Теми статей
Обрати теми

Поштова скринька. Як правильно організувати облік виручки підприємцю-єдиноподатнику при продажу квитків на екскурсії?

Редакція ВД
Відповідь на запитання

Як правильно організувати облік виручки підприємцю-єдиноподатнику при продажу квитків на екскурсії?

 

ЗАПИТАННЯ. Приватний підприємець працює на єдиному податку, займається послугами з організації подорожей. У підприємця 9 найманих працівників реалізують квитки на екскурсії. Облік квитків ведеться за кількістю проданих. Згідно зі статтею 9 Закону про РРО підприємець звільнений від застосування РРО, відповідно РРО при продажу квитків не застосовує. Представники податкових органів при перевірці почали вимагати від підприємця Звіт про продані квитки за номерами, посилаючись на те, що підприємець повинен виконувати вимоги статті 3 Закону про РРО. Чи повинен підприємець вести облік квитків за номерами і складати такі звіти? Чи правомірні вимоги податківців?

 

ВІДПОВІДЬ. Відразу зауважимо, що вимоги податківців не правомірні. Для обґрунтування цього висновку звернемося до Закону про РРО документ 1..

Згідно з частиною 6 статті 9 Закону про РРО підприємці на єдиному податку, які не торгують підакцизними товарами, при готівкових розрахунках можуть не використовувати ні РРО, ні розрахункові квитанції (РК) з Книгами обліку розрахункових операцій (КОРО).

Оскільки в нашому випадку підприємець перебуває на єдиному податку і підакцизними товарами не торгує, він не зобов’язаний проводити виручку за квитки через РРО з видачею покупцю чека. Більше того, він не зобов’язаний виконувати й інші вимоги Закону про РРО, зокрема статті 3 цього Закону (по суті, більшість із цих вимог він і не може виконати, оскільки не застосовує РРО). Крім того, зауважимо, що в статті 3 ми взагалі не знайдемо норми, з якої випливала б вимога про необхідність вести облік квитків за номерами і складати звіт про продані квитки за номерами.

Водночас облік отриманої виручки підприємець повинен вести з дотриманням вимог Положення № 637. Згідно з Положенням № 637 уся готівка, що надходить до кас, повинна своєчасно (у день отримання готівкових коштів) і в повній сумі оприбутковуватися, зокрема відображатися в Книзі ф. № 10 підприємця. При цьому у єдиноподатника є право відображати в Книзі ф. № 10 тільки денні підсумки (без розшифровки кожної операції). Якщо підприємець щодня всю виручку, отриману від продажу квитків на екскурсії, записує до Книги ф. № 10, то можна говорити про те, що він правильно організував у себе облік готівки і не є порушником касової дисципліни. Жодних додаткових вимог до нього, зокрема вимогу вести облік проданих квитків за номерами і складати якийсь звіт про продані квитки законодавство не висуває. Отже, ще раз підкреслимо: згадані вище претензії податківців до такого підприємця не мають під собою законних підстав.


Розшифровка нормативних посилань (документ)

1

Закон України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» від 06.07.95 р. № 265/95-ВР.

2

Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затверджене постановою НБУ від 15.12.2004 р. № 637.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі