Теми статей
Обрати теми

Додаток 5 до декларації з ПДВ: виправляємо помилку разом

Редакція ВД
Стаття

Додаток 5 до декларації з пдв: виправляємо помилку разом

 

Приводом для написання статті стали запитання читачів про порядок виправлення помилок, допущених у додатку 5 та/або рядках декларації з ПДВ, пов’язаних із цим додатком. Ми вирішили зібрати всі запитання докупи і відповісти на них у сьогоднішній статті. Особливу увагу приділили способам виправлення помилок та навели приклади, в яких розглянули декілька поширених ситуацій з виправлення допущених помилок.

Наталія ГОЛОСКУБОВА, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

Документи статті

Закон про ПДВ

— Закон України «Про податок на додану вартість» від 03.04.97 р. № 168/97-ВР.

Закон № 2181

Закон України «Про порядок погашення зобов’язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами» від 21.12.2000 р. № 2181-III.

Порядок № 166

Порядок заповнення та подання податкової декларації з податку на додану вартість, затверджений наказом ДПАУ від 30.05.97 р. № 166.

Лист № 10061

лист ДПАУ від 19.05.2008 р. № 10061/7/16-1417 (див. «ВД», 2008, № 13, с. 4).

Лист № 6912

лист ДПАУ від 14.06.2008 р. № 6912/5/6-1516 (див. «ВД, 2008, № 15, с. 5).

 

Про що йтиметься

Платники ПДВ починаючи зі звітного періоду

за березень 2008 року (за І квартал 2008 року) одночасно з оновленою декларацією з ПДВ почали подавати додатки за новими формами. Замість чотирьох звичних додатків до декларації з ПДВ платникам податків довелося освоїти п’ять додатків. Одним з таких був зовсім новий додаток 5 до декларації з ПДВ «Розшифровки податкових зобов’язань і податкового кредиту в розрізі контрагентів» (далі — додаток 5). Нагадаємо, що його слід подавати, якщо в декларації з ПДВ заповнено рядки 1, 10.1, 10.2, 14. У ньому розшифровуються податкові зобов’язання та податковий кредит з ПДВ у розрізі контрагентів (постачальників і покупців) за їх індивідуальним податковим номером (ІПН).

Оскільки

додаток 5 новий, то й не дивно, що у платників ПДВ виникали запитання щодо його заповнення, на які, на жаль, головне податкове відомство хоча й надавало відповіді, але із запізненням. Досить пригадати лист від 14.04.2008 р. № 7681/7/16-1117 про заповнення оновленої декларації з ПДВ і нових додатків до неї, яке пізніше, 18 квітня 2008 року, у самий розпал здавання звітності, ДПАУ вирішила раптом викласти в новій редакції (лист від 18.04.2008 р. № 8109/7/16-1117, див. «ВД», 2008, № 9, с. 2).

У результаті платники ПДВ зустрілися з помилками, які були допущені при заповненні

додатка 5. Про те, як виправити їх, і йтиметься в сьогоднішній статті. Але на початку розберімося, чим загрожує платнику ПДВ помилка, допущена в додатку 5.

 

Чим загрожує помилка в додатку 5

ДПАУ вважає, що в разі неподання

додатка 5 до податкової декларації з ПДВ є всі підстави не визнати таку декларацію податковою декларацією (лист ДПАУ від 16.04.2008 р. № 7929/7/16-0017). Це означає, що в цьому випадку податківці можуть наполягати на застосуванні штрафу за невчасне подання податкової звітності за підпунктом 17.1.1 Закону № 2181.

Крім цього, декларація з ПДВ не буде визнана податковою декларацією, якщо в

додатку 5 буде зафіксовано відсутність:

— обов’язкових реквізитів;

— підписів відповідних посадовців;

— печатки тощо (повний перелік наведено в листі

ДПАУ № 10061, див. «ВД», 2008, № 13, с. 5).

З думкою податківців можна посперечатися. І докази для цього є (достатньо зазирнути до

пункту 1.3 Порядку № 166). Однак повністю виключити те, що податківці на місцях не користуватимуться вищезазначеними листами, ми не можемо. Скоріше за все, вони розглядатимуть додаток 5 як невід’ємну частину податкової декларації з ПДВ. Підтвердження цьому знаходимо в листі № 10061 (запитання № 1 — 3, 5) і статті «Виправлення помилок, допущених при заповненні податкової звітності з ПДВ за новою формою» в журналі «Вісник податкової служби України», 2008, № 22, с. 24. Там ідеться про порядок виправлення помилки, допущеної в додатку 5. Підхід до виправлення помилки в додатку 5 такий самий, як ніби помилку було допущено безпосередньо в самій декларації з ПДВ.

 

Види помилок і способи їх виправлення

Види помилок.

Помилки, допущені в

додатку 5, умовно можна розділити на:

1) помилки, які стосуються вартісних показників

безпосередньо декларації з ПДВ (обсяг поставки, сума ПДВ);

2) помилки, які не впливають на показники

безпосередньо декларації з ПДВ.

Наприклад, заниження чи завищення податкових зобов’язань (ряд. 1) у декларації з ПДВ та/або податкового кредиту з ПДВ (ряд. 10.1,10.2, 14) зачіпають показники декларації з ПДВ. А от помилки, допущені в

додатку 5 в інформації про контрагента (наприклад, неправильно зазначено його ІПН) або в періоді виписування податкової накладної (колонка 3 розділу II), на показники декларації не впливають.

Способи виправлення помилки

. Виправити самостійно знайдену помилку можна кількома способами:

1)

подати Уточнюючий розрахунок податкових зобов’язань з податку на додану вартість у зв’язку з виправленням самостійно виявлених помилок (далі — Уточнюючий розрахунок);

2)

виправити помилку у складі декларації за наступний податковий (звітний) період (помилки виправляються тільки за однією раніше поданою декларацією);

3)

подати нову податкову декларацію (якщо помилку знайдено до граничного строку подання декларації).

Залежно від виду помилки можна порекомендувати і спосіб її виправлення. Зокрема, скористатися всіма трьома способами можна, якщо помилка

вплинула на показники декларації з ПДВ. А от якщо помилка не торкнулася показників декларації, то виправити її можна або шляхом подання Уточнюючого розрахунку, або нової декларації (якщо помилку знайдено до граничного строку подання декларації). Виправити таку помилку у складі декларації за наступний податковий період неможливо.

 

Особливості виправлення

Будь-який з трьох зазначених вище способів висуває свої вимоги та правила до виправлення самостійно виявлених помилок у раніше поданих деклараціях з ПДВ. Зупинятися на цих правилах ми не будемо, це не є темою сьогоднішньої статті

. Наразі поговоримо про особливості виправлення помилок, допущених безпосередньо в додатку 5 та/або ряд. 1, 10.1, 10.2, 14 декларації з ПДВ.

1

. Якщо помилка виправляється шляхом подання Уточнюючого розрахунку, то тут без додатка 5 з позначкою «Уточнюючий» не обійтися. Такого висновку доходимо на підставі п. 4.2 Порядку № 166. У ньому зазначено, що в разі подання уточнюючих розрахунків, в яких проводиться коригування податкових зобов’язань та/або податкового кредиту, такі самі розшифровки подаються на суму уточнень.

При цьому, виправляючи

помилки, допущені у вартісних показниках (в обсязі поставки, у сумі ПДВ), слід пам’ятати, що в додатку 5 до Уточнюючого розрахунку необхідно зазначати тільки суму уточнень, тобто суму різниці між правильними та помилковими (задекларованими) показниками. При цьому в разі неповного декларування вартісних показників суми уточнень в додатку 5 слід відображати зі знаком «+», а надмірно задекларовані суми — зі знаком «-».

А от якщо платник ПДВ в

додатку 5, наприклад, зазначив неправильний ІПН контрагента, то вартісні показники декларації не змінюються. Допущена помилка виправляється шляхом подання:

Уточнюючого розрахунку з прокресленнями у вартісних показниках (про необхідність подання в цій ситуації Уточнюючого розрахунку з прокресленнями ДПАУ зазначила у своєму листі від 19.05.2008 р. № 10061/7/16-1417 (запитання № 1));

— і

додатка 5, в якому повторюється помилковий запис (ІПН контрагента та/або період виписування податкової накладної, іншого подібного документа) із зазначенням вартісних показників зі знаком «-», а нижче рядком зазначається правильний запис за операціями з контрагентом (включаючи правильні вартісні показники). У підсумковому рядку «Усього за місяць (квартал)» зазначається нульова сума.

Можливо, ви вже звернули увагу на те, що механізм виправлення помилок в

додатку 5 дуже нагадує порядок виправлення помилок, допущених у формі № 1ДФ. Ідея та сама: помилковий запис прибираємо, а правильний додаємо. Можливо, ця аналогія допоможе подолати помилки в додатку 5.

Також слід пам’ятати, що заповнювати та подавати разом з

Уточнюючим розрахунком слід додатки до декларації з ПДВ за тими формами, які діють на момент виправлення помилки. Це означає, що, виправляючи помилку в ряд. 1, 10.1, 10.2, 14 декларації з ПДВ за більш ранні періоди, ніж березень 2008 року (І квартал 2008 року), платник податків зобов’язаний подати разом з Уточнюючим розрахунком і додаток 5. І це незважаючи на те, що разом із декларацією з ПДВ за більш ранній період, ніж березень 2008 року (I квартал 2008 року), такий додаток не подавався.

У принципі певна логіка в цьому є, оскільки починаючи з 30 березня 2008 року старі форми декларації з ПДВ і всі додатки до неї не діють. Аналогічну думку ДПАУ висловила у своїх

листах № 10061 та № 6912. Тільки от не зовсім зрозуміло: ІПН якого контрагента слід зазначити в колонці 2 додатка 5 до Уточнюючого розрахунку, виправляючи помилку за більш ранні періоди, ніж березень 2008 року (I квартал 2008 року)? Погодьтеся, досить важко прив’язати суму помилки до конкретного контрагента, якщо до цього періоду розшифровка не подавалася. Звідки брати дані для зіставлення помилкових і правильних показників у розрізі контрагентів? ДПАУ, на жаль, з цього приводу жодних роз’яснень не дає.

Можна припустити, що в цьому випадку підійде рядок «Інші» (він не передбачає зазначати ІПН контрагента) в

додатку 5. Але при детальному вивченні форми та порядку заповнення цього додатка доходимо такого висновку: рядок «Інші» зазначено тільки в розділі I «Податкові зобов’язання» додатка 5 та призначено для відображення обсягів оподатковуваних за ставкою 20 % поставок товарів (послуг) неідентифікованим особам та/або неплатникам ПДВ. Крім того, у ньому відображаються податкові зобов’язання, що виникають при самостійній ліквідації основних фондів, переведенні основних фондів до складу невиробничих, а також у результаті визнання умовного продажу.

Тому

рекомендуємо при виправленні помилок за більш ранні періоди, ніж березень 2008 року (І квартал 2008 року), у колонці 2 розділів І і II додатка 5 проставляти прокреслення, а якщо ви подаєте звітність в електронному вигляді — умовний ІПН контрагента (наприклад, 000000000000). Зверніть увагу: умовні ІПН «100000000000» і «200000000000» для заповнення колонки 2 розділу II «Податковий кредит» додатка 5 уже зайняті. Річ у тім, що ДПАУ рекомендує використовувати умовний ІПН «100000000000» у випадках розшифровки податкового кредиту за відсутності в касовому чеку інформації про ІПН постачальника, а умовний ІПН «200000000000» — при розшифровці податкового кредиту за обсягами імпорту товарів і отримання від нерезидента на митній території України послуг, які не призначаються для їх використання в господарській діяльності, або з метою їх використання для поставки послуг за межами митної території України, місце поставки яких визначається відповідно до пункту 6.5 Закону про ПДВ.

2. Якщо помилка виправлятися через поточну декларацію, то

додаток 5 подавати не треба. Пов’язано це з тим, що при такому способі виправлення залучено інші рядки декларації (ряд. 8.1 та 16.1). При заповненні цих рядків обов’язковим є заповнення і подання додатка 1 до декларації з ПДВ «Розрахунок коригування сум ПДВ до податкової декларації з податку на додану вартість». У ньому розшифровується інформація в розрізі контрагентів і податкових накладних.

У разі виправлення помилки за більш ранній період, ніж березень 2008 року (I квартал 2008 року),

у колонках 2 — 7 додатка 1 (у них зазначається інформація про контрагента, його ІПН, номер податкової накладної та розрахунку коригування) можна проставити прокреслення. Якщо звітність подається в електронному вигляді, то в колонці 3 додатка 1 можна проставити умовні ІПН, наприклад, 000000000000. Пов’язано це з тим, що до 30 березня 2008 року платник ПДВ не розшифровував інформацію в розрізі контрагентів (додаток 5 не подавався).

Точно кажучи, такий підхід до заповнення

додатка 1 можна використовувати при виправленні помилок за будь-який період незалежно від того, чи була пов’язана допущена помилка з якоюсь конкретною податковою накладною. Постає такий висновок з того, що колонки 2 — 7 додатка 1 призначено для відображення даних за Розрахунком коригування кількісних і вартісних показників до податкової накладної (додатка 2 до податкової накладної), що в цьому випадку не виписується.

3. Якщо помилка виправляється шляхом

подання нової декларації, то й додаток 5 подається новий з повністю заповненими правильними показниками. У новій декларації з ПДВ і в новому додатку 5 робимо позначку «Х» у комірці «Звітний новий». Ще раз зазначимо, що такий спосіб виправлення можна застосовувати, якщо помилка знайдена до граничного строку подання декларації.

Систематизуємо види помилок, допущених у

додатку 5 та/або ряд. 1, 10.1, 10.2, 14 декларації з ПДВ, за способами їх виправлення в таблиці.

 

Таблиця

Способи виправлення помилок, допущених у

додатку 5

Характер помилки

Спосіб виправлення

Особливості подання

Помилка не впливає на вартісні показники декларації ПДВ

Подання Уточнюючого розрахунку

Уточнюючий розрахунок подається з прокресленнями. В уточнюючому додатку 5 повторюється помилковий запис із зазначенням вартісних показників зі знаком «-» і правильний запис, який включає правильні вартісні показники. У підсумковому рядку «Усього за місяць (квартал)» зазначається нульова сума

Подання нової податкової декларації з ПДВ

Нова декларація подається з виправленими показниками та всіма обов’язковими додатками, включаючи новий додаток 5 з правильно заповненими показниками

Помилка впливає на вартісні показники декларації з ПДВ

Подання Уточнюючого розрахунку

Уточнюючий розрахунок заповнюється за загальновстановленими правилами. В уточнюючому додатку 5 зазначається сума уточнень. У разі неповного декларування вартісних показників суми уточнень відображаються зі знаком «+», а надмірно задекларовані суми — зі знаком «-»

У складі декларації за будь-який наступний податковий (звітний) період

Заповнюються ряд. 8.1 та 16.1 декларації з ПДВ і додаток 1 до декларації з ПДВ.

Уточнюючий додаток 5 не подається

Подання нової податкової декларації з ПДВ

Нова декларація подається з виправленими показниками та всіма обов’язковими додатками, включаючи новий додаток 5 з правильно заповненими показниками

 

А зараз від теорії перейдемо до практики. На конкретних прикладах покажемо порядок виправлення помилок. Розглянемо, на наш погляд, найпоширеніші помилки і порядок їх виправлення шляхом подання

Уточнюючого розрахунку.

 

Приклади

Приклад 1

. У липні 2008 року було самостійно знайдено помилку в додатку 5 до декларації з ПДВ за червень 2008 року: у колонці 2 розділу І «Податкові зобов’язання» неправильно зазначено ІПН покупця — 111111111111 (правильний ІПН — 222222222222).`

Допущена помилка

не стосується показників декларації з ПДВ за червень. Тому Уточнюючий розрахунок подається з прокресленнями. До нього додаємо додаток 5 із позначкою «Х» в комірці «Уточнюючий». Уточнюючий додаток 5 буде заповнено, як показано на рис. 1 с. 16.

Приклад 2.

При заповненні додатка 5 до декларації за травень 2008 року операції з поставки товару покупцю — платнику ПДВ (ІПН — 111111111111) помилково були показані в рядку «Інші» розділу І «Податкові зобов’язання» на суму 10000 грн. без урахування ПДВ, крім того ПДВ — 2000 грн. Помилку знайдено в липні 2008 року.

Помилка

не стосується вартісних показників декларації з ПДВ за травень. Тому платник ПДВ має подати Уточнюючий розрахунок з прокресленнями. До додатка 5 до Уточнюючого розрахунку операції з покупцем — платником ПДВ слід записати повністю (включаючи вартісні показники). У рядку «Інші» обсяг поставки (10000 грн.) та суму ПДВ (2000 грн.) вказати зі знаком «-» (див. рис. 2 на с. 17).

Приклад. 3

. У липні 2008 року було самостійно знайдено помилку в декларації за січень 2008 року — занижено податкові зобов’язання на суму 240 грн.

Помилка арифметична. Платник податків вирішив виправити помилку шляхом подання Уточнюючого розрахунку.

Допущена помилка

стосується ряд. 1 декларації з ПДВ за січень. Із декларацією з ПДВ за січень додаток 5 «Розшифровки податкових зобов’язань і податкового кредиту в розрізі контрагентів» не подавався. Узагалі цього і не вимагала форма декларації, яка на той момент діяла. Але оскільки помилка виправляється після 30 березня 2008 року, то подати разом з Уточнюючим розрахунком доведеться й новий додаток 5. При цьому повністю розшифровувати правильні показники ряд. 1 декларації за січень 2008 року не треба. У додатку 5 слід розшифрувати тільки суми уточнень — 240 грн. У колонці 2 розділу I «Податкові зобов’язання» проставляємо умовний ІПН покупця 000000000000 (якщо звітність подається вручну, то можна поставити прокреслення), оскільки помилка має арифметичний характер і прив’язати її до конкретного покупця — платника ПДВ неможливо (див. рис. 3 на с. 17).

Уточнюючий розрахунок

подаємо із заповненими даними за загальновстановленими правилами.

Приклад 4.

У липні 2008 року було самостійно знайдено помилку, допущену в декларації за квітень 2008 року:

— завищено податкові зобов’язання на суму 2000 грн. за покупцем — платником ПДВ з ІПН 333333333333;

— занижено податкові зобов’язання за покупцем — неплатником ПДВ на суму 450 грн.

Допущена

помилка стосується ряд. 1 декларації з ПДВ за квітень і відповідно показників додатка 5. Вартісні показники як у додатку 5, так і в Уточнюючому розрахунку відображаються на суму уточнення з відповідним знаком (див. рис. 4 на с. 18).

На цьому завершуємо статтю. Сподіваємося, що ви знайшли відповіді на запитання, що цікавлять вас. Якщо ж у вас виникнуть ситуації, які ви не зможете вирішити, пишіть нам. Обов’язково розглянемо їх і опублікуємо відповіді на сторінках нашої газети.

 

img 1

Рис. 1 (до прикладу 1). Фрагмент заповнення додатка 5 до Уточнюючого розрахунку за липень

 

img 2

Рис. 2 (до прикладу 2). Фрагмент заповнення додатка 5 до Уточнюючого розрахунку за липень

 

img 3

Рис. 3 (до прикладу 3). Фрагмент заповнення додатка 5 до Уточнюючого розрахунку за липень

 

img 4

Рис. 4 (до прикладу 4). Фрагмент заповнення додатка 5 до Уточнюючого розрахунку за липень

 

Висновки

ДПАУ вважає, що в разі неподання

додатка 5 до податкової декларації з ПДВ є всі підстави не визнати таку декларацію податковою декларацією.

Виправляючи помилки в рядках 1, 10.1, 10.2, 14 декларації з ПДВ за більш ранні періоди, ніж березень 2008 року (I квартал 2008 року), платник податків зобов’язаний подати разом з

Уточнюючим розрахунком і додаток 5.

Рекомендуємо при виправленні помилок за періоди, більш ранні ніж березень 2008 року (I квартал 2008 року), у колонці 2 розділів I і II

додатка 5 проставляти прокреслення, а якщо ви подаєте звітність в електронному вигляді, то проставляти умовний ІПН контрагента (наприклад, 000000000000).
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі