Теми статей
Обрати теми

Поштова скринька. Довіреності приватного підприємця

Редакція ВД
Відповідь на запитання

Довіреності приватного підприємця

 

ЗАПИТАННЯ. Покупцем товару є приватний підприємець. Чи потрібно вимагати від нього довіреність під час отримання ним товару? Чи потрібна довіреність, якщо товар отримує фізична особа, яка перебуває з ним у трудових відносинах? Якщо в зазначених випадках потрібна довіреність, то за якою формою її слід оформляти?

 

ВІДПОВІДЬ. Порядок застосування довіреностей визначено Інструкцією № 99 документ 1. Згідно з пунктом 1 Інструкції № 99 її дія поширюється на підприємства, установи та організації, а також їх відділення, філії та інші відокремлені підрозділи, представництва іноземних суб'єктів господарювання. Як бачимо, дія цієї Інструкції не поширюється на суб'єктів підприємницької діяльності — фізичних осіб. Отже, якщо отримувачем цінностей є безпосередньо фізична особа — підприємець, то вимагати від нього довіреність при отриманні товарно-матеріальних цінностей (далі — ТМЦ) не потрібно.

Для того щоб отримати свій товар, підприємцю необхідно мати при собі паспорт або інший документ, що посвідчує особу (закордонний паспорт, водійське посвідчення, службове посвідчення тощо), а також Свідоцтво про державну реєстрацію суб'єкта підприємницької діяльності. Дані цих документів переносяться до супровідних документів та документів, якими оформляється відпуск товару.

Саме такий підхід було викладено у листах Мінфіну від 31.10.2000 р. № 053-29151, від 06.11.2000 р. № 053-4154, листі НБУ від 20.11.2000 р. № 12-111/1363, листі ГКРУ України від 18.01.2005 р. № 13-14/23. У них також було зазначено: якщо приватний підприємець доручає отримати ТМЦ іншій фізичній особі, наприклад найманому працівнику, то безпосередній отримувач ТМЦ повинен мати при собі довіреність.

При оформленні довіреностей слід дотримуватися вимог ЦКУ документ 2 або використовувати типові форми довіреності № М-2 і № М-2б з підписом і печаткою підприємця. Про це також було зазначено в зазначених вище листах.

У підприємців, які працюють без печатки, можуть виникнути певні ускладнення із застосуванням типових форм довіреностей. Зверніть увагу, у цих листах зазначалося про наявність у таких довіреностях підпису та печатки приватного підприємця. Це може ускладнити роботу з контрагентами, які, посилаючись на листи, можуть вимагати наявності печатки на довіреності.

Звернемося тепер до норм ЦКУ, що регулюють представництво за довіреностями, а саме до статей 244 — 250 . Щодо печатки зазначимо, що обов'язкове скріплення підпису на довіреності печаткою передбачено лише для довіреності юридичної особи (стаття 246 ЦКУ). А для фізичних осіб таку вимогу не встановлено, тому достатньо буде зазначити на довіреності «б. п.» і завірити це підписом. Обережним же підприємцям для безпеки рекомендуємо все ж таки придбати печатку.


Розшифровка нормативних посилань (документ)

1

Інструкція про порядок реєстрації виданих, повернених і використаних довіреностей на отримання цінностей, затверджена наказом Мінфіну від 16.05.96 р. № 99.

2

Цивільний кодекс України від 16.01.2003 р. № 435-IV.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі