартість» (далі — Закон). Згідно з підпунктом 7.4.1 цього пункту податковий кредит звітного періоду визначається виходячи із договірної (контрактної) вартості товарів (послуг), але не вище рівня звичайних цін, у разі якщо договірна ціна на такі товари (послуги) відрізняється більше ніж на 20 відсотків від звичайної ціни на такі товари (послуги), та складається із сум податків, нарахованих (сплачених) платником податку за ставкою, встановленою пунктом 6.1 статті 6 та статтею 81 цього Закону, протягом такого звітного періоду у зв'язку з:

— придбанням або виготовленням товарів (у тому числі при їх імпорті) та послуг з метою їх подальшого використання в оподатковуваних операціях у межах господарської діяльності платника податку;

— придбанням (будівництвом, спорудженням) основних фондів (основних засобів, у тому числі інших необоротних матеріальних активів та незавершених капітальних інвестицій в необоротні капітальні активи), у тому числі при їх імпорті, з метою подальшого використання у виробництві та/або поставці товарів (послуг) для оподатковуваних операцій у межах господарської діяльності платника податку.

Таким чином, одним з визначальних факторів для формування податкового кредиту при придбанні нерухомого майна фізичною особою — суб'єктом підприємницької діяльності, зареєстрованим як платник ПДВ, є їх подальше використання в оподатковуваних операціях у межах господарської діяльності такої особи — платника податку.

Згідно з

підпунктом 7.4.5 пункту 7.4 статті 7 Закону не підлягають включенню до складу податкового кредиту суми сплаченого (нарахованого) податку у зв'язку з придбанням товарів (послуг), не підтверджені податковими накладними чи митними деклараціями (іншими подібними документами згідно з підпунктом 7.2.6 пункту 7.2 статті 7 Закону).

Особливих умов для формування податкового кредиту та визначення дати виникнення права на податковий кредит для фізичних осіб — суб'єктів підприємницької діяльності, які зареєстровані платниками ПДВ,

Законом не передбачено.

Таким чином,

до податкового кредиту фізичної особи — суб'єкта підприємницької діяльності, зареєстрованого як платник ПДВ, можливе включення сум податку на додану вартість по придбаному нерухомому майну, за умови використання його в оподатковуваних операціях у межах господарської діяльності платника податку та наявності документального підтвердження.

Заступник Голови С. Чекашкін



коментар редакції

У

листі, що коментується, порушено питання щодо можливості включення підприємцем до складу податкового кредиту сум сплаченого (нарахованого) ПДВ у разі придбання ним нерухомого майна як пересічною фізичною особою (а не фізичною особою — підприємцем), але для підприємницької діяльності.

Питання виникло у зв'язку з тим, що право власності на нерухоме майно реєструється на фізичну особу, а не на фізичну особу — підприємця (на цьому також наголошував Мін'юст у

листі від 11.01.2007 р. № 13-32/2, див. «ВД», 2007, № 6, с. 9). Такий висновок випливає зі статті 325 Цивільного кодексу України від 16.01.2003 р. № 435-IV, де зазначено, що суб'єктом права приватної власності є фізичні особи.

Виходить, навіть якщо в договорі, за яким придбавається нерухомість, фізична особа значиться як підприємець (зазначено реквізити його Свідоцтва про державну реєстрацію підприємця), придбана за таким договором нерухомість усе одно має реєструватися на нього як на пересічну фізичну особу.

Така ситуація у свою чергу порушує питання щодо правомірності включення до складу податкового кредиту сум ПДВ при придбанні нерухомості. У

цьому листі ДПАУ, схоже, погодилася з уключенням до податкового кредиту підприємця сум ПДВ щодо нерухомого майна, оформленого на нього як на пересічну фізичну особу. При цьому право на податковий кредит такий підприємець матиме за умови використання такої нерухомості в його оподатковуваних операціях у межах господарської діяльності та за наявності документального підтвердження права на податковий кредит (податкової накладної, виписаної на ім'я підприємця — платника ПДВ).

Зауважимо, що стосовно подібної проблеми — придбання транспортних засобів ДПАУ раніше мала іншу точку зору. Так, у

листі від 10.09.2007 р. № 17899/7/16-1517-05 вона наполягала на тому, що до податкового кредиту з ПДВ приватного підприємця можливе включення сум ПДВ тільки щодо тих транспортних засобів (автобусів, вантажних автомобілів), які зареєстровано на суб'єкта господарювання, а не на приватну особу, за умови використання їх в оподатковуваних операціях (докладніше про це див. «ВД» 2008, № 7, с. 4, № 12, с. 9).

Тепер коли ДПАУ погодилася з уключенням до податкового кредиту підприємця сум ПДВ щодо нерухомого майна, оформленого на нього як на пересічну фізичну особу, можливо, вона змінить свою позицію і стосовно придбання транспортних засобів. Принаймні дуже хотілося, щоб так воно й сталося.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі