Теми статей
Обрати теми

Поштова скринька. Книги ф. № 10 на найманих працівників підприємця-єдиноподатника

Редакція ВД
Відповідь на запитання

Книги ф. № 10 на найманих працівників підприємця-єдиноподатника

 

ЗАПИТАННЯ. У фізичної особи — підприємця за трудовим договором оформлено працівників на посади продавця та касира. Потрібно заводити Книги обліку доходів і витрат за формою № 10 на всіх працівників чи можна тільки на касира? Як правильно оформити Книгу ф. № 10 на найманих працівників?

 

ВІДПОВІДЬ. Отримання Книги обліку доходів і витрат за формою № 10 (далі — Книга ф. № 10) на найманих працівників стосується підприємців-єдиноподатників, які здійснюють торговельну діяльність. Книга ф. № 10 ведеться на кожного найманого працівника, який займається реалізацією товарів. Інакше кажучи, Книга ф. № 10 повинна бути у працівників, які безпосередньо займатимуться реалізацією товарів. Про це зазначено в листі ДПАУ від 06.05.2000 р. № 6304/7/17-0217, причому про прив'язку до якихось посад працівників у ньому не йдеться.

Оскільки реалізація товару має на увазі його відпуск та приймання оплати, то в разі, коли розрахунки зі споживачами провадить касир, а продавці виконують функцію консультантів і гроші від покупців не приймають, Книга ф. № 10 може вестися тільки на касира. Якщо ж розрахунки зі споживачами здійснюються також і продавцями, то Книга ф. № 10 ведеться і на продавців.

Книга ф. № 10 на працівника реєструється в податковому органі. Наймані працівники заповнюють у Книзі ф. № 10 тільки чотири графи: «Період обліку», «Витрати на виробництво продукції» (на практиці ця графа може мати іншу назву, наприклад «Закупівля товарів»), «Сума виручки (доходу)», «Чистий дохід».

У Книзі, яку веде найманий працівник, має бути зазначено прізвище, ім'я, по батькові платника єдиного податку, прізвище, ім'я, по батькові найманого працівника, а також серія та номер виданої працівнику Довідки про трудові відносини фізичної особи з платником єдиного податку. При звільненні одного та прийнятті на роботу іншого працівника додаткових книг заводити не слід. У цьому випадку підприємець повинен самостійно внести до Книги ф. № 10, заведеної на звільненого працівника, аналогічні відомості про нового працівника. Підсумкові дані за всіма книгами найманих працівників переносяться до Книги ф. № 10 самого приватного підприємця.

У разі припинення підприємницької діяльності, при звільненні працівника без працевлаштування прийняття на його місце нового або якщо в Книзі закінчуються сторінки, після проставлення в ній відповідного запису працівником податкового органу Книга ф. № 10, зареєстрована на найманого працівника, не здається до податкового органу, а залишається на зберіганні в підприємця.

 

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі