Теми статей
Обрати теми

Щодо порядку реєстрації змін (доповнень) до трудового договору

Редакція ВД
Лист від 23.10.2008 р. № 330/06/186-08

Щодо порядку реєстрації змін (доповнень) до трудового договору

Лист Міністерства праці та соціальної політики України від 23.10.2008 р. № 330/06/186-08

 

Зміни та доповнення, що вносяться сторонами трудового договору — фізичною особою — роботодавцем та найманим працівником до зареєстрованого в центрі зайнятості трудового договору, повинні бути оформлені у вигляді додатку до трудового договору.

Виходячи з положень

статті 241 Кодексу законів про працю України та Порядку реєстрації трудового договору між працівником і фізичною особою, затвердженого наказом Мінпраці від 08.06.2001 р. № 260, проведення реєстрації змін та доповнень (додатків) до вже зареєстрованого в державній службі зайнятості трудового договору чинним законодавством не передбачено.

У зазначеному випадку вважається за необхідне, щоб сторони

письмово повідомляли центр зайнятості про прийняття змін та доповнень і надавали підписані сторонами зміни у трьох автентичних примірниках — для фізичної особи — роботодавця, найманого працівника та центру зайнятості, які мають містити відповідні реквізити, оскільки є невід’ємною частиною зареєстрованого договору.

Відповідальна особа центру зайнятості має зробити відмітку у книзі реєстрації трудових договорів про внесення змін чи доповнень до вже укладеного трудового договору.

 

Заступник начальника Юридичного управління — начальник відділу О. Туліна



коментар редакції

Як відомо, трудовий договір між працівником і підприємцем укладається в 3-х примірниках (для підприємця, працівника і центру зайнятості) та обов’язково реєструється в центрі зайнятості (ЦЗ).

Якщо сторони хочуть змінити умови вже існуючого трудового договору (розмір зарплати, умови праці, режим роботи тощо), то сам трудовий договір перереєстровувати не потрібно, достатньо лише укласти додаткову угоду до трудового договору в 3-х примірниках (вона в ЦЗ теж не реєструється) і письмово повідомити про зміни ЦЗ (скласти лист-супровід). На підставі додаткової угоди відповідальна особа ЦЗ робить відповідні відмітки в книзі реєстрації трудових договорів.

Саме такий порядок унесення змін до трудового договору містився в

листі Інспекції з контролю за дотриманням законодавства про зайнятість населення Державного центру зайнятості від 30.03.2006 р. № ДЦ12-1660/0/6-06. Схожий міститься і в листі, що коментується. Але тут слід звернути увагу на таке: якщо в листі від 2006 року йдеться про необхідність подання до ЦЗ письмового повідомлення про зміни та одного примірника додаткової угоди, то в листі, що коментується, йдеться вже про необхідність подання всіх трьох примірників додаткової угоди.

Таким чином, якщо раніше один примірник додаткової угоди можна було надіслати поштою, то тепер підприємцю навряд чи вдасться уникнути особистих відвідин ЦЗ. Адже навіть якщо надіслати всі три примірники додаткової угоди поштою, то забирати все одно доведеться самому. Тож краще (надійніше) вже відразу піти з ними до ЦЗ, показати відповідальній особі і забрати два примірники (підприємця та працівника), залишивши третій примірник у центрі зайнятості.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі