Теми статей
Обрати теми

Оренда автомобіля у фізичної особи

Редакція ВД
Стаття

Оренда автомобіля у фізичної особи

 

«Для того щоб залишатися на одному місці, у нас слід бігти щодуху. А щоб кудись потрапити, бігти потрібно вдвічі швидше» — так говорила Алісі Королева із Задзеркалля. Напевно, у наш час швидких змін ці слова звучать не так уже й казково. Щоб досягти успіху, підприємцю слід випередити конкурентів. А бігти вдвічі швидше йому допомагає автомобіль.

Якщо особистого авто немає, його можна орендувати, наприклад у фізичної особи (у тому числі свого працівника). Про те, як безпомилково налагодити автоорендні відносини, включаючи договірні формальності, документообіг, питання ліцензування та оподаткування, — сьогоднішня розмова.

Інеса МОКРОНІС, консультант газети «Власне Діло»

 

Як правильно укласти договір

Підприємець має право взяти в оренду автомобіль як у суб’єкта підприємництва, так і в пересічного громадянина, який має власний автомобіль. При цьому не має значення, чи перебуває такий громадянин у трудових відносинах з підприємцем.

Оформити оренду можна, уклавши

договір оренди транспортного засобу, який є цивільно-правовим договором і регулюється нормами ЦКУ документ1. Він складається в письмовій формі. Крім того, якщо договір оренди автомобіля ми укладаємо з фізичною особою (не суб’єктом підприємництва), його потрібно обов’язково посвідчити в нотаріуса (стаття 799 ЦКУ).

Хоча типову форму договору оренди транспортного засобу законодавством і не передбачено, однак ЦКУ містить деякі

обов’язкові вимоги, які потрібно включити до договору (статті 801 — 804 ЦКУ):

— орендар зобов’язаний підтримувати транспортний засіб у відповідному технічному стані;

— витрати, пов’язані з використанням транспортного засобу, у тому числі

зі сплатою податків та інших платежів, несе орендар;

страхування транспортного засобу здійснюється орендодавцем;

орендар зобов’язаний відшкодувати збитки, пов’язані з втратою або пошкодженням транспортного засобу, а також шкоду, завдану третім особам у зв’язку з використанням транспортного засобу.

Примірну форму договору оренди автомобіля у фізичної особи наведено в кінці публікації.

Крім того, податківці у своїх консультаціях звертають увагу на необхідність зазначити в договорі

найменування та марку автомобіля, держномер, колір, рік випуску, номери двигуна, шасі та кузова, реквізити техпаспорта , а також строк оренди автомобіля, суму орендної плати, форму оплати (грошова, натуральна або інша) і періодичність проведення розрахунків (див. «Вісник податкової служби України», 2006, № 29, с. 36).

Щоб уникнути надалі непорозумінь з орендодавцем, у договорі

доцільно зазначити всі дефекти кузова, які існують на момент підписання договору, а також перерахувати всі об’єкти, якими оснащено автомобіль (наприклад, магнітофон, подушки безпеки, аптечка, вогнегасник, комплект інструментів, запасне колесо тощо).

І ще один нюанс. Часто підприємець приймає на роботу фізичну особу за умови, що в трудовій діяльності

вона використовуватиме свій автомобіль. При цьому в неробочий час автомобіль перебуває в самого працівника. Щоб уникнути в такому разі непорозумінь з перевіряючими (адже пробіг, зазначений у подорожніх листах на кінець минулого та початок наступного дня, відрізнятиметься, оскільки в неробочий час працівник може їздити за власними потребами), до договору оренди доцільно включити пункт про зберігання автомобіля в неробочий час в орендодавця.

 

Які документи слід мати

Технічна документація на автомобіль.

Після підписання договору автомобіль передається орендарю. Разом із ним орендодавець повинен передати відповідну технічну документацію на транспортний засіб, застережену в договорі оренди (наприклад, техпаспорт, посібник з експлуатації, техобслуговування та ремонту з описом технічних характеристик автомобіля тощо).

Акт приймання-передачі автомобіля.

Відносини оренди слід документально оформити.

Факт отримання автомобіля оформляється актом

. Сьогодні не існує затвердженої форми акта, тому його можна скласти в довільній формі (примірну форму акта наведено в кінці публікації).

Тимчасовий реєстраційний талон.

Далі підприємець і власник автомобіля повинні звернутися до ДАІ із заявою про видачу орендарю тимчасового (на період дії договору оренди) реєстраційного талона (пункт 15 Правил № 1388 документ 2), що підтверджує право користування орендованим автомобілем. Такий талон разом із правами водія та іншими документами на вантаж обов’язково повинен знаходитися у водія під час перевезення вантажів (або пасажирів) для власних потреб підприємця.

Мати реєстраційний талон важливо ще й тому, що

податківці категорично відмовляються визнати право на витрати, якщо тимчасовий реєстраційний талон на орендований транспортний засіб не оформлено (лист ДПА в м. Києві від 24.11.2006 р. № 976/10/31-106). І хоча правомірність подібної точки зору досить сумнівна, все ж таки конфліктів на цьому ґрунті краще уникати.

Страховий поліс цивільної відповідальності.

З 01.01.2008 р. набула чинності Інструкція № 451 документ3, згідно з якою посилюється контроль за наявністю у водія під час дорожнього руху страхового поліса (сертифіката), що посвідчує факт страхування цивільно-правової відповідальності. За відсутності поліса працівники ДАІ мають право накласти штраф від 0,5 до 1 нмдг (від 8,50 до 17 грн.) — стаття 126 КпАП документ 4. Тому підприємцю потрібно укласти договір страхування цивільної відповідальності своїх водіїв. Витрати на такий вид страхування пов’язані з експлуатацією автомобіля, тому здійснюються за рахунок орендаря довідка 1 (не слід плутати зі страхуванням самого автомобіля як майна — ці витрати несе орендодавець).

Щоправда, якщо автомобіль орендується у працівника, який виконує обов’язки водія та при цьому він раніше вже отримав поліс, то підприємець може вже й не укладати договір «автоцивілки».

Подорожні листи на легковий автомобіль.

Використовуючи легковий автомобіль, єдиноподатник може не виписувати подорожні листи.

Підприємець, який працює

на загальній системі, зацікавлений у тому, щоб документально підтвердити свої витрати та зменшити на їх суму оподатковуваний дохід. Документами-доказами в цьому випадку будуть подорожні листи. Крім того, інформація, відображена в них, буде потрібна і для заповнення розрахунку щодо сплати збору за забруднення навколишнього середовища (докладніше про це йтиметься далі). Тому підприємцю на загальній системі подорожні листи на легковий автомобіль краще все ж таки виписувати.

У разі експлуатації

легкового автомобіля щоразу перед виходом його на лінію складається подорожній лист відповідно до типової форми № 3, затвердженої наказом № 74 документ 5.

Подорожні листи на вантажний автомобіль.

Якщо ж підприємець орендує вантажний автомобіль, то, як уже зазначалося, здійснювати на ньому перевезення без подорожнього листа взагалі не припустимо (підпункт 11.3 Правил № 363 документ 6), при цьому потрібно застосовувати типову форму № 2, затверджену наказом № 74.

Акт наданих послуг з оренди. Щомісяця

(якщо це застережено в договорі) або після закінчення строку дії договору оренди сторонами складається та підписується акт наданих послуг з оренди , на підставі якого орендодавцю виплачується винагорода.

Акт приймання-передачі автомобіля (від орендаря орендодавцю).

Після закінчення строку дії договору слід оформити акт приймання-передачі, який свідчить про фактичну передачу транспортного засобу власнику (форма акта така сама, як і при прийманні орендованого автомобіля).

 

Обов’язки та обмеження при користуванні орендованим автомобілем

Починаючи експлуатацію автомобіля, підприємець повинен мати на увазі таке:

— протягом усього строку дії договору оренди

він зобов’язаний сплачувати збір за забруднення навколишнього середовища (далі — екозбір);

якщо в договорі оренди передбачено, що транспортний податок сплачується орендарем, доведеться сплачувати ще й транспортний податок;

перевозити пасажирів і вантажі для інших осіб, тобто надавати послуги з перевезення (за договорами та за плату), можна тільки за наявності ліцензії.

Тепер докладніше.

Екозбір

Згідно зі

статтею 10 Закону про охорону атмосферного повітря документ 7суб’єкт господарювання, який використовує у своїй діяльності автомобіль, зобов’язаний сплачувати екозбір. Оскільки при оренді право користування автомобілем переходить до підприємця, то він автоматично (на період використання автомобіля) стає платником зазначеного збору. Зауважимо, що єдиноподатники екозбір теж сплачують.

Крім самої сплати збору,

щокварталу (протягом 40 днів після закінчення кварталу) до податкового органу потрібно подавати звіт Податковий розрахунок збору за забруднення навколишнього природного середовища (далі — Розрахунок ). Дані про фактичний обсяг витраченого пального для заповнення такого Розрахунку найзручніше брати з подорожніх листів (докладніше про те, як заповнити Розрахунок, див. «ВД», 2006, № 2, с. 33).

Слід пам’ятати, що

Розрахунок складається наростаючим підсумком з початку року. Тому навіть якщо протягом року підприємець припинив використовувати автомобіль (наприклад, минув строк дії договору оренди), Розрахунок усе одно слід продовжувати подавати до кінця року, дублюючи в ньому дані попереднього звітного періоду. За кожний неподаний Розрахунок представники податкових органів мають право накласти штраф у сумі 170 грн.

 

Податок з власників транспортних засобів

Що стосується

податку з власників транспортних засобів (далі — транспортний податок), то згідно зі статтею 1 Закону про податок з власників транспортних засобів документ 8платниками цього податку є власники транспортних засобів.

Щоправда, якщо право користування автомобілем фізична особа передала іншій особі,

транспортний податок може сплачуватися як власником, так і особою, яка фактично використовує автомобіль (від імені власника) (стаття 6 Закону про податок з власників транспортних засобів) . І хоча ЦКУ вимагає, щоб всі витрати, пов’язані з експлуатацією автомобіля, ніс тільки орендар (стаття 801 ЦКУ), все ж таки щодо питань оподаткування перевагу має не цивільне, а податкове законодавство (стаття 1 ЦКУ). Таким чином, щоб уникнути непорозумінь, найкраще в договорі оренди чітко зазначити, яка сторона сплачуватиме транспортний податок.

До речі, якщо підприємець найняв

працівника з автомобілем для перевезення невеликих партій товару, інспектор ДАІ не зможе визначити, перевозиться товар у власному автомобілі для особистих потреб водія чи в межах його трудової діяльності. У подібних випадках використання автомобіля, який належить працівнику, можна й не афішувати (чим позбавити себе зайвих турбот), а як компенсацію за використання автомобіля виплатити працівнику разове матеріальне заохочення, що розглядається в цілях оподаткування як додаткове благо (або погодити це питання з працівником, передбачивши в трудовому договорі підвищену заробітну плату).

 

Ліцензія на перевезення

З використанням автомобіля пов’язане ще одне важливе питання — ліцензування. Згідно з

пунктом 33 статті 9 Закону про ліцензування документ 9 надання послуг з перевезення пасажирів і вантажів автотранспортом підлягає обов’язковому ліцензуванню. При цьому слід урахувати два моменти.

Момент перший.

Якщо підприємець не бажає особисто їздити на автомобілі, роботу водія може виконати тільки найманий працівник. Пересічний громадянин, який не зареєструвався як суб’єкт підприємницької діяльності та не отримав ліцензію, не має права надавати послуги з перевезення вантажів або пасажирів, у тому числі й для підприємця. Інакше кажучи, укласти з фізичною особою — власником автомобіля договір про надання послуг водіння не можна довідка 2.

А от якщо підприємець орендує автомобіль у свого працівника (нехай навіть трудовий договір укладено одночасно з підписанням договору оренди), використовувати такого працівника як водія цілком припустимо. Але… існує ще один момент.

Момент другий.

Підприємцю слід подбати, щоб не потрапити під дію Закону про ліцензування. Річ у тім, що без ліцензії підприємець може використовувати автомобіль тільки для перевезення матеріалів та обладнання з метою їх подальшого використання у власній діяльності, тобто не укладаючи договорів на перевезення вантажу лист Держкомпідприємництва від 18.04.2007 р. № 2812, від 31.05.2007 р. № 3903.

Перший же договір на доставку товару замовнику розцінюється як надання послуг з перевезення вантажів автотранспортом, що автоматично призводить до необхідності отримання ліцензії. Тому

підприємцю, який реалізує товари з доставкою їх покупцям (додому або в інше застережене місце), слід діяти обережно:

не укладати договорів на перевезення вантажів (або пасажирів);

не виділяти в договорі купівлі-продажу товару (і в платіжних документах) окремо вартість послуг з доставки, а включити їх до ціни товару.

Щоправда, договори про

безоплатну доставку ліцензуванню не підлягають, оскільки згідно зі статтею 1 Закону про автотранспорт«послуга з перевезення пасажирів або вантажів — перевезення пасажирів або вантажів транспортними засобами на договірних умовах із замовником послуги за плату». Отже, договори на безоплатну доставку до послуг з перевезення пасажирів або вантажів не належать, а виходить, і не потребують наявності ліцензії.

 

Особливості формування витрат підприємця, пов’язаних з використанням орендованого автомобіля

Підприємця, який працює

на загальній системі оподаткування, значною мірою хвилює питання витрат, а саме: на які витрати, понесені ним у зв’язку з орендою автомобіля, можна зменшити оподатковуваний дохід? Розглянемо це питання докладніше.

Орендна плата.

Якщо підприємець для використання у власній господарській діяльності орендує:

вантажний автомобіль — до витрат включається вся сума орендної плати;

легковий автомобіль — 50 % від витрат на оренду автомобіля довідка 3 (підпункт 5.4.10 Закону про оподаткування прибутку документ 10).

Затрати на придбання ПММ для орендованого автомобіля

включаються до витрат аналогічно орендній платі, тобто ПММ для вантажівки — повністю включаються до витрат, а для легкового автомобіля — тільки в розмірі 50 %.

Зауважимо, що хоча

Закон про оподаткування прибутку (підпункт 5.4.10) дозволяє не доводити зв’язок таких витрат з господарською діяльністю, підприємець, який працює на загальній системі, скористатися цим звільненням не може, оскільки Декрет про прибутковий податок документ 11не дозволяє йому зменшувати дохід на ті витрати, які не підтверджено документально.

Витрати на техобслуговування автомобіля.

Відповідно до норм ЦКУ підтримання орендованого автомобіля у відповідному технічному стані здійснюється за рахунок орендаря. При цьому всі витрати на техобслуговування орендованого автомобіля в повному обсязі включаються до складу витрат підприємця незалежно від того, який автомобіль орендується (вантажний чи легковий). Перелік робіт, які належать до категорії техобслуговування, визначено в Положенні № 102 документ 12.

Витрати на ремонт

. У розумінні Закону про оподаткування прибутку будь-який ремонт автомобіля розцінюється як поліпшення орендованих основних фондів. При цьому включити до складу витрат суми такого ремонту підприємець зможе тільки тоді, коли в договорі оренди буде зазначено, що орендодавець дозволяє (або зобов’язує) орендаря здійснювати поліпшення орендованого транспортного засобу (підпункт 8.8.1 Закону про оподаткування прибутку).

Включати до витрат дозволяється тільки ту частину витрат на ремонт, яка не перевищує 10 % від сукупної балансової вартості власних основних засобів на початок звітного періоду

. Якщо фактичні ремонтні витрати перевищили 10-відсоткове обмеження, на суму перевищення слід збільшити балансову вартість основних фондів групи 2, тобто включити до складу витрат шляхом нарахування амортизації.

Ті ж підприємці, які свої основні засоби не амортизують

(докладніше про амортизацію див. «ВД», 2007, № 18, с. 20), не зможуть визначити суму 10-відсоткового ліміту, тому для них безпечніше витрати на ремонт у складі витрат не обліковувати.

Затрати на заміну шин та акумуляторів.

Положенням № 102 їх не віднесено ні до техобслуговування, ні до ремонту автомобіля. Але за своєю суттю вони є витратами, необхідними для підтримання транспортного засобу в робочому стані, тому вони здійснюються за рахунок орендаря та їх можна розцінювати як техобслуговування автомобіля. Тому, на наш погляд, суму таких витрат у повному обсязі підприємець може враховувати у складі витрат (на зменшення оподатковуваного доходу) незалежно від того, який автомобіль орендується. На користь такої думки висловився і спеціалізований орган — Держводгосп у Методрекомендаціях № 165 документ 13 (щоправда, цей документ не поширюється на підприємців, але являє інтерес як один із непрямих доказів того, що затрати на заміну шин та акумуляторів до складу витрат можна відносити).

До речі, відпрацьовані

шини та акумулятори є небезпечними відходами, утилізація та зберігання яких підлягають обов’язковому ліцензуванню. Уникнути його можна, уклавши договір зі спеціалізованою організацією на передачу їй відходів (здавати їх потрібно не пізніше шести місяців з дня утвореннялист Мінекології від 02.04.2003 р. № 2798/26-8).

Сплата екозбору включається до складу витрат підприємця

(пункт 7.6 Інструкції № 162/379 документ 14). А от транспортний податок (якщо в договорі оренди обов’язок його сплати все ж таки покладено на орендаря) витратами визнати не вийде, оскільки орендар не є власником транспортного засобу, отже, і не зобов’язаний відповідно до закону сплачувати транспортний податок.

Аналогічна ситуація з

витратами на страхування цивільно-правової відповідальності: зменшувати оподатковуваний дохід на суму таких витрат підприємець не має права. Заборону встановлено підпунктом 5.4.6 Закону про оподаткування прибутку, який до складу валових дозволяє відносити тільки витрати на страхування відповідальності, пов’язаної з експлуатацією власних (а не орендованих) транспортних засобів.

Важливо пам’ятати,

що витрати підприємець має право відобразити тільки в тому разі, якщо:

— отриманий дохід безпосередньо пов’язаний з такими витратами;

— і він має документи, що підтверджують факт здійснення витрат

.

 

Оподаткування винагороди, що виплачується орендодавцю

І на завершення розглянемо, які податкові наслідки для орендаря матиме виплата винагороди фізичній особі за договором оренди автомобіля. Отже,

орендна плата, що належить орендодавцю, підлягає оподаткуванню в такому порядку.

1. Податок з доходів фізичних осіб потрібно утримати з орендаря в сумі 15

% від винагороди, передбаченої договором. При цьому зазначені 15 % беруться від усієї суми доходу, без зменшення її на величину витрат орендодавця — фізичної особи.

Сплачується податок з доходів

у такий строк:

— якщо орендар виплачує дохід

готівкою з каси, то в цьому випадку податок перераховується до бюджету протягом банківського дня, наступного за днем такої виплати;

— якщо виплата винагороди провадиться

через банк (за наявності в орендодавця розрахункового рахунка), податок з доходів підлягає сплаті до бюджету при виплаті винагороди єдиним платіжним документом;

— якщо

винагороду нараховано, але не виплачено, то сплатити податок з доходів потрібно не пізніше 30 календарного дня місяця, наступного за місяцем нарахування.

2. Податкова соціальна пільга

(ПСП) до винагороди за договором оренди не застосовується (оскільки застосувати ПСП можна тільки до заробітної плати).

3. Внески до Пенсійного фонду

(ПФ) ні «знизу» не втримуються, ні «зверху» не нараховуються, оскільки договір оренди розцінюється як надання послуг, а не виконання робіт. А щодо послуг ПФ дозволяє внески не сплачувати (лист Пенсійного фонду України від 09.11.2006 р. № 14663/03-30).

4. До інших соціальних фондів

(«непрацездатності», «безробіття», «нещасного випадку») соцвнески з орендної винагороди теж не нараховуються та не втримуються.

5. Відображення виплати доходу орендодавцю у формі № 1ДФ

. Слід звернути увагу на порядок відображення у звіті за формою № 1ДФ орендної винагороди, виплаченої фізичній особі. Ознака доходу в цьому випадку — 01. Використовувати ознаку доходу 08 «Дохід від надання майна в оренду або суборенду» неправильно, оскільки в цьому рядку згідно до пунктом 9.1 Закону про податок з доходів документ 15 відображається дохід від надання в оренду нерухомості, а автомобіль — майно рухоме.

На закінчення наведемо основні висновки.

 

Висновки

Договір оренди

транспортного засобу з фізичною особою обов’язково потрібно посвідчити в нотаріуса. Одержавши автомобіль, необхідно: скласти акт приймання-передачі; отримати в ДАІ тимчасовий реєстраційний талон; укласти договір страхування цивільної відповідальності своїх водіїв.

Використовуючи вантажний автомобіль, слід обов’язково оформляти подорожні листи.

Без наявності ліцензії на перевезення не можна укладати договори на надання послуг з перевезення вантажу

. Перевозити матеріали та обладнання без ліцензії можна тільки в тих випадках, коли надалі їх буде використано у власній госпдіяльності або коли послуги з перевезення надаються безоплатно.

Після закінчення строку дії договору оренди

(або в інші строки, зазначені в договорі) складаються акт приймання-передачі наданих послуг (оренди) і акт приймання-передачі транспортного засобу (про повернення його власнику).

На період використання автомобіля орендар

автоматично стає платником екозбору (єдиноподатники його теж сплачують). Щокварталу до податкового органу потрібно подавати звіт щодо такого збору (звіт подається до кінця року).

Податок з власників транспортних засобів, як правило, сплачує власник автомобіля, але все ж таки краще

уточнити в договорі оренди, яка сторона його сплачуватиме.

Витрати підприємця

відображаються так:

— якщо орендується

вантажний автомобіль — до витрат включається вся сума орендної плати; якщо легковий — 50 % (аналогічно і  щодо витрат на придбання ПММ);

— витрати

на техобслуговування, заміну шин та акумулятора, сплату екозбору в повному обсязі включаються до складу витрат незалежно від того, який автомобіль орендовано;

витрати на ремонт (якщо його дозволено договором оренди) ураховуються в сумі, що не перевищує 10 % від сукупної балансової вартості власних основних засобів на початок звітного періоду. Якщо підприємець не амортизує основні засоби, витрати на ремонт у складі витрат безпечніше не враховувати;

— сплату

транспортного податку та страхування цивільно-правової відповідальності до складу витрат включати не можна.

Доходи, виплачені фізичній особі

за договором оренди, підлягають оподаткуванню в загальному порядку (ПДФО — 15 %, ПСП не застосовується, внески ні до Пенсійного, ні до інших соцфондів не нараховуються та не утримуються). У звіті за формою № 1ДФ сума такої винагороди відображається з ознакою доходу 01.

Розшифровка нормативних посилань (документ)

1

Цивільний кодекс України від 16.01.2003 р. № 435-IV.

2

Правила державної реєстрації та обліку автомобілів, автобусів, а також самохідних машин, сконструйованих на шасі автомобілів, мотоциклів усіх типів, марок і моделей, причепів, напівпричепів і мотоколясок, затверджені постановою КМУ від 07.09.98 р. № 1388.

3

Інструкція з організації діяльності підрозділів Державтоінспекції МВС України щодо контролю за наявністю у водіїв полісів обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів і страхових сертифікатів «Зелена карта» при нагляді за дорожнім рухом, затверджена наказом МВС України від 29.11.2007 р. № 451.

4

Кодекс України про адміністративні правопорушення від 07.12.84 р. № 8073-X.

5

Наказ Державного комітету статистики України «Про затвердження типової форми первинного обліку роботи службового легкового автомобіля та Інструкції про порядок її використання» від 17.02.98 р. № 74.

6

Правила перевезень вантажів автомобільним транспортом в Україні, затверджені наказом Міністерства транспорту України від 14.10.97 р. № 363.

7

Закон України «Про охорону атмосферного повітря» у редакції від 21.06.2001 р. № 2556-III.

8

Закон України «Про податок з власників транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів» у редакції від 06.12.2006 р. № 427-V.

9

Закон України «Про ліцензування певних видів господарської діяльності» від 01.06.2000 р. № 1775-III.

10

Закон України «Про оподаткування прибутку підприємств» у редакції від 22.05.97 р. № 283/97-ВР.

11

Декрет КМУ «Про прибутковий податок з громадян» від 26.12.92 р. № 13-92.

12

Положення про технічне обслуговування та ремонт дорожніх транспортних засобів автомобільного транспорту, затверджене наказом Мінтрансу України від 30.03.98 р. № 102.

13

Методичні рекомендації з питань, пов’язаних з орендою автомобіля, затверджені наказом Держводгоспу України від 09.06.2005 р. № 165.

14

Інструкція про порядок обчислення та сплати збору за забруднення навколишнього природного середовища, затверджена наказом Міністерства охорони навколишнього природного середовища та ядерної безпеки України, ДПАУ від 19.07.99 р. № 162/379.

15

Закон України «Про податок з доходів фізичних осіб» від 22.05.2003 р. № 889-IV.

16

Закон України «Про обов’язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів» від 01.07.2004 р. № 1961-IV.

 

Довідкова інформація (довідка)

1

Обов’язок орендаря страхувати цивільно-правову відповідальність за шкоду, завдану під час експлуатації транспортного засобу, випливає зі статті 1 Закону № 1961 документ 16. Зазначений Закон серед власників і володільців (користувачів) транспортних засобів, які зобов’язані застрахувати відповідальність, називає і осіб, які використовують транспортні засоби на підставі договорів оренди.

2

Використовувати договір найму з екіпажем у цьому випадку теж не вийде. Такі договори можна укласти тільки в разі оренди автомобіля з екіпажем у суб’єкта підприємництва, у трудових відносинах з яким і перебуває цей екіпаж.

3

Якщо основною діяльністю підприємця є надання платних послуг транспортного або туристичного обслуговування, то орендна плата за легкові автомобілі включається до складу витрат у повному обсязі.

 

Орієнтовно

договір оренди автомобіля у фізичної особи може бути таким:

 

img 1
img 2
img 3
img 4

 

Акт приймання-передачі орендованого автомобіля

може бути таким:

 

img 5

 

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі