Теми статей
Обрати теми

На замітку. Індексуємо лютневу зарплату

Редакція ВД
Новини

На замітку

 

Неподання «персоніфікованих» відомостей до ПФУ призводить до фінансових санкцій

Лист Пенсійного фонду України від 19.10.2007 р. №16656/09-10

 

Персоніфіковані відомості за минулий рік до Пенсійного фонду подаються страхувальниками один раз на рік до 1 квітня поточного року. У цьому

листі ПФУ нагадує про відповідальність за несвоєчасне подання таких відомостей. Так, за несвоєчасне подання відомостей щодо персоніфікованого обліку накладається штраф у розмірі 10 % суми страхових внесків, які були сплачені або підлягали сплаті за відповідний звітний період, за кожний повний або неповний місяць затримки подання відомостей, але не менше 170 грн. (10 нмдг). У разі повторного протягом року такого порушення — у розмірі 20 % зазначених сум і не менше 340 грн. (20 нмдг).

Таким чином, штраф за несвоєчасне подання відомостей персоніфікованого обліку може бути досить значним у зв’язку з тим, що його сума залежить від суми страхових внесків, які було сплачено за рік, і кількості місяців затримки подання таких відомостей.

 

Якщо є податковий борг, насамперед при сплаті розстрочених зобов’язань погашається цей борг

Лист ДПАУ від 22.12.2007 р. № 12833/6/24-0415

 

Закон про держбюджет-2008

не порушив традиції, заборонивши у 2008 році проводити відстрочення строків сплати податкових зобов’язань, у той час як розстрочення податкових зобов’язань допускається.

При цьому згідно з роз’ясненнями ДПАУ, якщо підприємство, яке розстрочило податкове зобов’язання, має податковий борг, при сплаті розстрочених сум кошти

насамперед направлятимуться на погашення цього податкового боргу в порядку календарної черговості його виникнення. І тільки потім погашатимуться податкові зобов’язання, які не є податковим боргом.

 

Підприємцям-інвалідам пільги щодо оподаткування не надаються

Лист ДПАУ від 28.09.2007 р. № 4750/Я/17-0415

 

Посилаючись на деякі законодавчі акти, ДПАУ звертає увагу:

підприємцям, які належать до певних соціальних категорій (пенсіонери, інваліди), чинним законодавством надання пільг щодо оподаткування доходів не передбачено. Єдине, на що можуть розраховувати такі особи, — це в загальному порядку обрати собі систему оподаткування (загальну, єдиний податок, фіксований патент), яка найбільш раціонально відповідає індивідуальним особливостям та умовам провадження їх підприємницької діяльності.

 

Особливості подання Розрахунку щодо збору «за забруднення» при нульових викидах (якщо викидів не було)

Лист ДПАУ від 07.12.2007 р. № 15310/5/15-0516

 

Є запитання: якщо підприємець перестав здійснювати викиди забруднюючих речовин (наприклад, уже не використовує у своїй підприємницькій діяльності автомобіль), то чи потрібно подавати розрахунок збору за забруднення навколишнього середовища? Позиція ДПАУ щодо цього така.

Якщо розрахунок уже подавався (викиди протягом року здійснювалися)

, то навіть за відсутності поточних обсягів використання палива розрахунок все ж таки необхідно продовжувати подавати до кінця року, оскільки він заповнюється наростаючим підсумком. Але якщо в наступному році об’єкта для обчислення збору (викидів), як і раніше, не буде, то особа не може вважатися платником збору, отже, розрахунок подавати не потрібно (аж до періоду, в якому знову починають здійснюватися викиди).

Таким чином, підприємці, які торік (у другому, третьому, четвертому кварталах) подавали звіти збору за забруднення (викиди у них не здійснювалися), цього року Розрахунок щодо збору «за забруднення» можуть уже не подавати (звичайно, за умови, що викиди у них, як і раніше, не здійснюються).

 

Подання розрахунку щодо податку з реклами за відсутності об’єкта оподаткування

Лист ДПАУ від 07.12.2007 р. № 15310/5/15-0516

 

Якщо суб’єкт підприємництва епізодично надає послуги з розміщення реклами: чи потрібно подавати розрахунок податку з реклами, якщо у звітному періоді відсутній об’єкт обкладення податком з реклами?

Чинне податкове законодавство не містить чіткої відповіді на це запитання. ДПАУ ж із цього приводу роз’яснює: якщо підприємець у звітному періоді не займається рекламною діяльністю, але зареєстрований як платник податку з реклами, то подавати розрахунок потрібно.

 

ССплата 5 % «самоштрафу», відображеного в поточній декларації з ПДВ

Лист ДПА в м. Києві від 02.10.2007 р. № 919/10/31-606

 

ДПА в м. Києві для випадку з виправленням помилки щодо ПДВ у поточній декларації надала таке роз’яснення:

— сума штрафу в розмірі 5 % від суми недоплати зазначається в рядку 28 декларації (відповідно з іншими показниками декларації «не згортається»);

— суму такого штрафу має бути сплачено у строк сплати поточних податкових зобов’язань (у строки, визначені

підпунктом 5.3.1 Закону про порядок погашення зобов’язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами).

 

Роз’яснено деякі питання, актуальні для підприємця-єдиноподатника

Лист Державного комітету України з питань регуляторної політики та підприємництва від 19.10.2007 р. № 7938/p>

Держкомпідприємництва вважає, що підприємець-єдиноподатник:

— суму виручки для розрахунку 500-тисячного обмеження обчислює з урахуванням ПДВ (якщо він є платником ПДВ);/p>

— може застосовувати квартальний період звітності щодо ПДВ (якщо він є платником ПДВ);

— чисельність своїх працівників визначає за кількістю трудових договорів, укладених з працівником на будь-який момент часу (середньооблікову чисельність визначати не потрібно);

— не повинен доплачувати 50 % ставки єдиного податку за особу, найняту за цивільно-правовим договором.

 

УУ платіжці може бути не зазначено суму ПДВ, так само як і фразу «без податку на додану вартість»

Лист НБУ від 19.09.2007 р. № 25-113/1774-9575/p>

 

На відміну від нормативних актів Нацбанку України, що діяли раніше,

Інструкція про безготівкові розрахунки в Україні в національній валюті від 21.01.2004 р. № 22, що діє сьогодні, уже не вимагає зазначати в полі «Призначення платежу» платіжного доручення інформацію щодо ПДВ.

Відповідно платіжне доручення, що не містить суму ПДВ і фразу «без податку на додану вартість», банк має приймати до виконання (якщо немає інших причин для відмови).

Що таке використання води для питних і санітарно-гігієнічних потреб — роз’яснення Держводгоспу

Лист Державного комітету України з водного господарства від 10.12.2007 р. № 4427/2/11-07/p>

«Про використання води для питних і санітарно-гігієнічних потреб»

 

Практично будь-який підприємець тією чи іншою мірою користується водою. Нагадаємо, що за використання води для питних і санітарно-гігієнічних потреб не потрібно сплачувати збір за спеціальне використання водних ресурсів

(пункт 4.8 Інструкції про порядок обчислення та справляння збору за спеціальне використання водних ресурсів і збору за користування водами для потреб гідроенергетики та водного транспорту, затвердженої спільним наказом Мінфіну, ДПАУ, Мінекономіки, Мінекобезпеки від 01.10.99 р. № 231/539/118/219).

У цьому

листі Держводгосп звернув увагу, що чинним законодавством не визначено поняття «використання води для задоволення питних і санітарно-гігієнічних потреб».

Однак на практиці, як зазначив комітет, застосовується таке визначення цього терміна: «/font>питні та санітарно-гігієнічні потреби» — це використання води для пиття, побутових цілей для забезпечення оптимальних або припустимих умов життєдіяльності людини (використання для особистої гігієни, для підтримання порядку в приміщенні, користування туалетом тощо).

 

ВВиплата лікарняних, якщо працівник захворів напередодні закінчення строкового трудового договору

Лист Мінпраці України від 27.08.2007 р. № 514/020/99-07

 

Розглянуто таку ситуацію: працівник, з яким укладено /font> строковий трудовий договір, захворів незадовго до закінчення його строку, а видужав після. Як оплачувати в такому разі лікарняний листок?

У такому разі працівник має право отримати лікарняні за всі дні хвороби

.

Роботодавцю ж потрібно подбати про те, щоб оформити звільнення такого працівника. Інакше не виключено таку ситуацію: ставши до роботи після лікарняного, працівник наполягатиме на тому, що договір продовжено на невизначений строк.

 

Розрахунок лікарняних, якщо перший робочий день місяця припадає не на перше число

Лист Мінпраці України від 19.10.2007 р. № 595/020/99-07

 

Ідеться про розрахунок лікарняних у випадку, коли перший робочий день місяця припадає

не на перше число (яскравий приклад — січень 2008 р.)

Якщо працівника приймають на роботу з початку такого місяця, то трудовий договір з ним укладають з першого

робочого дня.

Виникає запитання: якщо працівник через деякий час захворіє, чи буде такий місяць (місяць прийняття) включатися до розрахункового періоду при розрахунку середньої зарплати для визначення лікарняних?

З відповіді Мінпраці можна зрозуміти, що

не включатиметься (це при тому, що працівник відпрацює повний місяць).

 

Оплата листків непрацездатності: як розрахувати середньоденну заробітну плату

Лист Мінпраці України від 08.01.2008 р. № 9783/0/14-07/020

 

У цьому

листі Мінпраці, зокрема, розповів про те, як розрахувати середньоденну зарплату для виплати допомоги по вагітності та пологах працівниці, яка перебуває у відпустці для догляду за дитиною до трьох років.

Згідно з

пунктом 10 Порядку обчислення середньої заробітної плати (доходу) для розрахунку виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням, затвердженого постановою КМУ від 26.09.2001 р. № 1266 (далі — Порядок № 1266), якщо в розрахунковому періоді перед настанням страхового випадку застрахована особа не мала заробітку з поважних причин* або якщо страховий випадок настав у перший день роботи, середня заробітна плата для розрахунку страхових виплат та оплати перших п’яти днів тимчасової непрацездатності за рахунок коштів роботодавця визначається виходячи з місячної тарифної ставки (посадового окладу), установленої працівнику на момент настання страхового випадку. При цьому згідно з абзацом сьомим пункту 14 Порядку № 1266, якщо середня зарплата (дохід) обчислюється відповідно до пункту 10 цього Порядку, середньоденна зарплата (за один календарний день) визначається шляхом ділення тарифної ставки (посадового окладу) або її частини на середньомісячну кількість календарних днів (30,44), а за один робочий день (годину) — на середньомісячну кількість робочих днів (годин).

* Відповідно до пункту 4 Порядку № 1266 до поважних причин належать: тимчасова непрацездатність, відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами, відпустка для догляду за дитиною до трьох років.

Питання полягає в тому, як розрахувати середньомісячну кількість робочих днів у цьому випадку. У

Порядку № 1266 чітко не прописано цей момент, тому можливі два варіанти: шляхом ділення річної кількості робочих днів у підприємця на 12 або шляхом ділення кількості робочих днів за останні шість місяців перед настанням страхового випадку на 6.

Мінпраці, посилаючись на загальний порядок визначення розрахункового періоду, зазначає, що в цьому випадку розрахунок слід провадити виходячи з робочих днів згідно з графіком роботи суб’єкта підприємництва за останні шість календарних місяців перед настанням страхового випадку.

Приклад.

Працівниця, яка перебуває у відпустці для догляду за дитиною до трьох років, з 28.01.2008 р. іде у відпустку по вагітності та пологах у зв’язку з народженням другої дитини. У 2007 році працівниця не мала заробітку. На момент настання страхового випадку оклад працівниці становить 1500 грн.

У цьому випадку для оплати відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами необхідно розрахувати середньоденну зарплату. Для цього визначимо середню кількість робочих днів за розрахунковий період — липень — грудень 2007 року (при цьому припустимо, що в підприємця встановлено п’ятиденний робочий тиждень з вихідними днями в суботу та неділю):

((22 + 22 + 20 + 23 + 22 + 21) : 6 = 21,67 (дн.).

 

У 2008 році Фонд виплачуватиме допомогу на поховання в розмірі 1400 грн./p>

Постанова правління Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності «Про бюджет Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності на 2008 рік» від 25.12.2007 р. № 83

 

Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності встановив, що в разі смерті застрахованої особи, а також членів сім’ї, які перебували на її утриманні, якщо такий страховий випадок настав у 2008 році, допомога на поховання виплачуватиметься в розмірі 1400 грн.

Нагадаємо, що з 2006 року ця допомога становила 1200 грн.

ККрім того, Фонд має намір розміщувати на своєму веб-сайті інформацію про притягнення до кримінальної відповідальності суб’єктів підприємництва, які шахрайськими діями намагалися привласнити кошти Фонду через фіктивну виплату допомоги по вагітності та пологах або по тимчасовій непрацездатності.

 

Факт перебування осіб на утриманні застрахованої особи підтверджується довідкою ЖЕКу

Лист Виконавчої дирекції Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності від 09.11.2007 р. № 04-06/Н-213з-322/p>

 

Допомога на поховання члена сім’ї застрахованої особи

призначається застрахованій особі на підставі свідоцтва про смерть, виданого органом реєстрації актів громадянського стану, і довідки з місця проживання про перебування померлого члена сім’ї на утриманні застрахованої особи (пункт 4 статті 51 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням» від 18.01.2001 р. № 2240-ІІІ).

У цьому

листі Фонд соцстраху зазначає, що таку довідку має видавати ЖЕК за місцем проживання померлої особи. Крім того, за отриманням цієї довідки можна звернутися також до управління ЖКГ при виконкомі райради (міськради).

Затверджено механізм виплати компенсації втрат від знецінювання заощаджень вкладників Ощадбанку СРСР і Ко

Постанова КМУ від 09.01.2008 р. № 1 «Про виплату у 2008 році громадянам України компенсації втрат від знецінювання грошових заощаджень, вкладених до 2 січня 1992 р. до установ Ощадного банку СРСР і державного страхування СРСР, які діяли на території України, та облігації Державної цільової безпроцентної позики 1990 року, державні казначейські зобов’язання СРСР і сертифікати Ощадного банку СРСР, придбані на території Української РСР»/p>

 

Компенсаційні виплати вкладникам здійснюються в розмірі не більше 1000 грн. на одного вкладника (не більше 500 грн. на спадкоємця).

Виплати здійснюються в готівковій або безготівковій формі в національній або іноземній валюті за офіційним обмінним курсом НБУ шляхом зарахування коштів за бажанням вкладника на поточний або депозитний рахунок в Ощадбанку. Крім того, Кабмін повідомляє, що

на рахунках в Ощадбанку вклади зберігатимуться під 13,5 % річних у гривнях і 9,5 % в інвалюті.

Компенсації виплачуються через три дні після внесення вкладниками даних в інформаційно-аналітичну систему «Реєстр вкладників заощаджень громадян», необхідних для ідентифікації вкладника при відкритті рахунка. У цій

постанові зазначено, які документи необхідно для цього подати вкладнику.

Унесення

відповідних відомостей до «Реєстру вкладників заощаджень громадян» здійснюється безоплатно.

Також Кабмін повідомляє, що залишок заощаджень громадяни зможуть використовувати за бажанням на погашення заборгованості та поточну оплату житлово-комунальних послуг, на розрахунки за навчання дітей і на купівлю товарів тривалого споживання (Кабмін готує відповідний документ щодо цього питання).

 

Компенсації власникам заощаджень можуть виплачуватися «Укрпоштою»

Постанова КМУ від 17.01.2008 р. № 15 «Про внесення зміни до пункту 2 постанови Кабінету Міністрів України від 09.01.2008 р. № 1»

 

З урахуванням досвіду перших днів здійснення виплат вкладникам Ощадбанку СРСР КМУ вніс деякі корективи до своєї

постанови № 1 (див. вище).

Так,

компенсаційні виплати можуть здійснюватися через «Укрпошту», але за умови надання власником відповідного розпорядження Ощадбанку. Розпорядження заповнюється після внесення власником заощаджень відомостей до Реєстру вкладників.

Виплати

здійснюються не пізніше ніж протягом п’яти робочих днів з дати надання розпорядження до установи Ощадбанку.

 

Грудневий індекс — 102,1 %. Індексуємо лютневу зарплату

(Повідомлення Державного комітету статистики України // «Урядовий кур’єр» від 09.01.2008 р. № 3)

 

Згідно з повідомленням Держкомстату України загальний індекс споживчих цін (індекс інфляції)

у грудні склав 102,1 %. З урахуванням цього наведемо в таблиці індекси, які слід використовувати для індексації лютневої заробітної плати найманих працівників підприємця у 2008 році.

Алгоритм наших дій такий: дивимося, за який місяць працівнику востаннє підвищувалася заробітна плата (при цьому сума підвищення була більше суми індексації) або в якому місяці працівника було прийнято на роботу, якщо з моменту прийняття на роботу його заробітна плата не підвищувалася; беремо з наведеної нижче таблиці індекс для відповідного місяця та індексуємо на нього заробітну плату за

лютий 2008 року (у межах прожиткового мінімуму — у лютому 633 грн.). Зверніть увагу: для індексації заробітної плати за інші місяці (не за лютий 2008 року) індекси з таблиці не може бути використано.

Якщо січнева заробітна плата працівника зросла (починаючи з січня розмір мінімальної заробітної плати становить 515 грн.), при цьому додана працівнику сума перевищує суму індексації, то січнева — березнева заробітні плати такого працівника в будь-якому разі не індексуються.

 

Місяць підвищення заробітної плати/p>

Величина приросту індексу споживчих цін для проведення індексації (%)

Не підвищувалася з лютого 2003 року

70,0

2003 рік

Березень

68,1

Квітень

67,0

Травень

67,0

Червень

66,8

Липень

67,0

Серпень

69,8

Вересень

68,8

Жовтень

66,7

Листопад

63,6

Грудень

61,1

2004 рік

Січень

58,9

Лютий

58,3

Березень

57,6

Квітень

56,6

Травень

55,5

Червень

54,4

Липень

54,4

Серпень

54,6

Вересень

52,6

Жовтень

49,3

Листопад

46,9

Грудень

43,5

2005 рік

 

Січень

41,1

Лютий

39,7

Березень

37,5

Квітень

36,6

Травень

35,8

Червень

35,0

Липень

34,6

Серпень

34,6

Вересень

34,0

Жовтень

32,8

Листопад

31,3

Грудень

30,1

2006 рік

Січень

28,6

Лютий

26,3

Березень

26,7

Квітень

27,2

Травень

26,5

Червень

26,4

Липень

25,3

Серпень

25,3

Вересень

22,8

Жовтень

19,7

Листопад

17,6

Грудень

16,5

2007 рік

Січень

16,0

Лютий

15,3

Березень

15,1

Квітень

15,1

Травень

14,4

Червень

11,9

Липень

10,4

Серпень

9,7

Вересень

7,4

Жовтень

4,3

Листопад

2,1

Грудень

Не індексується

2008 рік

Січень

Не індексується

Лютий

Не індексується

 

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі