Теми статей
Обрати теми

Як правильно провести індексацію

Редакція ВД
Стаття

Як правильно провести індексацію

 

Про індексацію заробітної плати працівників ми нагадуємо щомісяця, коли наводимо на сторінках «ВД» таблиці з необхідними показниками.

Нагадаємо, що для громадян, які працюють за наймом, індексація здійснюється за рахунок роботодавців. Тому за індексацію відповідальним є підприємець-роботодавець.

У цій статті ми ще раз поговоримо про основні правила проведення індексації заробітної плати.

Маргарита СМИРНОВА, консультант газети «Власне Діло»

 

Документи статті

КУпАП

— Кодекс України про адміністративні правопорушення від 07.12.84 р. № 8073-X.

Закон № 491

— Закон України «Про індексацію грошових доходів населення» в редакції Закону України від 06.02.2003 р. № 491-IV.

Порядок № 1078

— Порядок проведення індексації грошових доходів населення, затверджений постановою КМУ від 17.07.2003 р. № 1078.

Порядок № 100

— Порядок обчислення середньої заробітної плати, затверджений постановою КМУ від 08.02.95 р. № 100.

 

Індексовані доходи

Індексація грошових доходів громадян

— це, по суті, встановлена законодавством гарантія, призначена компенсувати громадянам зростання цін (інфляцію).

Принципи проведення індексації закріплено

Законом № 491 і Порядком № 1078.

У

Порядку № 1078 є переліки доходів, які підлягають або не підлягають індексації. Нижче в таблицях наведемо ці переліки, відібравши виплати, які громадяни можуть отримувати від підприємців-роботодавців та з деяких інших джерел доходів.

 

Доходи, які підлягають індексації

Об’єкти індексації

Граничний розмір індексованого доходу

Примітка

Оплата праці (грошове забезпечення), яка включає: — оплату праці за виконану роботу згідно з тарифними ставками (окладами) і відрядними розцінками; — доплати; — надбавки; — премії; — гарантійні та компенсаційні виплати, передбачені законодавством; — інші компенсаційні виплати, які мають постійний характер

Прожитковий мінімум, установлений для працездатних осіб

Індексація доходів працівників здійснюється спочатку за основним місцем роботи. Доходи, отримані від роботи за сумісництвом, індексуються лише в розмірі, який з урахуванням суми проіндексованої оплати праці за основним місцем роботи не перевищує прожиткового мінімуму для працездатної особи (докладніше див. далі)

Суми відшкодування шкоди, заподіяної працівнику каліцтвом або іншим ушкодженням здоров’я, а також суми, що виплачуються особам, які мають право на відшкодування шкоди у разі втрати годувальника

Прожитковий мінімум, установлений для осіб, які втратили працездатність

 

 

Доходи, які не підлягають індексації

Доходи громадян

— від здавання в оренду майна; — від акцій та інших цінних паперів

Доходи, які розраховуються виходячи з середнього заробітку

— оплата перших п’яти днів тимчасової непрацездатності за рахунок коштів роботодавця; — допомога з тимчасової непрацездатності; — оплата відпусток; — середня заробітна плата за період перебування у відрядженні; — інші виплати, які оплачуються за середнім заробітком відповідно до Порядку № 100

Допомога

— у зв’язку з вагітністю та пологами (виплачується роботодавцем за рахунок коштів Фонду); — на поховання (виплачується роботодавцем за рахунок коштів Фонду)

Разові виплати

— цільова матеріальна допомога; — одноразова допомога при виході на пенсію; — суми соціальних пільг; — компенсації (крім виплат, визначених п. 2 Порядку № 1078); — винагорода за підсумками роботи за рік тощо

 

Також згідно з роз’ясненням Мінпраці (

лист від 22.03.2007 р. № 21/10/136-07) не підлягають індексації і доходи, виплачені за рішенням суду.

Індексацію зобов’язані здійснювати

всі роботодавці, що виплачують заробітну плату та інші виплати, що індексуються. У тому числі це зобов’язані робити фізичні особи — суб’єкти підприємницької діяльності, що використовують працю найманих працівників. Проведення індексації не залежить від того, своєчасно чи ні виплачується працівникам заробітна плата!

 

Правила індексації

Тепер перейдемо до основних правил індексації, які підприємці мають досконально вивчити.

1. Індексація проводиться

стосовно кожного працівника окремо, по кожній зарплаті. Суми індексації минулих місяців надалі не індексуються (бере участь тільки встановлена заробітна плата).

2. Зарплата індексується в межах

прожиткового мінімуму для працездатних осіб, незалежно від її розміру.

3. Важливо знати місяці:

— підвищення заробітної плати працівника;

— прийому на роботу працівника.

4. Підвищення розміру мінімальної заробітної плати, передбачене законодавством, без фактичного зростання доходів працівників на індексацію не впливає.

Підвищення зарплати на суму, меншу за суму індексації, на індексацію не впливає.

5. Суми індексації обкладаються податком з доходів фізичних осіб, внесками до Пенсійного фонду та інших соціальних фондів, так само як і зарплата працівника. Наприклад, сума заробітної плати — 700 грн., сума індексації — 85,63 грн., отже, обкладенню податком з доходів і соцвнесками («зверху» і «знизу») підлягає сума 785,63 грн.

Підприємці на загальній системі мають право відносити суму індексації до витрат.

6. Сума індексації грошових доходів визначається як добуток грошового доходу, що підлягає індексації, і величини приросту індексу споживчих цін, поділений на 100.

Наведемо розрахунок суми індексації у вигляді формули:

І = Д х Iсц : 100,

де І — сума індексації;

Д — індексований грошовий дохід (у межах прожиткового мінімуму);

Iсц — індекс споживчих цін, розрахований наростаючим підсумком з метою проведення індексації.

Для розрахунку величини приросту індексу споживчих цін (Iсц)

Порядком № 1078 передбачено спеціальний механізм. Його величина залежить від індексів інфляції за попередні місяці, їх послідовного перемножування. Здійснювати індексацію потрібно, якщо величина індексу споживчих цін наростаючим підсумком перевищила поріг індексації — 101 %.

Початок обчислення індексу споживчих цін наростаючим підсумком ведеться від базового місяця (березня 2003 року, коли почав діяти цей поріг, уведений

Законом № 491, або місяців, зазначених у пункті 3 правил індексації).

Проте нашим читачам зовсім не обов’язково самим проводити ці розрахунки. Адже

раз на місяць на сторінках «ВД» ми публікуємо готові, розраховані на підставі опублікованих індексів показники, з урахуванням місяців підвищення зарплати (у рубриці «На замітку»). Підприємцям залишається лише взяти необхідну величину і проіндексувати на неї зарплату працівника за відповідний місяць.

Наведемо

приклад, керуючись таблицею, опублікованою у «ВД», 2008, № 21, с. 7.

Працівнику,

прийнятому на роботу в травні 2008 року , зарплата якого з травня не підвищувалася, за листопад 2008 року нараховано:

— заробітну плату — 500 грн.;

— щомісячну премію — 100 грн.;

— лікарняні (оплата перших п’яти днів) — 150 грн.;

Також із працівником укладено договір оренди автомобіля. Орендна плата в листопаді 2008 року склала 150 грн.

Згідно з

Порядком № 1078 індексований дохід складає 600 грн. (500 + 100). Причому така сума індексується повністю, оскільки не перевищує прожиткового мінімуму на працездатну особу — 669 грн.

Сума індексації складе 600 х 1,3 : 100 = 7,8 грн.

 

Індексація чи підвищення!?

Для того щоб не індексувати зарплату, її можна підвищити працівникам, але, знову ж таки, з урахуванням певних нюансів.

Збільшувати потрібно зарплати, які виплачуватимуться працівнику постійно: відрядні розцінки, посадові оклади, премії тощо. Збільшення зарплати тільки за рахунок збільшення виробітку або разових премій до свята підвищенням вважатися не може.

При цьому підвищення зарплати для індексації обліковується

окремо для кожного працівника.

Також потрібно врахувати ще один важливий фактор

. Якщо підприємець підвищує зарплату, але розмір підвищення доходу не перекриває суму індексації, то в цьому разі місяць підвищення доходу не вважається базовим.

Наприклад, у якомусь місяці необхідно проіндексувати зарплату працівника і водночас підприємець планує цього місяця підвищити зарплату. Спочатку слід визначити суму індексації. Якщо ця сума більша за суму планованого підвищення зарплати, то підвищення не позбавить підприємця від проведення індексації, більш того, вийде, що він і розмір зарплати збільшить, і проіндексує її.

А от якщо сума підвищення буде більшою за суму, яка має вийти в результаті індексації, то тоді індексувати зарплату працівника підприємцю не доведеться.

Також нагадаємо, що підвищення розмірів мінімальних соціальних гарантій, яке не супроводжується фактичним зростанням грошових доходів громадян, не припиняє індексацію. Так,

якщо відповідно до законодавства підвищується розмір мінімальної заробітної плати з якогось місяця, а зарплата найманих працівників не змінюється (і без того вища за мінімальний рівень, і підвищення не потребує), то на її індексацію це в жодному разі не вплине (індексація здійснюється, як завжди).

Наведемо приклади розрахунку суми індексації, керуючись таблицею у «ВД», 2008, № 21, с. 7.

Приклад 1.

Заробітна плата Петренка П. П. за листопад 2008 року складає 900 грн. Останнього разу зарплата працівника підвищувалася в січні 2008 року (основне місце роботи).

Заробітна плата Петренка П. П. перевищує встановлений розмір прожиткового мінімуму, тому індексації підлягає не вся сума нарахованої йому зарплати за листопад 2008 року, а тільки її частина в розмірі 669 грн. Величина приросту індексу споживчих цін для проведення індексації зарплати цього працівника за листопад 2008 року складає 12,8 % (базовий місяць — січень 2008 року).

Сума індексації заробітної плати Петренка П. П. за листопад 2008 року складає:

669 грн. x 12,8 : 100 = 85,63 грн.

Заробітна плата з урахуванням індексації складає:

900 грн. + 85,63 грн. = 985,63 грн.

Приклад 2.

Кошкін А. І. був прийнятий на роботу в грудні 2007 року з окладом 560 грн. У листопаді 2008 року його зарплата вперше підвищувалася і склала 600 грн. (основне місце роботи).

Сума, на яку зарплату Кошкіну А. І. було підвищено в листопаді 2008 року (40 грн.), менша за суму індексації, яку була б нараховано йому за цей місяць, — 90,16 грн. (560 грн. x 16,1 : 100). Тому підвищення зарплати працівнику не вплинуло на порядок її індексації. Базовим (підвищення зарплати) місяцем для працівника залишається грудень 2007 року.

У листопаді 2008 року зарплата, незважаючи на її підвищення, індексується із застосуванням індексу 16,1 %. І оскільки підвищена зарплата Кошкіну А. І. за листопад 2008 року не перевищує встановленого розміру прожиткового мінімуму, індексації підлягає вся сума нарахованої підвищеної зарплати — 600 грн.

Сума індексації зарплати за листопад 2008 року складає:

600 грн. x 16,1 : 100 = 96,6 грн.

Зарплата за листопад 2008 року з урахуванням індексації:

600 грн. + 96,6 грн. = 696,6 грн.

 

Індексація зарплати працівників-сумісників

Згідно із загальним правилом у першу чергу індексуються доходи працівника за основним місцем роботи, а потім дохід, отриманий ним за сумісництвом. При цьому

загальний індексований дохід, отриманий за основним місцем роботи і сумісництвом, не повинен перевищувати розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Таким чином, підстава для індексації доходу за сумісництвом може виникнути тільки в тому разі, якщо доходи за основним місцем роботи нижчі зазначеної межі.

Для проведення індексації зарплати за сумісництвом працівник повинен надати довідку з основного місця роботи про розмір доходу, що підлягає індексації, і проіндексованого доходу (

пункт 7 Порядку № 1078). На підставі такої довідки й проводиться індексація зарплати за сумісництвом — у межах суми, що не перевищує прожитковий мінімум, установлений для працездатних осіб, з урахуванням отриманої зарплати за основним місцем роботи.

Якщо ж працівник не надав довідку з основного місця роботи, то доходи за сумісництвом не індексуються.

Зазначимо, що

індекси для проведення індексації за основним місцем роботи і за сумісництвом можуть і не збігатися. Такі розбіжності можуть бути викликані, наприклад, підвищенням зарплати за одним із місць роботи, різним місяцем прийняття на роботу.

Наведемо

приклад, керуючись таблицею у «ВД», 2008, № 21, с. 7.

Працівник у підприємця працює за сумісництвом. Він надав довідку з основного місця роботи про те, що його заробітна плата в листопаді 2008 року за основним місцем роботи склала 600 грн., всю її суму було проіндексовано за основним місцем роботи. Заробітна плата за сумісництвом склала 300 грн. Місяцем прийняття на роботу за сумісництвом такого працівника є січень 2008 року. Відтоді його зарплата за сумісництвом не підвищувалася. Розрахуємо суму індексації зарплати за сумісництвом за листопад 2008 року.

Сума зарплати, яка підлягає індексації за сумісництвом, складе:

669 грн. - 600 грн. = 69 грн.

Сума індексації складе:

69 грн. x 12,8 : 100 = 8,83 грн.

 

Індексація зарплати працюючих пенсіонерів

Працюючим пенсіонерам у першу чергу індексується оплата праці за місцем роботи. Індексації підлягає дохід працюючого пенсіонера в межах прожиткового мінімуму, установленого для працездатної особи.

Пенсія працюючих пенсіонерів індексується з урахуванням їх оплати праці в розмірі, що не перевищує прожитковий мінімум для працездатної особи (

стаття 10 Закону № 491).

Підприємці, у яких працюють пенсіонери, зобов’язані протягом двох тижнів після проведення індексації подавати до органів Пенсійного фонду інформацію про розмір оплати праці працюючого пенсіонера, її проіндексовану суму та суму індексації.

 

Індексація доходів працюючих студентів

Оплата праці студентів індексується в розмірі, який з урахуванням стипендії не перевищує прожиткового мінімуму для працездатної особи (

стаття 10 Закону № 491). Індексація зарплати студентів здійснюється за місцем їх роботи і за рахунок коштів роботодавця.

Для проведення індексації зарплати студент надає за місцем роботи довідку з навчального закладу про розмір отримуваної стипендії або про те, що студент стипендії не отримує (

пункт 8 Порядку № 1078). На підставі цієї довідки здійснюється індексація доходів студента за місцем його роботи.

 

Відповідальність

Сьогодні фізичних осіб — підприємців за порушення трудового законодавства, до якого належить непроведення індексації, можуть притягати до адміністративної відповідальності згідно з

частиною 1 статті 41 КУпАП.

Згідно з цією

статтею КУпАП на винних осіб може бути накладено штраф (від 255 до 850 грн.) у розмірі від 15 до 50 нмдг.

Зазначимо, що це порушення може бути виявлене при перевірках державної інспекції з праці.

 

Висновки

Підприємці-роботодавці зобов’язані здійснювати індексацію заробітної плати працівників. Ігнорування цього обов’язку є порушенням трудового законодавства і загрожує штрафом.

Індексація проводиться стосовно кожного працівника окремо, тобто індекси для зарплат різних працівників можуть не збігатися.

Уникнути індексації можна тільки за допомогою підвищення заробітної плати, але на суму, яка перевищує величину передбачуваної індексації.

Яким би не був розмір заробітної плати, індексації підлягає тільки її частина, що не перевищує прожиткового мінімуму на працездатну особу. Зарплата індексуватиметься в повному обсязі, якщо буде меншою (дорівнюватиме) за прожитковий мінімум на працездатну особу.

Індекси для проведення індексації щомісячно публікуються в нашому виданні в рубриці «На замітку».

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі