Теми статей
Обрати теми

Слово державним органам. Товар, придбаний у неплатника ПДВ, та послуги банку відображати в Реєстрі потрібно

Редакція ВД
Стаття

Товар, придбаний у неплатника ПДВ, та послуги банку відображати в Реєстрі потрібно

 

ЗАПИТАННЯ. Чи потрібно записувати до Реєстру податкових накладних придбання товару у фізособи-підприємця без ПДВ та операції з надання послуг банку?

 

ВІДПОВІДЬ.

Для оподатковуваних та звільнених від оподаткування операцій складаються окремі податкові накладні (підпункт 7.2.3 Закону України «Про податок на додану вартість» від 03.04.97 р. № 168/97-ВР, далі — Закон).

Відповідно до норм

Закону в Реєстрі отриманих та виданих податкових накладних (далі — Реєстр) продавця і покупця обліковуються податкові накладні лише при здійсненні операцій, що оподатковуються або звільнені (статті 5, 11 Закону) від оподаткування.

Разом з тим згідно з

пунктом 6 Порядку ведення Реєстру отриманих та виданих податкових накладних, затвердженого наказом ДПАУ від 30.06.2005 р. № 244 (далі — Порядок), у Реєстрі обліковуються операції з придбання товарів (послуг) з метою використання в господарській діяльності платника для здійснення операцій, які оподатковуються податком на додану вартість за ставкою 20 чи 0 %, звільнених від оподаткування, та тих, що не є об’єктами оподаткування, а також тих, які не призначаються для використання в господарській діяльності цього платника податку.

Придбання товару у фізособи-підприємця, який не є платником ПДВ, здійснюється без податку на додану вартість. Не виписує такий підприємець і податкові накладні.

Відповідно до

підпункту 3.2.5 Закону не є об’єктами оподаткування операції надання банком послуг з інкасації, розрахунково-касового обслуговування, залучення, розміщення та повернення коштів за договорами позики, депозиту, вкладу тощо. Звичайно, при наданні цих послуг банк також не може виписувати податкові накладні.

Таким чином, виходячи з вищенаведеного згідно з

Порядком у Реєстрі повинні обліковуватися й операції, які не є об’єктами оподаткування, у тому числі з придбання товару в неплатника ПДВ та послуги банку.

Згідно з

пунктом 9.8 Порядку в разі відображення в Реєстрі звільнених від оподаткування та таких, що не є об’єктами оподаткування, операцій, а також операцій з придбання в особи-неплатника у графах 8, 10, 12 та 14 розділу 1 Реєстру робиться позначка «X».

 

Наталія КИРПА,
 начальник відділу масово-роз’яснювальної роботи та звернень громадян ДПІ у Дніпровському районі м. Києва

 

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі