Теми статей
Обрати теми

Поштова скринька. Єдиноподатник купує і продає товари: що з документами?

Редакція ВД
Відповідь на запитання

Єдиноподатник купує і продає товари: що з документами?

 

ЗАПИТАННЯ. Я, підприємець на єдиному податку (неплатник ПДВ), купую в постачальників товари. Чи обов’язково оформляти накладні на ці товари? Якщо так, то як довго їх зберігати і яку відповідальність передбачено за відсутність накладних?

Якщо товар відвантажується замовникам за накладними, чи потрібно мати і зберігати документи, що підтверджують, у кого він був придбаний?

Чи маю я право купувати для підприємницької діяльності техніку без прибуткових документів («з рук») за рахунок коштів, які знімаю з розрахункового рахунка?

 

ВІДПОВІДЬ. Почнемо з того, що накладна (не плутати з податковою накладною з ПДВ, яка нашої ситуації не стосується) — це первинний бухгалтерський документ. А фізособи-підприємці бухгалтерський облік вести не зобов’язані. Отже, накладну складати ні при купівлі ТМЦ, ні при їх продажу в підприємця нібито немає потреби.

Разом з тим стаття 19 ГКУ документ 1 вимагає від усіх суб’єктів господарювання (у тому числі й фізосіб-підприємців) ведення первинного обліку, тобто підтверджувати документами операції, здійснені в межах госпдіяльності, потрібно. Але для цього не треба складати спеціальні бухгалтерські документи, достатньо тільки тих, які автоматично виникають при оформленні відносин купівлі-продажу. До того ж, хоч у ГКУ вимога про документи є, але відповідальності за їх відсутність для підприємця не встановлено.

Тепер подивимося, чи можуть до єдиноподатника причепитися податківці з приводу відсутності документів? Оскільки ставка єдиного податку фіксована, вона не залежить ні від суми доходу (зрозуміло, якщо він не перевищує межу для єдиноподатника — 500 тис. грн.), ні від суми витрат. Значить, недоплати єдиного податку через відсутність підтверджуючих документів виникнути не може. Це перше.

Далі — купівля ТМЦ. Податківці наполягають на тому, щоб витрати за придбаними товарами записувалися до Книги ф. № 10 тільки тоді, коли є розрахункові документи про сплату за них грошових коштів. Але по-перше:

— накладна не є розрахунковим документом. До розрахункових документів належать чеки, розрахункові квитанції тощо;

— навіть якщо на якийсь товар у єдиноподатника немає розрахункових документів, не страшно. Просто ці витрати він у Книзі ф. № 10 обліковувати не буде. Адже якщо таких документів немає, то можна в графі витрат узагалі нічого не писати (нехай сума чистого доходу дорівнює сумі валового доходу, адже від цього ставка єдиного податку не зміниться).

Виходить, що жодних документів про придбання товару єдиноподатнику нібито й не потрібно . Але тут є декілька застережень:

1. Якщо підприємець торгує з населенням (громадянами-непідприємцями), то наявність документів на товар (накладних) обов’язкова, особливо якщо цей товар підлягає обов’язковій сертифікації — пункт 17 Порядку № 833 документ 2.

2. Якщо торгівля ведеться із суб’єктами господарювання, то формально документи не потрібні. Проте тут до підприємця в разі перевірки можуть причепитися правоохоронні органи, вважаючи, що «бездокументний» товар є безгоспним і його потрібно конфіскувати. Звичайно, така позиція неправомірна і підприємець може оспорювати своє право власності, посилаючись на статтю 47 ГКУ та статтю 392 ЦКУ документ 3. Але довести це, найімовірніше, можна буде хіба що в суді. Отже той, хто своїм товаром ризикувати не бажає, хоч якісь документи на нього все ж таки мати повинен. Ними можуть бути: договори, квитанції, рахунки про оплату, товарно-транспортні накладні (ТТН) тощо.

3. У будь-якому разі слід звертати увагу, що при перевезенні товару автомобілем (навіть власним) краще попросити в постачальника ТТН, особливо при використанні вантажного автомобіля (стаття 48 Закону про автотранспорт документ 4). Інакше є ризик виникнення проблем з представниками органів ДАІ.

Тепер про продаж ТМЦ. Для того щоб записати дохід від реалізації до Книги ф. № 10, узагалі документи не потрібні (лист ДПАУ від 04.11.2004 р. № 21434/7/17-3117). Якщо ж замовник бажає отримати накладну, заборони складати її в підприємця немає.

Документи, які вже є, потрібно зберігати протягом термінів, зазначених у Переліку № 41 документ 5 (основні документи й терміни їх зберігання ми наводили у «ВД», 2008, № 3, с. 12). Причому позбавлятися від документів з терміном зберігання, що минув, не можна до того, як прийдуть податківці з плановою перевіркою того періоду, якого цей документ стосується.

І нарешті про придбання техніки «з рук». На сьогодні Положення про касові операції документ 6 не обмежує підприємця щодо мети використання грошових коштів, знятих ним з власного розрахункового рахунка. Тому грошові кошти зі свого поточного рахунка фізособа-підприємець може використовувати на свій розсуд, у тому числі й придбавати техніку для власної підприємницької діяльності, навіть без прибуткових документів на неї (зрештою, можна придбати її для особистих потреб, а потім прийняти рішення про використання в підприємницькій діяльності).


Розшифровка нормативних посилань (документ)

1

Господарський кодекс України від 16.01.2003 р. № 436-IV.

2

Порядок здійснення торговельної діяльності та правила торгового обслуговування населення, затверджений постановою КМУ від 15.06.2006 р. № 833.

3

Цивільний кодекс України від 16.01.2003 р. № 435-IV.

4

Закон України «Про автомобільний транспорт» від 05.04.2001 р. № 2344-III.

5

Перелік типових документів, які створюються в діяльності органів державної влади та місцевого самоврядування, інших установ, організацій і підприємств, із зазначенням термінів зберігання документів, затверджений наказом Головного архівного управління при КМУ від 20.07.98 р. № 41.

6

Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затверджене постановою Правління НБУ від 15.12.2004 р. № 637.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі