Теми статей
Обрати теми

Поштова скринька. Про строки сплати єдиного податку, якщо заяву про перехід на єдиний податок надіслано поштою

Редакція ВД
Відповідь на запитання

Про строки сплати єдиного податку, якщо заяву про перехід на єдиний податок надіслано поштою

 

ЗАПИТАННЯ. Приватний підприємець на єдиному податку надіслав поштою заяву про право застосування спрощеної системи оподаткування до 15 грудня, а єдиний податок за січень місяць було сплачено 18 грудня. Податковий інспектор стверджує, що податок теж слід було сплатити до 15 грудня, і тому заява недійсна. Чи має рацію податковий інспектор? Чим та як може собі зарадити в цій ситуації приватний підприємець?

 

ВІДПОВІДЬ. Для отримання Свідоцтва про сплату єдиного податку (фактично для переходу на єдиний податок) підприємець повинен подати до податкового органу заяву не пізніше ніж за 15 днів до початку кварталу. Однак для того, щоб отримати Свідоцтво про сплату єдиного податку необхідно виконати ще дві обов'язкових умови: до подання заяви потрібно авансом сплатити єдиний податок не менше ніж за календарний місяць і разом із заявою надати платіжний документ (квитанцію, копію платіжного доручення з позначкою банку) про його сплату (перерахування).

Ці вимоги закріплено в

пункті 2 Порядку № 599 документ 1 . Отже, у цьому випадку податковий інспектор усе ж таки має рацію. Підприємець не виконав зазначені вище умови і його, на жаль, не перевели на єдиний податок.

Що може зробити в цій ситуації приватний підприємець? Варіантів не так уже й багато. Підприємцю доведеться протягом I кварталу 2008 року перебувати на загальній системі оподаткування з усіма наслідками, що випливають (див. «ВД», 2007, № 21, с. 36; № 22, с. 25). А потім з II кварталу 2008 року можна буде спробувати перейти на єдиний податок (останній день подання заяви та сплати єдиного податку авансом — 14 березня).

Слід звернути увагу на такий момент: навіть якщо підприємець призупинить свою діяльність, усе одно вважатиметься, що він перебуває на загальній системі оподаткування.

Є ще варіант — знятися з державної реєстрації та знову зареєструватися приватним підприємцем. У цьому випадку після реєстрації можна відразу подати заяву про перехід на єдиний податок. Але річ у тім, що процедура зняття з реєстрації теж потребує часу і до того ж супроводжується проведенням перевірок підприємця. За три місяці (квартал) підприємець може і не встигнути провести процедуру зняття з реєстрації. Так що і затівати її немає сенсу.


Розшифровка нормативних посилань (документ)

1 Порядок видачі Свідоцтва про сплату єдиного податку, затверджений наказом ДПАУ від 29.10.99 р. № 599.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі