Теми статей
Обрати теми

На замітку. Індексуємо грудневу зарплату

Редакція ВД
Новини

На замітку

 

Увага! З 1 грудня 2008 року мінімальна зарплата становить 605 грн.

 

У «ВД», 2008, № 22, с. 2 ми відзначали, що

пунктом 5 Прикінцевих положень Закону про першочергові заходи щодо запобігання негативним наслідкам фінансової кризи від 31.10.2008 р. № 639-VII (далі — антикризовий Закон) було передбачено зміну розмірів прожиткового мінімуму і мінімальної зарплати залежно від індексу інфляції. При цьому ми підкреслювали, що без офіційних роз’яснень з цього приводу відповідних органів щодо цієї норми антикризового Закону нам не обійтися. Поки що офіційні органи так і не надали роз’яснень про порядок застосування цієї норми. Що стосується усних консультацій, то зміст їх такий: з 01.12.2008 р. мінімальна зарплата становить 605 грн. Що стосується індексації розміру мінімальної зарплати відповідно до норм антикризового Закону, то її проведення можливе тільки після появи відповідного порядку.

Отже, на підставі

Закону про держбюджет на 2008 рік з 1 грудня розмір мінімальної заробітної плати становить 605 грн., а розмір прожиткового мінімуму на працездатну особу залишається тим самим — 669 грн.

 

Перенесення робочих днів: Кабмін рекомендує

Розпорядження КМУ від 24.11.2008 р. № 1458-р «Про перенесення робочих днів у 2009 році»

 

Для створення умов для святкування новорічних свят і раціонального використання робочого часу Кабмін

рекомендує керівникам підприємств перенести у 2009 році робочі дні з:

— п’ятниці 2 січня — на суботу 10 січня;

— понеділка 5 січня — на суботу 24 січня;

— вівторка 6 січня — на суботу 7 лютого.

Винятком є органи Пенсійного фонду, «Укрпошта», Держказначейство та банківські установи. Спеціальний режим роботи банків буде встановлено Нацбанком.

Перенесення робочих днів здійснюється для працівників, яким установлено п’ятиденний робочий тиждень з двома вихідними.

 

На думку Держкомпідприємництва, сума «понадлімітної» виручки підприємця-єдиноподатника податком з доходів не обкладається

Лист Держкомпідприємництва України від 22.09.2008 р. № 8032

 

Держкомпідприємництва вкотре зазначає, що

сума перевищення 500 тис. грн. у платника єдиного податку — фізособи в періоді перевищення не обкладається податком з доходів.

Нагадаємо, що

думка ДПАУ з цього приводу інша: податківці вимагають із суми перевищення податок з доходів сплатити (докладніше про це див. «ВД», 2008, № 21, с. 45).

Тому на позицію Держкомпідприємництва можна

послатися в суді — при обґрунтуванні необхідності застосування в спорі норми про конфлікт інтересів (згідно з підпунктом 4.4.1 Закону України «Про порядок погашення зобов’язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами» від 21.12.2000 р. № 2181-III, такий конфлікт має вирішуватися саме на користь платника податків).

 

Виручкою посередника є тільки сума винагороди — позиція Держкомпідприємництва залишається колишньою

Лист Держкомпідприємництва України від 23.09.2008 р. № 8060

 

Держкомпідприємництва не відступає від своєї позиції і знову стверджує, що

виручкою посередника-єдиноподатника є тільки його винагорода (плата) за виконані за договором комісії (доручення) зобов’язання. Сума транзитних коштів, що підлягає перерахуванню третім особам, до складу виручки не включається.

У

ДПАУ, як відомо, думка щодо цього інша: транзитні суми для порівняння з лімітом виручки теж ураховуються.

У наявності конфлікт інтересів

, на який можна посилатися в суді для вирішення справи на свою користь (докладніше див. «ВД», 2007, № 21, с. 24).

 

ДАІ перевірятиме техстан автомобілів прямо на дорогах

Наказ МВС України «Про затвердження Порядку здійснення контролю за технічним станом колісних транспортних засобів під час їх експлуатації» від 13.10.2008 р. № 534

 

Згідно із зазначеним вище

Порядком співробітники ДАІ (точніше, співробітники автомобільно-технічної інспекції ДАІ, іноді — спільно з уповноваженими представниками Міністерства охорони навколишнього середовища) можуть перевіряти технічний стан будь-якого колісного транспортного засобу, за дуже рідкісними винятками (швидка допомога, аварійні тощо) прямо на вулицях і автодорогах.

Перевірка техстану автобусів, які здійснюють перевезення пасажирів за встановленими маршрутами, проводиться в місцях їх стоянки або в початкових, проміжних чи кінцевих пунктах маршруту.

Час на перевірку одного транспортного засобу не повинен перевищувати 20 хвилин

.

При цьому важливо звернути увагу, що контроль не здійснюється, якщо водій надав

:

— протокол перевірки техстану транспорту, виданий уповноваженим суб’єктом господарювання на проведення перевірки техстану;

— або міжнародний сертифікат техогляду, виданий центром техогляду (для транспортних засобів, що здійснюють міжнародні перевезення пасажирів і вантажів).

З моменту оформлення зазначених документів має минути не більше 45 діб, і не повинно бути явних ознак технічної несправності авто, його переобладнання чи пошкодження внаслідок ДТП.

За результатами перевірки складається акт перевірки

(додаток до Порядку), копія якого надається водієві. Результати перевірки можуть бути оскаржені в установленому законодавством порядку. Працівники ДАІ також мають право складання протоколу про адмінправопорушення в разі виявлення несправностей гальмової системи, рульового управління, коліс/шин, умісту СО і СН, а також переобладнання транспортного засобу (докладніше про розміри штрафів див. «ВД», 2008, № 21, с. 8).

 

НБУ скасував свою антикризову постанову № 319 з усіма змінами. Але...

Постанова Правління НБУ від 04.12.2008 р. № 413

 

Про антикризову

постанову Правління НБУ «Про додаткові заходи щодо діяльності банків» від 11.10.2008 р. № 319 і внесені до неї зміни ми писали в колонці № 20 за цей рік, а також у № 21 на с. 6 і № 22 на с. 3.

Нагадаємо, що цією

постановою, зокрема:

— було введено заборону на купівлю, обмін іноземної валюти з метою дострокового виконання зобов’язань;

— терміни здійснення банками платежів клієнтів продовжено до 3-х днів;

— уведено певні обмеження на кредитування в іноземній валюті;

— банки при видачі кредитів обмежені сумами кредитів, що повертаються.

Тепер

ці обмеження знято, оскільки постанову НБУ № 319 скасовано.

До зазначеного додамо, що деякі заборони, установлені

постановою № 319, було зняті ще до прийняття постанови № 413. Так, згідно з постановою Правління НБУ «Про здійснення операцій з купівлі та продажу готівкових іноземних валют» від 01.12.2008 р. № 408 з 2 грудня уповноважені банки та уповноважені фінансові установи здійснюють операції з купівлі-продажу наявної іноземної валюти без обмежень щодо розміру маржі між курсом купівлі та продажу готівкової інвалюти та граничного відхилення курсу купівлі та продажу готівкової інвалюти від офіційного курсу. Цією ж постановою скасовано заборону на зміну банками значення курсів за готівковими операціями протягом одного робочого дня.

Далі хотілося б звернути увагу на такий момент. Незважаючи на те що

постанову НБУ № 319 скасовано, частина його норм залишилася діючою, оскільки вона «перекочувала» до постанови НБУ № 413. Так, зокрема, у постанові № 319 було зазначено, що клієнт-резидент, який в установленому порядку через суб’єкта ринку купив безготівкову іноземну валюту за гривні або обміняв іноземну валюту на іншу (на виконання зобов’язань в іноземній валюті) зобов’язаний її використати не пізніше ніж за 5 робочих днів після дня її зарахування на його поточний рахунок на потреби, зазначені в заяві про купівлю іноземної валюти. Така іноземна валюта не підлягає списанню з поточного рахунка клієнта протягом 5-денного терміну з метою використання її на інші цілі.

Викладена вище норма

діє, оскільки міститься у постанові № 413. Крім того, фактично залишилася заборона на дострокове зняття депозитних коштів (банки зобов`язані не допускати дострокового повернення коштів, розміщених вкладниками), а також заборона на проведення розрахунків з нерезидентами за імпорт продукції (робіт, послуг), що здійснюється без увезення цієї продукції на територію України.

Тепер скажемо декілька слів про норму, яка міститься в

постанові № 413 і якої не було в постанові № 319. Вона стосується валютних операцій у межах імпортних договорів. Так, тепер згідно з постановою № 413 у разі невиконання нерезидентами зобов’язань за імпортними договорами повернені на користь резидентів авансові платежі в іноземній валюті банки зобов’язані будуть продати:

— за курсом купівлі цієї іноземної валюти — якщо іноземну валюту для здійснення такого авансового платежу було куплено на міжбанківському валютному ринку України;

— за офіційним курсом НБУ на день перерахування коштів за межі України — якщо авансовий платіж було здійснено за рахунок кредитних коштів.

 

Що має робити банк, якщо у нього недостатньо коштів для виконання платіжного доручення клієнта

Лист НБУ від 17.11.2008 р. № 25-112/2515-15950

 

Нацбанк роз’яснив, що в разі

відсутності в банку можливості виконати розрахунковий документ клієнта на перерахування коштів у встановлений строк через нестачу коштів на своєму кореспондентському рахунку, такий банк зобов’язаний, зокрема:

— на всіх примірниках прийнятих розрахункових документів заповнювати реквізит «Дата надходження» і посвідчувати його підписом відповідального виконавця і відбитком печатки банку;

— надсилати письмове повідомлення платнику про невиконання його розрахункового документа із зазначенням причини — «Немає/недостатньо коштів на кореспондентському рахунку банку».

 

Президент тимчасово скасував установлені Кабміном граничні надбавки (націнки) на лікарські засоби

Указ Президента України «Про зупинення дії постанов КМУ від 10.09.2008 р. № 827 і № 837, від 17.10.2008 р. № 955 та від 19.11.2008 р. № 1022» від 03.12.2008 р. № 1139/2008

 

Нагадаємо, що КМУ своїми

постановами від 17.10.2008 р. № 955 (див. «ВД», 2008, № 22, с. 6) та від 19.11.2008 р. № 1022 встановив, що:

— сумарний розмір граничних постачальницько-збутових і торгових (роздрібних) надбавок (націнок) на лікарські засоби та вироби медпризначення, включені до Національного переліку основних лікарських засобів і виробів медичного призначення від 29.03.2006 р. № 400, не повинен перевищувати 50 % оптової ціни виробника (митної вартості) (15 % — оптова націнка, 35 % — роздрібна);

— на товари, включені до Переліку вітчизняних та імпортних лікарських засобів і виробів медичного призначення, ціни на яких підлягають держрегулюванню від 03.12.2001 р. № 480/294, сумарний розмір зазначених надбавок (націнок) не повинен перевищувати 25 % (10 % — оптова, 15 % — роздрібна);

— граничний розмір установлених надбавок не залежить від кількості здійснених операцій з продажу лікарських засобів та виробів медпризначення.

На думку Президента, вживання таких заходів в умовах коливань валютних курсів призвело до скорочення загальної номенклатури лікарських засобів в аптеках, збільшення частки ліків високої вартості та зменшення частки доступних за ціною препаратів, скорочення обсягів вітчизняного виробництва ліків, мережі аптечних закладів і зайнятості в цій сфері. У зв’язку з цим Президент

Указом № 1139/2008 дію зазначених постанов КМУ припинив і звернувся з відповідним поданням до Конституційного Суду.

 

ДПАУ роз’яснює деякі нововведення щодо реєстрації (анулювання реєстрації) платником ПДВ

Лист ДПАУ від 24.10.2008 р. № 21855/7/29-1017

 

Наказом ДПАУ від 01.09.2008 р. № 560

було внесено зміни до Положення про реєстрацію платників ПДВ, затверджене наказом ДПАУ від 01.03.2000 р. № 79.

У зв’язку з цим головне податкове відомство в цьому

листі надало роз’яснення щодо застосування деяких «реєстраційних» нововведень.

ДПАУ, зокрема, роз’яснює таке:

платникам ПДВ надано можливість на період перереєстрації та заміни Свідоцтва про реєстрацію платником ПДВ при оформленні податкових накладних використовувати реквізити старого свідоцтва до моменту видачі нового свідоцтва (датою початку дії нового свідоцтва і датою анулювання старого свідоцтва є дата закінчення 10-денного строку від дати подання заяви до ДПІ);

дані про видані та анульовані свідоцтва з Реєстру платників ПДВ оприлюднюються на офіційному веб-сайті ДПАУ тепер частіше — замість щомісячного оприлюднення упроваджено щодекадне;

— установлено, що

якщо відомості про анулювання реєстрації платника ПДВ за ініціативою податкового органу оприлюднено на сайті ДПАУ , то право доступу є забезпеченим і інформація про таке анулювання є доведеною до відома зацікавлених осіб. Це може бути використано на користь державної податкової служби в судових справах при доведенні того, що особа знала або могла знати про таке анулювання.

 

Жовтневий індекс — 101,7 %. Індексуємо грудневу зарплату

(Повідомлення Державного комітету статистики України // «Урядовий кур’єр» від 08.11.2008 р. № 210).

 

Згідно з повідомленням Держкомстату України загальний індекс споживчих цін (індекс інфляції)

у жовтні склав 101,7 %. З урахуванням цієї обставини наведемо в таблиці індекси, які необхідно використовувати для індексації грудневої заробітної плати найманих працівників підприємця у 2008 році.

Алгоритм наших дій такий: дивимося, за який місяць працівнику востаннє підвищувалася заробітна плата (при цьому сума підвищення була більша суми індексації) або в якому місяці працівника було прийнято на роботу, якщо з моменту прийняття на роботу його заробітна плата не підвищувалася; беремо з наведеної нижче таблиці індекс для відповідного місяця та індексуємо на нього заробітну плату за

грудень 2008 року (у межах прожиткового мінімуму — в грудні 669 грн.).

 

Місяць підвищення заробітної плати

Величина приросту індексу споживчих цін для проведення індексації (%)

Не підвищувалася з лютого 2003 року

100,6

2003 рік

Березень

98,4

Квітень

97,1

Травень

97,1

Червень

96,9

Липень

97,1

Серпень

100,4

Вересень

99,3

Жовтень

96,7

Листопад

93,0

Грудень

90,2

2004 рік

Січень

87,6

Лютий

86,8

Березень

86,1

Квітень

84,8

Травень

83,5

Червень

82,2

Липень

82,2

Серпень

82,4

Вересень

80,1

Жовтень

76,2

Листопад

73,4

Грудень

69,4

2005 рік

Січень

66,5

Лютий

64,9

Березень

62,3

Квітень

61,2

Травень

60,2

Червень

59,3

Липень

58,8

Серпень

58,8

Вересень

58,2

Жовтень

56,8

Листопад

54,9

Грудень

53,5

2006 рік

Січень

51,7

Лютий

49,0

Березень

49,5

Квітень

50,1

Травень

49,3

Червень

49,2

Липень

47,9

Серпень

47,9

Вересень

45,0

Жовтень

41,3

Листопад

38,8

Грудень

37,6

2007 рік

Січень

36,9

Лютий

36,1

Березень

35,8

Квітень

35,8

Травень

35,0

Червень

32,1

Липень

30,3

Серпень

29,5

Вересень

26,7

Жовтень

23,2

Листопад

20,5

Грудень

18,0

2008 рік

Січень

14,7

Лютий

11,7

Березень

7,6

Квітень

4,4

Травень

3,0

Червень

2,2

Липень

2,7

Серпень

2,8

Вересень

1,7

Жовтень

Не індексується

Листопад

Не індексується

Грудень

Не індексується

 

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі